Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Nieuwsbrief special coronavirus
Netwerkcoördinator: Margriet Wanders m.wanders@careyn.nl
 

Welk nieuws is er op het gebied van het coronavirus COVID-19? Welke initiatieven zijn er waar we in de palliatieve zorg iets aan kunnen hebben? Waar kunnen hulpverleners en anderen met vragen terecht? Lees het in deze nieuwsbrief special.

 

Centrale coördinatie VWS: extra handen aan het bed in coronacrisis
Het ministerie van VWS gaat alle intiatieven om extra hulptroepen voor de zorg te werven samenvoegen tot één platform. De duizenden enthousiastelingen moeten de toeloop van coronapatiënten en het extra verzuim onder zorgpersoneel opvangen. De nieuwe website heet Extrahandenvoordezorg.nl. Het is de bedoeling dat hulptroepen worden gekoppeld aan zorginstellingen in nood. Het ministerie voegt hiermee eerdere initiatieven samen, die werden opgezet door vakbond NU'91, beroepsvereniging V&VN en LinkedIn-groep COVID-19 Extra handen aan het bed. Daar kwamen al meer dan 7.000 mensen op af. Gepensioneerd zorgpersoneel of mensen die in een andere sector zijn gaan werken meldden zich aan om hoge nood in de zorg op te vangen.

 

Ook zorgorganisaties kunnen terecht op de website als ze extra handen aan het bed kunnen gebruiken door de honderen coronapatiëten die op intensive care afdelingen liggen of in isolatie zitten. Ook zorgt extra ziekteverzuim van zorgpersoneel voor tekorten op de werkvloer.

Het koppelen van helpende handen aan zorgorganisaties wordt gedaan door RegioPlus. Deze organisatie gaat in veertien regio's aan de slag. "Vandaag en morgen worden al verpleegkundigen aan Brabantse en Rotterdamse ziekenhuizen gekoppeld", zegt directeur Jelle Boonstra.

 

 

Andere initiatieven
Studenten brengen via de website Gewoon mensen die mensen willen helpen vraag en aanbod bij elkaar. Vrijwilligers helpen bij praktische problemen via de website Als jij zorgt pas ik op.

 
 
   

Hulp bij levensvragen
Juist in deze moeilijke periode willen we vanuit de centra voor levensvragen mensen graag bijstaan. Als je als zorgverlener mensen tegenkomt die behoefte hebben aan een gesprek, dan is dat gewoon mogelijk. De gesprekken vinden op het moment in principe telefonisch plaats.

Het centrum voor levensvragen in de regio Zuidoost-Utrecht (Bunnik, Zeist, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede) is bereikbaar op 06 - 293 42 502, per mail zuidoostutrecht@centrumvoorlevensvragen.nl of via de website. Het centrum voor levensvragen in de gemeente Utrecht is bereikbaar op 030 - 662 68 14, per mail info@zininutrecht.nu of via de website.

 

Zorg(en) in de hospices en vrijwilligers thuis
Landelijk zijn er zorgen over hospicezorg. Er zijn hospices gesloten vanwege het coronavirus en op andere plekken is sprake van uitval van vrijwilligers en andere medewerkers. In onze regio speelt dit voor zover we weten gelukkig (nog) niet. Ook vrijwillige thuisinzet loopt nog goed en gebeurt waar dat kan telefonisch. De hospices in Utrecht, Zeist, De Bilt, Amerongen, Vleuten, Bosch en Duin en Wijk bij Duurstede zijn 'gewoon' in bedrijf. Soms met minder vrijwilligers, maar er zijn ook vrijwilligers die een dienst extra draaien. En families dragen een steentje bij. De mogelijkheden om coronapatiënten in de terminale fase in hospices op te nemen, worden op dit moment in het netwerk besproken.
 

 
10.000 aanmeldingen voor gratis webinar coronavirus op 18 maart jl.

Op woensdagavond is met enorme belangstelling een gratis online webinar gegeven om artsen en andere zorgverleners bij te scholen over het coronavirus. Als je het hebt gemist, houd deze website dan in de gaten voor een mogelijke herhaling of vervolg: https://medischescholing.nl/webinar-coronavirus.

 
Palliatieve zorg op de IC: hoe gaat dat eigenlijk?
Als mensen in vervolg op een besmetting met het coronavirus zeer ernstig ziek worden, is een verblijf op de afdeling intensive care onvermijdelijk. Welke richtlijnen zijn er voor palliatieve zorg op de IC?
 

Hart onder de riem
Sociale media ontploffen van alle positieve berichten voor medewerkers in de zorg. Een greep hieruit:

- Videoboodschappen van BNers die voor ouderen zijn ingesproken (website ANBO)

- Iedereen klapt mee voor de zorg

- Nummer met Alain Clark voor mensen in de zorg

Kijk op de nieuwspagina van de website voor meer nieuws.

 

Scholingen en bijeenkomsten van de netwerken


De bijeenkomsten die gepland stonden voor eind maart 2020 zijn geannuleerd. Degenen die zich hadden aangemeld, hebben hier intussen bericht over ontvangen.

Meer informatie over scholingen, E-learning en B-learning vind je op de scholingspagina van de website.

Copyright © 2020 Netwerken Palliatieve Zorg Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht, Alle rechten gereserveerd.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld via de website.
Wilt u deze nieuwsbrieven niet meer ontvangen?
Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp