Copy
Nr 4 2019 - Växtkraft är ett nyhetsbrev som kommunalrådet och näringslivsutvecklaren skriver gemensamt och handlar om näringslivsrelaterade frågor.

SOMMAR OCH SEMESTER

Näringslivskontoret stänger för semester och är obemannat vecka 28 till och med vecka 32. Mailen kollas och hanteras i vanlig ordning. För akuta näringslivsrelaterade ärenden hänvisar vi till kommunens växel/reception som kan hjälpa till med kontakt till lämplig tjänsteperson i tjänst.


 

NY TOBAKSLAG FRÅN 1 JULI

Den nya lagen ersätter den tidigare tobakslagen (1993:581) och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare (2017:425). Alla verksamheter i Emmaboda kommun som är registrerade för tobaksförsäljning har fått ett informationsbrev om de nya reglerna av vår handläggare Erik Sandell på Nybro kommun. De verksamheter som vill fortsätta att sälja tobak måste göra en ansökan om tobaksförsäljning före den 1 november 2019. Ansökningsavgiften är 4000 kr. Till denna kommer en årlig tillsynsavgift som liksom tidigare är 2000 kr/år. Blanketter för ny anmälan om tobaksförsäljning samt bilaga Egenkontrollprogram finns bland kommunens e-tjänster Näringsliv och arbete.

Lagen innehåller även bestämmelser om fler rökfria miljöer. Det påverkar dig som bedriver verksamhet eller äger lokaler eller utomhusområden som allmänheten har tillträde till. Exempelvis är du ansvarig för att sätta upp skyltar som informerar om rökförbud vid entrén till lokalerna.
Vanliga frågor och svar kring den nya lagen hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats
 

VI FIXAR FIBER

Emmaboda kommun har gått in i slutfasen vad gäller fiberutbyggnaden i kommunen. 90% av kommunens fastighetsägare har redan erbjudits fiber. Vill du veta mer om hur du kan ansluta din fastighet till fiber, kontakta Emmaboda Energi.

 

STARTA EGET RÅDGIVNING VIA NYFÖRETAGARCENTRUM

Vi gör nu ett sommaruppehåll i nystartsrådgivningen via Nyföretagarcentrum och kör igång igen i augusti. Det går att boka höstens tider via Nyföretagarcentrums bokningssida. Hittar du ingen tid som passar i Emmaboda är du välkommen att boka i Nybro, Torsås eller Kalmar.

Tider rådgivning i Emmaboda höst 2019
2019-08-12 eftermiddag från kl. 13.15
2019-09-02 eftermiddag från kl. 13.15, obs! lokal Karl-Oskar
2019-10-07 eftermiddag från kl. 13.15
2019-11-04 eftermiddag från kl. 13.15
2019-12-02 eftermiddag från kl. 13.15
Plats i Emmaboda kommunhus, Rådhusgatan 2, Emmaboda, lokal Kristina (om inget annat anges), ingen drop in - endast förbokning.

KALENDARIUM HÖST 2019

Starta eget träffar
Träffar i samverkan med Nyföretagarcentrum, Almi, Arbetsförmedlingen och näringslivskontoren i Emmaboda, Nybro och Torsås kommuner.
28 augusti kl. 14.00-16.00, Sliperiet, Pukeberg, Nybro.
28 augusti kl 17.00-18.30 Möjligheternas hus, Emmaboda.
30 oktober kl 12.00-13.30, Kommunhuset, Torsås
13 november kl 14.30-16.00 Möjligheternas hus, Emmaboda.
13 november kl 17.00-19.00 Sliperiet, Pukeberg, Nybro.
Anmälan till träffarna görs digitalt via länken.

Offentlig upphandling –missa inte en god affär, tema: lokala mallar varor och tjänster.
Välj mellan nedanstående datum:
12 september kväll kl 18.30-20.30
16 september dag kl 15.00-17.00
Plats: Emmaboda kommunhus, dagtid ingång via Besökscenter, kväll ingång Rådhusgatan tekniska kontoret. Vi bjuder på fika, ange ev. allergi, specialkost.
Anmälan: Senast två dagar före aktuell träff till reception@emmaboda.se eller vxl. 0471-249000.

