Copy
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Pin Pin
+1 +1
Stuur door Stuur door

Een liefdesverklaring

Valentijnsdag! De dag van de Liefde. In 496 riep paus Gelasius 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Bisschop Valentijn stond bekend om zijn betrokkenheid bij de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Aan jonge paartjes schonk hij een fraaie bloem als symbool van trouw en genegenheid. Vanaf de 14e eeuw werd het een feestdag om de liefde en romantiek te vieren. Een mooi moment voor dat ene kaartje aan die al dan niet geheime liefde.

In organisaties spreken we wel over liefde, maar dan vooral in het kader van liefde voor het vak, of passie voor de klant. In mijn lezingen spreek ik vaak over leiderschap met power & love, wat heel wat zakelijker klinkt dan het Nederlandse kracht & liefde. Na een van mijn lezingen voor een grote internationale groep kwam een vrouwelijke manager naar me toe en zei met tranen in haar ogen dat ze zo blij was dat ik het woord ‘love’ gewoon durfde te zeggen in zo’n commerciële omgeving: ‘it is just exactly what we need. More love, affection and empathy for each other’.

Daarom, in deze Valentijns e-zine, alleen maar liefde. Liefde die wij voelen in en voor ons werk. Liefde voor het congres Inclusieve Organisaties op 28 mei. Uit alles blijkt: love wordt krachtiger met power, en power wordt mooier met love. We eindigen deze e-zine met een paar leuke en verrassende antropologische liefdesweetjes. Dan heb je vanavond thuis iets te vertellen tijdens je liefdesdiner! Ook voor de singles onder ons hebben we een leuke tip. Ik kan vast verklappen dat ik mijn strik links draag…!


With love,
Join the Jam!

Make it beautiful. Safe travels,
namens team HumanDimensions,
Jitske Kramer

 

Liefde voor inclusieve organisaties: 28 mei

 
Op 28 mei organiseren wij samen met Management Impact het congres Inclusieve organisaties. Over hoe je verschillen en macht voor je kunt laten werken. Niet zozeer een dag over het waarom van diversiteit, maar veel meer over het hoe en wat van inclusie.

Organisaties van de toekomst zijn wendbaar en divers, staan open voor verschillende perspectieven en includeren een variëteit aan mensen en talenten. Deze dag komt de Jam Cirkel uit Jam Cultures tot leven en bouw je met gebruik van de acht inclusie principes van Jitske Kramer aan jouw inclusieve organisatie.
 
Een dag barstensvol inspiratie, hier en daar betoverend, helder en concreet. Om met hernieuwde energie verder te bouwen aan inclusieve organisaties. Join in en jam!
 
Kaarten koop je hier, en omdat je deze e-zine ontvangt krijg je €50,- korting! Bovendien profiteer je nog van extra korting als je samen met collega’s komt.

Liefde voor...
 

Liefde voor zorgen voor

In mijn rol binnen Human Dimensions is ‘zorgen voor’ een belangrijke component. Goed zorgen voor betekent dat ik geen zaken van iemand overneem, maar dat ik vooral aanvullend wil zijn. In mijn rol zorg ik voor ons team, voor Jitske, voor onze klanten en niet te vergeten voor mezelf. En dat doe ik met heel veel liefde!! En ik kan dat doen vanuit het veilige nest waaruit ik kom, met de liefste moeder van de wereld en ook nu nog een hele mooie band met mijn vader. En doordat ik al heel lang (38 jaar!) samen ben met de liefde van mijn leven en we samen een prachtige zoon hebben, die op zijn beurt weer een hele leuke en lieve vriendin in ons leven heeft gebracht. Kortom: I’m a lucky bastard! En ik ben me daar ten volle van bewust. En daarmee geef ik ook graag dat ‘geluk’ of die liefde door.

Roos Prins – regelt alles en meer voor ons. Vragen? Roos knows.


Liefde voor de antropologie, de natuur, het onstuimige

 
Liefde voor het anders kijken, voor het horen wat niet gezegd wordt, voor het oordeelloos kijken als binnenstaander. Om samen in de spiegel te kijken, confronterende herkenning. En er dan een betekenisvol gesprek over voeren. Een dialoog waarin je geraakt wordt, door wat er mooi is, wat aandacht verdient, wat misschien anders zou kunnen. Ik ben verliefd op de antropologie, als vertaler tussen werelden. Ik ben verliefd op dappere tribes die zichzelf in de spiegel durven aankijken, ongemak durven voelen om mooiere, betere en inclusievere organisaties te bouwen. Ook voel ik een grote liefde voor de natuur, voor het onstuimige, het onvoorspelbare. Buiten lopen, striemende wind en regen. De takken in de bomen horen kraken, de schuimkoppen op de rivier zien. De dieren in hun element in rep en roer. De maakbaarheid van de wereld voor even doorgeprikt. Voor even bewust dat alles komt en gaat. Dat wij mensen mensen zijn. Dat dat vaak prachtig, soms lastig en altijd tijdelijk is.

Walter Faaij – doet voor en met Human Dimensions cultuuronderzoek bij organisaties. Ook verzorgt hij de training antropologisch Anders Kijken.

 

Liefde voor jezelf


 Liefde is...durven houden van jezelf. Dat is nogal wat, al klinkt het zo makkelijk. Wanneer je in de onderstroom duikt bij Deep Democracy ga je het niet-gevoerde gesprek aan en ga je op tegengestelde standpunten ‘pijlen gooien’. Daar horen veiligheidsregels bij om elkaar te herinneren dat we dit doen om te leren. Deze regels gelden echter ook als je gouden pijlen gaat gooien: complimenten uitdelen. Waarom? Omdat het echt heel moeilijk blijkt om te horen wat er allemaal deugt aan jou. Sterker nog, waar we je allemaal om bewonderen! Op 14 februari ga ik in ieder geval oefenen met gouden pijlen gooien naar mezelf en er intens van genieten. Ik schijf voor mezelf een kaart en zeg: ‘I love you’, ook al heb ik geen idee waarom. De voorganger van de kerk uit mijn jeugd zou met terugwerkende kracht vast trots zijn dat ik toch nog íets heb onthouden van al zijn lange preken, te weten: 1 Korinthiers 13: zonder liefde is alles zinloos.

Mireille Ollivieira – Deep Democracy instructor
 

Liefde voor leren van mensen

 
Je kunt leren van conflicten en lastige situaties en je kunt leren van een ‘I had a crush on someone’-herinnering. De energie alleen al die in de ruimte komt als we wegdromen in een herinnering van verliefdheid!
Afgelopen week volgde ik in London de 9-daagse opleiding Processwork ‘The World Inside Out’ om me te verdiepen in andere stromingen van Deep Democracy van Arnold Mindell. De sleutel om groepsprocessen te faciliteren is het ontwikkelen van bewustzijn van jezelf. In processwork werken we veel met de verborgen taal en wijsheid van het lichaam. Daar leerde ik een korte, praktische en leerzame oefening: kruip helemaal in de huid van iemand waar je ‘a crush’ op had en voel hoe diegene beweegt. Neem die beweging over om vervolgens te ervaren welke kwaliteit die beweging symboliseert en hoe je die zelf ook hebt en kan inzetten als facilitator. Mijn ‘crush’ geeft me vleugels om met een big smile en groot enthousiasme mijn verhaal te vertellen - een heerlijk gevoel. Een liefdevolle oefening voor tijdens een training of teamcoaching. Of natuurlijk gewoon, eventueel stiekem, voor jezelf. Denk nu bijvoorbeeld aan iemand die je bewondert. Hoe beweegt diegene. Neem nu tijdens het lezen deze beweging over en ervaar welke kwaliteit het is die je zelf ook hebt. Enjoy!

Minka Jongkind – Deep Democracy instructor. Met een liefde voor holding en creating space.
Zie ook de training Creating & Holding Space waarin we werken aan (zelf)kennis en bewustzijn ontwikkelen om lastige groepsdynamiek te begeleiden.
 

Liefde voor Deep Democracy

 

Jaren geleden werd ik op slag verliefd op de kracht en belofte van Deep Democracy. Dit moest de wereld in! Het is inmiddels getransformeerd tot duurzame liefde-voor-het-leven. Met diezelfde passie stort ik me nu op de ontwikkeling van een nieuwe training. Daarin verbind ik het gedachtegoed van Mindell (de bron!) met Lewis Deep Democracy (wat in onze trainingen levels 1 tot en met 4 centraal staat). Ik dompel mezelf er dit jaar voor onder in trainingen processwork in Londen, Amsterdam en Vancouver, om daar o.a. van Arnold Mindell zelf veel over te leren. Op weg naar onze eigen level 5, waarvan ik de eerste versie in juni in Griekenland ga geven. Met liefde!
I JUST CAN’T GET ENOUGH!
Overrompeld
Door alle beloftes die ik in je hoorde
Iedere oprisping van mogelijk ongeloof wegspelend
Deep Democracy
Vrijmoedig
Zeg ik je alles wat ik wil zeggen
Openhartig
Hoor ik alles van je wat ik maar kan horen
Deep Democracy
I just can’t get enough!

Frank Weijers – Deep Democracy instructor, met liefde voor goede gesprekken, betere conflicten en het beste besluit. Meer informatie over Deep Democracy


Liefde voor het onbekende

 
Ik heb een grote liefde voor het ontdekken van nieuwe manieren van naar de wereld kijken. Zo mocht ik begin januari naar India afreizen om te mee te werken aan de documentaire Patterns of Life om de episode over de full body tattoos van de Ramnami te presenteren: nieuw team, nieuwe cultuur, nieuw werk…. Ik word daar heel gelukkig van. Vorig jaar mocht ik naar Togo om te leren over voodoo, een reis waar ik een heel persoonlijk boek over schreef. Ik geniet ervan om mijn ervaringen te vertalen naar de context van organisaties en het leven hier thuis. En elke keer weer merk ik…. in de ontmoeting met de ander leer je jezelf goed kennen. Wie weet wat de komende maanden voor avonturen gaan opleveren.
 

Jitske Kramer – Corporate Antropoloog en Deep Democracy instructor.
 

Liefde voor een gedurfde kernwaarde

 
Jaren geleden ging ik op bezoek bij een bedrijf dat leiders bijstaat met raad en daad. Ik ging er praten over wat ik als communicatie expert voor hen kon betekenen. Bij aankomst zag ik de lak van de stationwagens al glanzen. Er werkten vooral consultants. Of raadgevers zoals dit bedrijf ze noemde. Een wit, mooi pand. Het gaf me een behoorlijk corporate indruk. En dat associeer ik vaak toch met flinke ambitie, hardheid en een slinkse competitieve instelling. Des te meer geraakt werd ik door de kernwaarden die op een bord voor hun voordeur in de tuin, met grote letters te lezen waren: eenvoudig, ondernemend en liefdevol. Kernwaarden doordrenkt met Looooooove en dubbel zoveel met Powerrrrr (zoals Jitske deze woorden graag uitspreekt). Want wat een durf straalt het uit dat je je bedrijf door liefde laat uitblinken. I love it!
 
Chulah Berkowitz – creative communicator. Schrijft en blogt voor en over ons. 
 

Liefde voor ruimte

 
Liefde voor
Muziek,
Dans,
Dieren,
Natuur,
En liefde voor mensen die boven zichzelf uitstijgen als ze mogen... kunnen...zijn…dat wat bij ze past…waar ze zich vrij voelen en 1+1 ook hier weer 3 wordt, als ze niet begrensd worden en de vleugels uit mogen slaan en de ander ook, dat er ruimte is voor ieder, en saamhorigheid er juist ook kan zijn in de verschillen en de energie die daaruit kan ontstaan. Dat ik een omgeving mag scheppen waarin we elkaar aanvullen en niet tegenover elkaar hoeven staan. De één oog voor detail heeft en de ander oog voor de grote lijnen. Een omgeving mogen scheppen waarin deelnemers maar ook mijn collega’s kunnen leren en zijn.
Liefde als je niet hoeft te kiezen voor het één OF het ander maar dat beide of zelfs meer, mag.
Liefde voelen die puur is zonder ikke eerst en toch jij, er óók toe doet.
Liefde...naast elkaar…met elkaar. Dan wordt de wereld toch het mooiste wat er is?
 
Daniëlle Melis – regelt alles voor en met deelnemers


Liefde voor echt contact

 
Volgens het Bureau voor Volksgezondheid, geeft 46% van de Nederlanders aan eenzaam te zijn. Het lijkt zo’n paradox; we wonen met steeds meer mensen op een kluitje, maar lijken het steeds lastiger te vinden om elkaar te vinden. Meer swipes of likes geven een korte boost, maar geven geen blijvend gevoel van contact. Wat dan wel….? Brené Brown deed jarenlang onderzoek naar verbinding tussen mensen en ontdekte dat schaamte daarbij het grootste obstakel is. Met de dingen die we wegduwen in onszelf, raken we ons vermogen om anderen echt te ontmoeten voor een deel kwijt. Tijd dus voor een kijkje onder de waterlijn, of zoals de Amerikaanse psycholoog Jonathan Haidt zegt ‘een onderzoek van onze interne olifant!’.
Christien Oudshoorn – Deep Democracy instructor, met liefde voor meer diversiteit en inclusie.

Christien in actie tijdens ons Nationale Deep Democracy event

Liefde voor mooie materialen

 
Wij worden blij van mooie materialen om mee te werken. Met trots kunnen we dan ook melden dat we weer vier nieuwe soorten notitieboekjes hebben. Plus een Gespreksmeter. Dat laatste is letterlijk een meter gespreksstof om de dialoog en het debat over meer diversiteit en inclusie met elkaar te kunnen voeren. We zullen de gespreksmeter uitdelen bij onze lezingen en trainingen rondom Jam Cultures.

Het Nationale Deep Democracy Event

 

Samen met meer dan 300 bezoekers hebben we weer een bijzonder fijne en leerzame dag mogen beleven. Met keynotes en workshops en een prachtig getekend verslag. Volgend jaar doen we het weer, namelijk op 29 januari 2021. Je kunt je al inschrijven!
Op deze inschrijvingspagina vind je ook de slides van het afgelopen event.
 

Trainingen die extra aandacht verdienen

 
Nieuw!! Masterclass Building Tribes – Corporate Antropologie
Jitske zal op 16 september op één dag in vier colleges de kern van de boeken De Corporate Tribe en Building Tribes bespreken. Een intensieve dag vol kennis, met mooie verhalen en aansprekende voorbeelden. Kom bijvoorbeeld met je hele (management) team om daarna zelf met elkaar de input van de dag door te vertalen naar je eigen praktijk van organiseren, veranderen, cultuur creëren, leiderschap, samenwerken. Een mooie manier om de managementdagen in te vullen. Zo’n verdiepingsdag met je eigen team kan dan eventueel ook onder begeleiding van een van onze mensen. Vraag Roos naar de mogelijkheden. Ga hiervoor naar deze pagina.
 
Jam Cultures: over het hoe en wat van inclusie
Drie dagen leren over het waarom van meer diversiteit en inclusie, met vooral aandacht voor het HOE en het WAT. Hier vind je de uitgebreide beschrijving. Deze training is gebaseerd op de visie, methode en de acht inclusie principes beschreven in het boek Jam Cultures, aangevuld met de antropologische inzichten over hoe mensen met het voeren van goede kampvuurgesprekken sterke tribes bouwen, zoals beschreven in het boek Building Tribes.
Op 18, 19, 20 mei mogen we weer! Inschrijven kan hier.

For a better world…

Hoeveel investeren we eigenlijk in onze relaties op het werk? De kwaliteit van onze relaties op het werk beïnvloeden de kwaliteit van ons werk enorm. Esther Perel laat in deze talk zien wat we op de werkvloer kunnen leren van relatietherapie. Laat de liefde voor collega’s groeien!

 

Antropologische liefdesweetjes


Je zou er een boek over kunnen schrijven, antropologie en de liefde… (wie weet, ooit!). Voor deze Valentijnsdag zet Jitske een aantal antropologische weetjes op een rij.
 

Liefde is universeel, maar wel met andere regels


In elke cultuur kent men de liefde, maar de gedragsregels en de normen voor de liefde zijn wel per cultuur anders. Denk aan met wie wel en met wie niet (mannen / vrouwen / sociale klasses / religies / etc.). En met hoeveel mensen: monogamie (1 partner), polygamie (man met meerdere vrouwen), polyandrie (vrouw met meerdere mannen), polyamory (diepe verbinding met 1 partner en meerdere lovers), celibaat (geen sexuele relaties), sologamy (met jezelf), en tegenwoordig zelfs ook met een robot.
 

Zoenen niet overval een teken van liefde


Zoenen, dat wil zeggen lang genoeg contact met de lippen zodat er speeksel wordt uitgewisseld, wordt in sommige culturen als een uitermate smerige bezigheid gezien. Uit een wereldwijd onderzoek bleek dat er in 54% van de 168 onderzochte culturen geen bewijs was dat er gezoend werd. Nu is het wel zo dat in dit onderzoek de vragenlijst werd uitgezet bij antropologen, die natuurlijk niet in elke slaapkamer hebben kunnen kijken…
 


Tips voor singles


In het Duitse Beieren bestaat een handige traditie, die zeker tijdens de bierfeesten goed van pas komt. Aan de hand van de positie van de strik op je jurk, kunnen anderen zien of je beschikbaar bent. Draag je de strik links, dan sta je open voor een flirt of meer, uiteraard altijd met consent. Draag je de strik rechts, dan ben je niet beschikbaar, omdat je getrouwd bent of gewoon even een avondje uit met vriendinnen. De strik in het midden betekent dat je Jungfrau bent; jong en maagd. En een strik op je rug dat je weduwe bent. Een vergelijkbaar systeem lijkt mij best handig, maar dan wel iets hipper. En ook voor de mannen. Ik ben al een paar jaar single en kan uit ervaring zeggen dat dit een hoop verlegenheid zou oplossen.
 

Romantische liefde: levensgevaarlijk

 
Romantische liefde werd (en wordt) in veel samenlevingen als levensgevaarlijk gezien. Het is een turbulente emotie die de sociale orde kan verstoren. Veel sagen en mythen waarschuwen ervoor. De antropoloog William Jankowiak deed er onderzoek naar en schreef er een mooi artikel over (Sapiens). Hij bekeek de volksverhalen van 78 culturen en telde hoe vaak hierin relaties voorkomen die voor een vervelende wending zorgen. In 94% van alle onderzochte volksverhalen werden mannen gewaarschuwd voor de gevaren van prachtige vrouwen, of een femme fatale. In slechts 26% werd gewaarschuwd voor mannelijk schoon. En in 50% van de verhalen werd het risico genoemd om verliefd te worden op een man met veel status maar met een kil hart.
 

Meeste mensen willen toch het liefst 1 partner

 
Helen Fisher is een antropologe die veel onderzoek heeft gedaan naar de liefde in allerlei culturen. Zij concludeert dat de meeste mensen toch het liefst 1 partner willen, wat ons unieke schepsel maken in het dierenrijk. In de landen waarin polygamie is toegestaan, heeft slechts 5-10% van de mannen ook echt meerdere vrouwen. Redenen die genoemd worden om het bij 1 te laten zijn: jaloezie, geld en land. Tegelijk laat Fisher zien dat men in elke cultuur vreemdgaat. Romantische liefde, sexuele spanning, geeft een enorme drive die veel mensen niet kunnen weerstaan, ook als dit hen sociaal de kop kan kosten. Mensen zijn daarmee dieren die cheaten. In Estonia zie je deze drive terug in een huwelijksritueel: van het pasgetrouwde stel gooit ieder een dobbelsteen. Bij de vrouw staat het aantal ogen dat ze gooit voor hoeveel jaren het duurt voor ze een lover zal nemen. Bij de man laat de hoogte van de worp zien over hoeveel maanden hij een lover neemt.

Agenda

 
Schrijf je hier in voor al onze trainingen Deep Democracy, Anders Kijken, Creating & Holding Space en Jam Cultures.
 
Deep Democracy
Wees welkom bij de Levels 1, 2, 3 en 4 en de Leergang van Deep Democracy. Voor informatie, data en inschrijven: check de site: www.deepdemocracy.nl

Jam Cultures
In deze intensieve driedaagse training krijg je inzichten, inspiratie, theorieën en vaardigheden om nog effectiever om te gaan met de dynamiek van verschillen. Voor informatie, data en inschrijven: check de site: www.jamcultures.nl


Jitske Kramer spreekt op Congressen

Jitske spreekt een paar keer per week voor verschillende organisaties. Vaak zijn dit besloten bijeenkomsten. Voor de onderstaande activiteiten kan iedereen zich inschrijven!


14 februari
Seminar De essentie van cultuur met o.a. Karen Reichert, Hans van der Loo en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
21 februari
Theater Inclusief: Verhalen van Nu met Alida Dors, Nora Akachar, Minister van OCW Ingrid van Engelshoven en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
3 maart
HumanCapitalCare - Klantevent Vitaal Leiderschap – Zwolle
Meer info en inschrijven
 
5 maart
HumanCapitalCare - Klantevent Vitaal Leiderschap - Eindhoven
Meer info en inschrijven
 
10 maart
Collegereeks Leidinggeven aan gedragsverandering met o.a. André Wierdsma, Gabriël Antonio, Jeroen Busscher en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
12 maart
HumanCapitalCare - Klantevent Vitaal Leiderschap - Utrecht
Meer info en inschrijven
 
17 maart
The Madhouse - ADG Congres met Dolf Jansen en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
25 maart
SBO - Congres Toetsen en Examineren in het Hoger Onderwijs met o.a. Ad Verbrugge en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
26 maart
NCODay Kennisdag met Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
27 maart
Seminar Veranderdynamiek met dagvoorzitter Jaap Boonstra en sprekers Jitske Kramer, Anouk Brack, Ina Ahuis
Meer info en inschrijven
 
30 maart
Operation Education - Ontmoet Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
1 april
Ooa Boek & Festival 2020 - Jam Cultures van Jitske Kramer is 1 van de kanshebbers!
Meer info en inschrijven
 
2 april
Landelijk Jaarcongres 'De weg naar Verpleegkundig Leiderschap' met o.a. Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
6 april
Masterclass Inclusief Leiderschap van Academie voor Cultuurmanagement met Jitske Kramer en Adriaan Luteijn
Meer info en inschrijven
 
16 april
TEDxWassenaar met o.a. Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
20 april
Masterclass Inclusief Leiderschap van Academie voor Cultuurmanagement met Jitske Kramer en Adriaan Luteijn
Meer info en inschrijven
 
21 april
Seminar Below the surface - Controllers van de Toekomst met o.a. Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
12 mei
Communicatie & Change Event met o.a. Anne Kloosterboer, Patrick van Veen en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
28 mei
Seminar Inclusieve Organisaties met Joost Rigter, Daan Roovers, Ozan Aydogan, Joseph Oubelkas en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
25 juni
Event Verdraaide Organisatie met Wouter Hart en Jitske Kramer
Meer info en inschrijven
 
16 september
Masterclass Building Tribes
Meer info en inschrijven
 
8 oktober
Psychologie voor Managers editie 2020
Meer info en inschrijven
 
Klik hier voor de gehele agenda.

Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Human Dimensions
Copyright © 2020 HumanDimensions, All rights reserved.