Lokala nätverksträffar
17 september lunchmöte i samverkan med CSO, kl. 11:30-13:00 Plats: Meddelas senare
22 oktober lunchmöte i samverkan med CSO, kl.  11:30-13:00 Plats: Meddelas senare
19 november Smålandslunch, kl.  12:00-14:00 Arrangör: Svenskt Näringsliv i samverkan med Företagarna, Almi, Emmaboda kommun och CSO. Plats: Meddelas senare
10 december frukostmöte i samverkan med CSO 7:30-9:00 Plats: Meddelas senare
Anmälan senast dagen innan kl 12.00 via mail eller på 0471-10012.

Regionala aktiviteter
25 september Digitala affärerdagen, Kalmarsalen
Dags att boka in årets viktigaste omvärldsspaning!  På scenen kan du förvänta dig allt från kloka forskare och tekniknördar till erfarna experter och coola doers som alla ger oss sina nycklar till framgång i en digital värld. Årets keynote är inte bara en, utan fyra superinspirerande talare:
Alexander Stutterheim - Melankolisk regnkappekreatör
Märtha Rehnberg - Intuitionsteknolog
Tobias Degsell - Kreativitetsexpert
Arvid Axland - Upplevelsefilosof
Läs mer och boka höstens viktigaste dag >>
 
 

AKTUELLT FRÅN LINNEUNIVERSITETET

Civilingenjörer i mjukvaruteknik
Hårt arbete ger belöning, nu är det officiellt att Universitetskanslersämbetet har bifallit Linnéuniversitetets ansökan om att utbilda civilingenjörer. En utbildning inom mjukvaruteknik kommer att starta redan höstterminen 2020.
  
Bli mentor
Som mentor i Linnéuniversitetets mentorprogram får man lite egen påfyllnad av kompetens och insikter. De flesta mentorer vittnar om hur berikande samtalen med adepten är. Läs mer 
 
Linneaus Innovation Design Lab.
Emmaboda, Nybro, Lessebo, Uppvidinge, Torsås, Högsby och Tingsryds kommuner samverkar med Linneuniversitetet och Linneaus Innovation Design Lab. Vid träffarna besöks numera ett lokalt företag i värdkommunen och vi får lära oss mer om näringslivet i denna kommun. Syftet är att hitta framtida samverkan med varandra och med universitetet.
 

ANSTÄLL EN STUDENTMEDARBETARE I HÖST

Har ditt företag arbetsuppgifter som ni är angelägna om att få utförda men som inte ryms i den ordinarie verksamheten? Då kanske en studentmedarbetare kan vara något för er. En studentmedarbetare är en universitets- eller högskolestudent som har en avlönad och timbaserad anställning parallellt med studierna. Arbetsuppgifterna ska vara relevanta för studentens utbildning och det ska vara avgränsade uppdrag. På studentjobb Kalmar finns all information om studentmedarbetare samt kontaktuppgifter till Drivhuset som administrerar studentjobb. Har du frågor? Kontakta Drivhuset
 

INFORMATION FRÅN LIVSMEDELSUTVECKLING SYDOST

Vetenskapliga fakta om mat och dess hälsoeffekter
Vilka är de främsta källorna till det ”intelligenta fettet” omega 3? Vilka hälsofördelar har ämnet i löken som får ögonen att tåras? Varför bör vi blötlägga bönor och ärter? Hur viktigt är det med råg i ryggen (eller tarmen) och vad är prebiotika? Kan småländska lingon skydda mot fetma? Dessa och många andra frågor ger rapporten Mat och hälsa i Kalmar län svar på. Författare är universitetslektor Anna Blücher och livsmedelsjournalist Anna K Sjögren.
Den berör även mattrender, marknadsföringsregler och förslag på produktutveckling.
 
Låna experttid inom digitalisering, produktutveckling och försäljning!
Ett 20-tal företag har redan tagit del av Livsmedelsamverkan sydosts erbjudanden inom bl.a. produktutveckling, försäljning, digitalisering och livsmedelsvetenskap. Erfarenheterna är goda och möjligheterna stora. Nyttja chansen du också! Dessa expertsamarbeten upphör i oktober.
Digitalisering: Tillsammans med Mikael Ekström, Tieto, erbjuds du en individuell genomgång med fokus på hur digitalisering kan höja utveckla ditt företag och förenkla för dig som företagare. Ett förutsättningslöst första möte med Mikael kan leda till oanade möjligheter.
 - Produktutveckling, marknadsföring och försäljning: Nya produktidéer, nya försäljningskanaler, nya samarbetsmöjligheter och mer lönsamma produktkalkyler. Carina Hjalmarsson är full av goda idéer och praktiska lösningar.
 - Hållbarhet, hygien och produktutveckling: Anna Blücher, universitetslektor inom livsmedelsvetenskap, är en skicklig mikrobiolog vars kunskap kan bidra till en förbättrad tillverkningsprocess och slutprodukt.
 
Allmän information: Dessa tre erbjudanden ges inom ramen för projekt Livsmedelsutveckling Sydost. Aktiviteter i det pågående projektet ska vara slutförda i oktober. I två av de tre samarbetena tas en mindre deltagaravgift om 1 500 k ut. Frågor och anmälan.   
 


INFORMATION FRÅN STYRELSEAKADEMIEN SYDOST

Här hittar du höstens datum till kursen ”Rätt fokus i Styrelsearbetet” för att utbilda dig till certifierad styrelseledamot. StyrelseAkademien Sydost. Kurserna riktar sig till dig som ägare för ett värdeskapande styrelsearbete och dig som ledamot eller ordförande att göra skillnad i styrelserummet. Mer information.
 

KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE HAR ORDET


Jag har sedan nyåret gjort 43 företagsbesök, besöken fortsätter resten av mandatperioden.
Ett sommarnöje blir att sammanställa alla åsikter från de genomförda besöken.

Jag har fler företagsbesök inplanerade, men jag vill ut på fler företag. Vill ni ha besök av mig och någon tjänsteman så kan ni kontakta näringslivsutvecklare Ann-Christine Torgnysson på: Ann-Christine.Torgnyson@emmaboda.se . Vill ni ha besök av bara undertecknad så går det också bra, kontakta då också Ann-Christine, eller mig direkt på: johan.jonsson@politiker.emmaboda.se

Det är roligt att se att det till och med maj har startats 33 nya företag i kommunen, detta ska jämföras med 35 under hela år 2018. 

De satsningar som gjorts på Nystartsträffarna tillsammans med Nyföretagarcentrum, Möjligheternas hus och Nybro kommun har varit välbesökta. Jag hoppas detta ger resultat och att fler människor får möjlighet att använda sina kompetenser och förverkliga sina idéer.

Arbetet med Ny resurs 2.0 fortsätter. Vi måste gemensamt hitta lösningar så att fler nya svenskar kommer i sysselsättning, här har vi i ärlighetens namn en rätt lång väg att vandra.

Jag vill avsluta med att tillönska alla en skön sommar, med lagom mycket sol, värme och regn.
 
Johan Jonsson (C), Kommunstyrelsen ordförande & Kommunalråd
Vi önskar en härlig och avkopplande sommar!
Twitter
Facebook
emmaboda.se
YouTube
Box 54, Rådhusgatan 2
361 21 EMMABODA
Tel. 0471-24 90 12
Faxnr 0471-24 90 19
ann-christine.torgnyson@emmaboda.se


 
Copyright © 2018 Emmaboda kommun.
Du får detta nyhetsbrev för att du finns i Emmaboda kommuns företagsregister.

Vill du inte längre ha information från oss skicka ett mail till naringslivsservice@emmaboda.se


Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
emmaboda.se
YouTube
Box 54, Rådhusgatan 2
361 21 EMMABODA
Tel. 0471-24 90 12
Faxnr 0471-24 90 19
ann-christine.torgnyson@emmaboda.se


 
Copyright © 2018 Emmaboda kommun.
Du får detta nyhetsbrev för att du finns i Emmaboda kommuns företagsregister.

Vill du inte längre ha information från oss skicka ett mail till naringslivsservice@emmaboda.se


Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Emmaboda kommun · Rådhusgatan 2 · Emmaboda 361 21 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp