Copy
View this email in your browser
2018. február X. évfolyam 2. szám
Egyesületi hírek

Tájékoztató fórum Bodméron
 
Annak érdekében, hogy a pályázók, pályázatírók munkáját elősegítsük, hogy minél gördülékenyebben, pontosabban tudják a pályázatok benyújtását elvégezni, ezért szerveztük a tájékoztató fórumot.
A támogatási kérelem benyújtására létesített felületet egy képzeletbeli 4-es felhívás pályázaton mutatta be Móricz Beáta. Az elején ismertette az új MVH/MÁK honlap szerkezetét, az ott elvégezhető, lekérdezhető, letölthető praktikus menüket. Ezután belépett a támogatási kérelem kitöltő felületre, és az 1-es tevékenységére, és egy rendezvényre valamint a kötelező nyilvánosságra vonatkozóan a pályázat legfontosabb lépéseit bemutatta. A jelenlévők folyamatosan kérdezhettek, ha nem értettek valamit.
A kérelem kitöltésével kapcsolatos kérdések után még jutott idő a felhívásokkal kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolására is.

Munkaszervezeti Hírek
Ügyfélfogadás Söréden
 
 A LEADER pályáztok benyújtási időszakban szeretnénk megkönnyíteni a pályázni szándékozók felkészülését, és a pályázatok  benyújtását. Ezért kihelyezett ügyfélfogadás lehetőségét biztosítjuk Söréd Község Polgármesteri Hivatalában, főként a Fejér megyei településről érkezőknek. Cím: Söréd, Rákóczi u. 59.
Kérjük a tisztelt ügyfeleket, hogy előzetesen minden esetben egyeztessen munkatársunkkal, mert Schuszter Margit csak előre megbeszélt időpontban várja Söréden Önöket. Várhatóan január 10-től minden szerdán – szükség esetén csütörtök kivételével más napokon is -  tudnak személyes konzultáción részt venni munkaidőben.
Elérhetősége: 06-70/ 431-4918 vagy
margit@vercse.hu

Eseményfigyelő

2018. március 10. – Tata, Pezsgőgyár, II. Tavaszi kvaterka a Neszmélyi Borút Egyesület szervezésében

2018. március 10. – Bokod, Pálinka és borpárlat verseny a Művelődési Házban

2018. március 17. – Gánt, Kápolnapusztai megemlékezés

2018. március 24-25. – Naszály, Országos Fazekasmester Találkozó

2018. március 24. – Vértessomló, kézműves kuckó, tojásfestés, tojáskiállítás a Művelődési Házban

2018. március 24. – Várgesztes, hagyományőrző disznóvágás

2018. március 24. – Szomor, húsvéti nyuszi futás

2018. március 24. – Lovasberény, húsvéti vásár és kézműves foglalkozás a Művelődési házban

2018. március 25. – Bokod, húsvéti kézműves vásár

Kultúrházak éjjel-nappal
 
Február 2-4.-e között tartották idén a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvénysorozatot az országban. A regisztrált programok kapcsán péntektől több száz program várta az érdeklődőket országszerte. Betekintettünk a Vértes-Gerecse Közösség településeire is, milyen érdekességekkel várták ők a helyieket. Ebben az évben a „Helyben a sokszínűség” szlogennel a szervezők a helyi kulturális értékek megőrzésére és közvetítésére ösztönözték a programban részt vevő intézményeket.
Gratulálunk minden szervezőnek! Reméljük jövőre még többen is csatlakoznak a Magyar Népművelők Egyesülete által koordinált programokra.

Sárkeresztesen: "Az elmúlt 50 év" - Rideg Ferenc bronzdiplomás fotóművész kiállítása és egy ingyenes Zumba óra volt látogatható.
 
Vértesbogláron a téli időszakhoz kötődő „Hagyományőrző tollas buli”-t szerveztek a falu apraja, nagyjának. Három régi recept szerint tanították meg a falu aprajának-nagyjának a nemzetiségi önkormányzat képviselői a füles fánk sütést. Közben készült az ebéd, a kolbászos krumpli leves. A közös ebéd mindenkinek nagyon ízlett, holott egy nagyon egyszerű ételről van szó. A desszert pedig a füles fánk volt. Az ebéd után került sor a liba vágására, tollfosztására, majd a liba leforrázására és a kopasztásra. A libáról szárazon lekopasztott tollat fosztották meg a gyerekekkel, a nagyobbak már ügyesebbek voltak, hiszen ők már évek óta gyakorolják, ők tanították a kicsiket. Pihenésképpen a helyi tánccsoportok előző évi munkáját lehetett megtekinteni. Majd ezután következett a tollasbál sokféle kuglóf és egyéb sütemények kíséretében, és természetesen a délelőttről megmaradt füles fánkot is el lehetett fogyasztani. Mindezt leöblítették a résztvevők hagyományos tejeskávéval (maláta) és borlevessel. (a beszámolót Szelle Kálmánné küldte)
 
Várgesztesen a Faluházban 10 napig megtekinthető Bányász kiállítást rendeztek be.
A baji IKSZT több éve csatlakozik már a Kultúrházak éjjel- nappal rendezvényhez. Idén több kisebb programot rendeztünk: Az 5. és 2. osztályosok hagyományos sváb táncórát tartottak az IKSZT-ben, majd 2 órától fánkot sütöttünk az érdeklődőkkel, akik közül volt,aki sütni jött, volt aki receptet keresett, volt aki éhes volt. Az elkészült fánkkal megvendégeltük a véradókat, akik örömmel fogyasztották a fánk mellé készített forralt borral együtt. A Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület nálunk tartotta év eleji közgyűlését, aminek a végén a vacsora után desszertként fogyaszthatták el az elkészült fánkokat. Így a „csak” fánk készítés és kóstolás helyett, egy igazi hagyományőrző délután kerekedett a Kultúrházak éjjel- nappal program keretein belül. (a beszámolót Várszeginé Tromposch Judit küldte)
Kocson a Dunaradványi Magok társulata  2018. február 3-án a Kultúrházak éjjel –nappal program keretében adta elő a Valahol Európában című darabot.
2003 óta működik Dunaradvány (Szlovákia) községben a Kéknefelejcs csoport, amely 2007-ben vette fel a MAGok nevet; ettől az időponttól a Csemadok helyi alapszervezetének égisze alatt működnek. A községben csupán alsó tagozatos iskola működik, a nagyobb diákoknak ezért nemigen volt alkalmuk megmutatni tehetségüket, képességeiket a különböző rendezvényeken. Ebből az indíttatásból alakult egy tucatnyi gyerekkel ez a csoport.
Munkájukat a kezdetek óta Zalacko Ilona, a falu kulturális vezetője segítette, ő varrta a fellépő ruhákat is. Néhány év után, amikor  változott a csoport neve, a vezetői teendőket Varga Katalinnal közösen Zalacko Ilona vállalta. „Abból a gondolatból indultunk ki, hogy az ember elveti a magot, és bízik benne, hogy kellő gondozással és odafigyeléssel a szépen cseperedő növényke idővel szemet gyönyörködtető, erős fává terebélyesedik – mondta Varga Katalin, a csoport vezetője. –
Mindig is fontos feladatomnak tartottam a magyarságtudat erősítését a gyerekekben, ebben is segítenek a próbák, az együttlétek, a közösségi élmények. A próbák nem csupán a bemutatóra való felkészülésről szólnak, jókat beszélgetünk, felköszöntjük a szülinaposokat, élvezzük egymás társaságát.” Készítettek már műsort farsangra, március 15-re, tűzvédelmi sportnapra, augusztus 20-ra, október 6-ra, karácsonyra. Műsoraik palettája igen színes, néptánc, színdarab, rock opera .
Ezek közül a legsikeresebbek :Tékozló fiú, Isten pénze,Szép nyári nap és a legutóbbi amit Kocson is volt alkalmuk bemutatni a Valahol Európában című darab.
A helyi rendezvényeken, ünnepségeken kívül több fellépésük volt már a szomszédos falvakban is, és nagyon büszkék rá, hogy évek óta meghívást kapnak a bécsi Szent István Napokra, aminek nagy örömmel tesznek eleget. „Ha egy-egy darabban felnőtt szereplőkre is szükség van, szívesen bekapcsolódnak ők is, nem beszélve a régi MAGosokról, aki ma már egyetemi hallgatók vagy dolgozók, de boldogan vissza-visszajárnak hozzánk – mondta Varga Katalin. –
Tagjaink között vannak a helyi önkéntes tűzoltószervezet ifi csapatának tagjai is. A műsorok színpadra állításában összeszokott kis társaság van segítségemre, rájuk mindig számíthatok, nélkülük nem működne ez az egész. Kiemelném Hožvák Tamás személyét, aki a csoport zenei felelőse és technikusa egyben.”
Évente megrendezik a MAGok bálját, amelyre kétórás műsorral készülnek a gyerekek. Ilyenkor bizony kicsinek bizonyul a helyi kultúrház, akkora az érdeklődés. Nem utolsó során pedig említésre méltó csoport egyik tagja ,aki kivált tehetségével és immár az Operett színház Brodway tagozatán tanulhat ,dolgozhat jövendőbeli színésztársaival együtt.
„Jóleső érzéssel mondhatom, hogy a csoport tagjai olyan közösséggé kovácsolódtak, akik mindig számíthatnak egymásra, figyelik, segítik a másikat, öröm számukra az együttlét” – zárta gondolatait Varga Katalin. (a beszámolót Szabó Andrásné küldte)

 

 
Gyermelyen A Szülők Közössége Farsangi házibulit rendezett.  A rendezvényt hagyományosan a nyolcadikosok nyitották meg, ezúttal a Kalinka volt a nyitótánc. Az iskolát ismét egy óriási családi házzá alakítottuk, melynek minden helyiségében más és más fogadott bennünket. A nappaliban (aula) táncolni lehetett, a konyhában a szervező osztályok (4., 5., 7. o.) szülői közösségei svédasztalos büfét biztosítottak és süteményeket hoztak,  itt jókat eszegettünk. Apa szobájában nyitva maradt a bárszekrény, ahonnan különféle italokat szerezhettünk be, sőt pasis játékok is voltak. Hugi szobájában jelmezeket ölthettünk és lehetett társasozni. Nyugis beszélgetésekre is volt lehetőség az egyik szobában, Öcsi szobájába pedig karaoke-t terveztünk. (a beszámolót Ruprech Botond küldte)
 
Dunamente helyi termék védjegy konferencia
 
Az Alsó-Csallóközi LEADER Csoport meghívására vettünk részt a Dunamente helyi termék védjegy rendszer kibővítésével kapcsolatos szakmai rendezvényen, melynek helyszíne a szlovákiai Komárno településen, a Kortina étteremben zajlott.
Elsőként a projekt vezetője, Szalay Rozália, az Alsó-Csallóközi LEADER HACS elnöke ismertette a HACS megalakulásának menetét, idén ők is már 10 évesek lesznek, valamint a védjegy rendszer kialakításának feltételeit. A nyáron létrehozott védjegy rendszerhez akkor 10 termelő csatlakozott, vagyis kapta meg az elismerést, a mai rendezvényen pedig további 10 termelő is meg fogja kapni a védjegy használathoz fűződő jogokat.
Ezután a Szigetközben megalakuló natúrparkot mutatta be a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke. A címet várhatóan márciusban veszik át. 29 település alakítja majd meg a natúrparkot, de a csoport már 26 éve kiépítette azt a tudásbázist, amin a natúrpark is alapszik. Természetesen állami hatóságok is segítik a szakmai munkát, nem utolsó sorban a Fertő-Hanság Nemzeti Park is. A munkaszervezeti feladatokat a Szigetköz-Mosoni HACS látja el. Kiemelte a megyei értékeket is, amelyek a natúrpark munkásságához is nagymértékben hozzájárulnak.
Andrea Fialová a közös, NATURPARKS határon átnyúló pályázat tartalmát és a benne lévő partnereket mutatta be röviden. Kiemelte, hogy a projekt részét képező Dunamente fesztivál egy nagyszabású rendezvény lesz nemcsak a partnerek, hanem a települések számára is.
Komárno város alpolgármestere a védjegy rendszer megalakítását méltatta, elmondta, hogy ahol csak tehetik, rendezvényeken, intézményekben a védjegyes helyi termékeket kínálják, és használják fel.
Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC vezetője szintén a saját termék védjegyük kialakítását ismertette. A térségben, ahol tevékenykednek, 100 település tartozik bele, és 500 helyi termelőt tartanak nyilván az adatbázisukban. A védjegy már bejegyzett, de eddig még nem használták, mert egy szintén határon átnyúló pályázatban kerül sor az arculat megtervezésére, és utána tudják csak ezt átadni a termelőknek. Náluk külön szabályozást is be kell vezetni, hiszen szlovák és magyar termelők egyaránt benne vannak a térségben, de az értékesítési lehetőségek és formák eltérnek az egyes országokban. Ehhez külön termelői kézikönyvet is készítenek majd a pályázat keretében.
Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás vezetőjeként a közös megjelenésre, és a gazdák érdekképviseletére hívta fel a figyelmet, amellyel ők foglalkoznak. Több kiállításra is el tudnak jutni gazda tagjaik, például az OMÉK-on is többen kiállítottak.
Katka Béresová, a Túzok környezetvédelmi központ vezetője a környezeti neveléssel kapcsolatos feladataikat ismertette. Élményközpontként működnek, elsősorban iskolákat várnak, iskolás gyerekeke keresik fel őket. A határon átnyúló projektben 3500 gyümölcsfát ültetnek a területükön, ezzel is növelve a biodiverzitást.
A TDM szervezeteket a Dunamente TDM (Bauer Ildikó) és a Komáromi TDM (Szentesi Tamás) képviselte, ők is feladataikat, tevékenységüket mutatták be a résztvevőknek.
A program a védjegy használat ünnepélyes átadásával és termék kóstolóval zárult.

 
Szent István Egyetem tájépítész hallgatók tanulmányútja településeinken
 
Február utolsó napján egy terepbejárásra került sor a Szent István Egyetem végzős tájépítész hallgatói és tanárai számára a Nyugat-Gerecse 9 településén. Mivel ezek a települések Közösségünk tagjai, ezért az egyetem oktatói felkérésére részt vettünk a terepbejárás szervezésében és részbeni lebonyolításában. A közel 50 fős csoport Budapestről indulva, elsőként Tardos települést kereste fel, majd onnan a neszmélyi Hilltop Borászatnál lévő kilátónál tekintette meg a térséget.

Dunaszentmiklóson a kilátóból egy másfajta táj tárult eléjük, összehasonlítva az erdei, a települési, a szőlőültetvények megjelenését a tájban. Innen Neszmélyre vezetett az út, ahol a polgármester előadásában megismerhették a hallgatók a település értékeit, látnivalóit, kitörési pontjait, legfőbb rendezvényeiket és folyamatban lévő fejlesztéseiket. A polgármester kiemelte a 2020-ra kiépülő Eurovel 6 kerékpárút itteni szakaszát, melyre nagyon nagy lehetőséggel tekintenek. Az előadás után a Hajóskanzenba sétált le a csoport, a hideg idő ellenére is élményt nyújtott a hajók és a Dunapart látványa.

Dunaalmáson a két újra feltörő kénes forrást ismerhették meg, a polgármester itt is jól felvezette a forrásokban és környezetükben rejlő lehetőségeket.

A program Naszályon, a Ferencmajori tavaknál folytatódott, de megtekintették a tatai Fényes-tanösvényt és az Agostyáni Ökofalut is, hazaindulás előtt.
A terepi munka márciusban folytatódik, amikor a hallgatók már kisebb csoportokban keresik fel a településeket.

 
Egyéb hírek
Növelte az önkormányzatok támogatását a Miniszterelnökség
 
A Miniszterelnökség újabb, a vidéki önkormányzatok beruházásainak sikeres megvalósítását segítő módosításról döntött. Az öt vidékfejlesztési pályázatot érintő változásnak köszönhetően kevesebb önrésszel, nagyobb támogatásintenzitással számolhatnak a nyertes települések.
A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló 1300 milliárd forint az agrárgazdaságok mellett a vidéki térségek fejlesztését, a helyi gazdaság és a közösség speciális igényeire reagáló szolgáltatások támogatását egyaránt szolgálja. Annak érdekében, hogy az önkormányzatok és társulásaik a vidékfejlesztési pályázatokon elnyert forrásokat minél hatékonyabban fordíthassák ezen célokra, a Miniszterelnökség öt felhívás esetében a támogatásintenzitás növeléséről döntött. ( „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című (VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódszámú) felhívás; Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című (VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú) felhívás;
Ennek eredményeképpen azok az önkormányzatok, akik sikerrel pályáztak, – a települések hátrányos helyzetének besorolásától függően – a nem besorolt járásba tartozó települések 85%, a kedvezményezett és a fejlesztendő járások 90%, illetve a komplex programmal fejlesztendő járások önkormányzatai 95%-os, megemelt támogatásintenzitás mellett valósíthatják meg fejlesztéseiket. A módosítások minden, az önkormányzatok számára meghirdetett vidékfejlesztési felhívást érintenek, vagyis azokat az önkormányzatokat, amelyek a tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztésére, az egyedi szennyvízkezelésre, a helyi termékértékesítést szolgáló piacok fejlesztésére, a közétkeztetés modernizálására, a településképet meghatározó épületek rekonstrukciójára, valamint a külterületi helyi közutak fejlesztésére nyertek, vagy fognak elnyerni támogatásokat.
A Miniszterelnökség módosításának köszönhetően összesen több mint 3,5 milliárd forinttal kevesebb önrészt kell az önkormányzatoknak vállalniuk a projektek megvalósításához.
A Miniszterelnökség felhívja a figyelmet, hogy a már kiértesített nyertes önkormányzatok hamarosan új, már a megemelt keretösszeget tartalmazó támogatási okiratot kapnak. Az elbírálás alatt lévő pályázatok esetében pedig a Magyar Államkincstár már az új, magasabb összeg megítéléséről szóló támogatási okiratot jutatja el az érintetteknek.
forrás:
www.mnvh.eu
A helyi agrár és vidékfejlesztés eredményeiről tartottak tájékoztatót Tatán
 
Az elmúlt nyolc év hazai agrárpolitikai fejlesztéseiről és eredményeiről tartott gazdafórumot Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, és Bencsik János országgyűlési képviselő Tatán. A helyszínen elhangzott: Tata és Tatabánya vonzáskörzetében több mint 3 milliárd forint értékben hajtottak és hajtanak végre olyan helyi fejlesztéseket, amelyek térségünk agrár és vidékfejlesztését szolgálják.
A mezőgazdaság fellendítésének érdekében a magyar kormány 2010-ben együttműködésbe kezdett a gazdatársadalommal és a szakmai szervezetekkel, valamint stratégiai partnerségben dolgozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A közös munka nyomán az elmúlt nyolc évben folyamatosan növekedett a magyar mezőgazdaság teljesítménye. A számadatokról, a fejlesztési és pályázati lehetőségekről, és az ágazat eredményeiről a fórumon Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: - Amióta 2010-ben a kormány meghirdette agrárpolitikáját, nagyon sok változás történt. Ennek eredménye már a számadatokban is látszik, például a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek több mint 70 ezer fővel bővítették foglalkoztatottjaik létszámát, az agrárexportunk 2010 - hez képest pedig több mint egyharmadával nőtt. Ezek a fontos gazdasági mutatószámok is tükrözik az elvégzett munka sikereit, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Minderről pedig számot kell adni, hiszen a problémák, nehézségek mellett az eredményekről sem szabad elfeledkezni. Természetesen ehhez nemcsak a kormányzat kellett, hanem a mezőgazdaságban dolgozók munkája is.
A támogatások közvetlen gazdasági hatásain túlmenően nagyon fontos cél volt a munkahelyteremtés, és látható, hogy a beruházások megvalósulásával már új munkahelyek teremtődnek a vidéki térségekben, és a fejlesztések létrejöttével majd működésével, sokan vállaltak további létszámbővítést, ami pénzben nem kifejezhető hatás, de nagyon komoly társadalmi jelentőséggel bír. Emellett lényeges az is, hogy a fejlesztések által a vidék és a város közelebb kerül egymáshoz, például a piacok építése, és a mezőgazdasági élelmiszerek feldolgozottságának növelése miatt – fogalmazott Kis Miklós. Az államtitkár úgy nyilatkozott: - Országos és megyei szinten is példaértékű az a támogatás, ami segítséget nyújt az itteni gazdáknak. Eddig összesen 16 milliárd forint támogatás érkezett megyénkbe, mely számos különböző pályázathoz köthető, s egyértelműen azt mutatja, hogy azokat a kormányzati célkitűzéseket, amelyeket elsősorban az állattenyésztésben, kertészetben, szőlészetben, borászatban határoztak meg, sikerült megvalósítani, s a kis és közepes családi gazdaságokat tudják támogatni azokban a térségekben, amelyekben komolyan gondolkodnak a jövőről valamint a vállalkozások fejlesztéséről.
Bencsik János a térségünkbe érkezett támogatással kapcsolatban elmondta: - a hatékony pályázati munkát nagyban segítették a helyi kistermelők visszajelzései, hiszen felhívták a figyelmet arra, hogy a sikerhez kiszámítható, stabil felvevőpiacra is szükség van. Fontos szempont volt az is, hogy a városi emberekhez eljusson a híre a helyi, magas minőségű kézműves termékek vásárlási lehetőségének. Ebben a munkában az egyik legjobb partner a Mozgáskorlátozottak Egyesülete volt, velük, és Pál Zsuzsa kertészmérnökkel karöltve alakult meg a Gördülő Kosár nevű bevásárló közösség Tatabányán, amelyből termelői piac jött létre, mely lehetőséget ad arra, hogy a közösségért dolgozók rendszeresen találkozzanak a termelőkkel. Ebből a folyamatból indultak el beszélgetések arról, hogy hogyan lehetne a neszmélyi borvidéket Tata központtal fejleszteni úgy, hogy arra rá tudjanak majd csatlakozni a kistermelők. Az országgyűlési képviselő hozzátette: - a fejlesztési lehetőségek felkutatásába nagyobb vállalkozások is becsatlakoztak, s ma már arról beszélhetünk, hogy a neszmélyi borvidék borászatai, szőlészettel foglalkozó vállalkozásai traktorokra, borászati technológiára, az önkormányzatokkal összefogva a külterületi utak felújítására több mint 1 milliárd forintot nyertek el, ami azt is jelenti, hogy ennek az összegnek a duplája fog a gyakorlatban beépítésre kerülni. Ugyanígy állattartó telep, húsfeldolgozó üzem, vágóhíd is pályázott, s ennek nyomán sikeres beruházásokat hajtanak végre. Bencsik János kiemelte: - 3 milliárd forintot meghaladó az az összérték, amely Tatabánya és Tata vonzáskörzetében kifejezetten agrár és vidékfejlesztési feladatokra került felhasználásra.
forrás:
www.tata.hu
PÁLYÁZATFIGYELŐ
 Pályázati felhívás a 2018/2019. tanévre szóló Ökoiskola cím és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére
 
A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 191/A. § (2) bekezdése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) a Földművelésügyi Minisztérium (a továbbiakban: FM) jóváhagyásával, és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (a továbbiakban: EKE OFI) közreműködésével NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET magyarországi székhelyű, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 7. § (1) bekezdés b)–k) pontjaiban foglalt nevelési-oktatási intézmények számára Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére.
A 2018/2019. tanévre kiírt Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím pályázat a pályázati felhívás szerint és a letölthető Pályázati adatlap kitöltésével nyújtható be. A Pályázati adatlap Intézményi adatlapját, a Szándéknyilatkozatot, a Fenntartói nyilatkozatot, valamint a Munkavállalók és/vagy Közalkalmazotti Tanács hozzájárulását hivatalos aláírással, pecséttel ellátva, papír alapon, a többi pályázati anyagot tartalmazó CD-vel/DVD-vel közös borítékban, ajánlott küldeményként (lehetőleg tértivevényesen), postai úton kell eljuttatni az alábbi címre:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály
1055 Budapest, Szalay utca 10–14.
A borítékon kérjük feltüntetni: „Ökoiskola cím pályázat 2018.”, vagy „Örökös Ökoiskola cím pályázat 2018.”
A pályázat 2018. évi benyújtásának határideje:
2018. május 22. 24:00 óra (a postabélyegző kelte)
A pályázatról további információt az 1/896-6242-es telefonszámon vagy az 
agnes.halacsy@emmi.gov.hu e-mail címen kérhetnek. Az EKE-OFI részéről szakmai kérdésekben segítséget a következő elérhetőségeken kaphatnak: 30/723-1279, illetve saly.erika@ofi.huvagy okopalyazat@ofi.hu.
Figyelem!
Az 2018/2019. tanévre vonatkozóan egy pályázat-beadási határidő lesz. Amennyiben ebben az évben, az utoljára 2013-ban Címet nyert iskolák a címmegújító pályázatukat nem nyújtják be jelen felhívás határidejéig, Ökoiskola címüket elvesztik. Amennyiben benyújtják, a 2017/2018. tanév második félévére is érvényesnek tekintjük legutóbb elnyert Címüket.
Pályázati felhívás és útmutató A TESCO-GLOBAL Zrt. a Magyar Adományozói Fórum és az Ökotárs Alapítvány közreműködésével (a továbbiakban közreműködők) negyedik alkalommal hirdeti meg Ön választ, mi segítünk című pályázatát, melynek célja a helyi közösségek támogatása.

A program a vásárlók bevonásával, az alábbi feltételekkel zajlik:
I. A PÁLYÁZATI FELHÍVÁS CÉLJA: A pályázati felhívás célja a TESCO-GLOBAL Zrt. áruházai vonzáskörzetében élő helyi közösségek igényeire alapuló és részvételével megvalósuló programok támogatása az alábbi területeken (a felsorolás példa jellegű, nem kizárólagos):
1. A helyi közösségek környezetének megszépítésére, illetve a helyi közösségi élet előmozdítására irányuló kezdeményezések támogatása – a környezet szépítése, védelme, zöldítése és/vagy beruházás jellegű fejlesztése a helyi közösség részvételével; továbbá a helyi közösségi élet fejlesztése
2. Oktatás, képességfejlesztés rászoruló gyermekek, fiatalok és felnőttek számára
3. Egészséges életmód, egészségmegőrzés – egészséges életmód/táplálkozási szokások kialakítását célzó projektek
bővebben a pályázatról
ITT olvashat.
Megjelent a Zöld Forrás pályázat 2018. évi kiírása
 
Magyarország környezetpolitikai céljainak – a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos-, hatékony- (fenntartható) használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása – a Nemzeti Környezetvédelmi Program ad átfogó keretet. A civil szervezetek kiemelkedő szerepet vállalnak abban, hogy e célkitűzések teljesüljenek.
A Földművelésügyi Minisztérium ezúton hirdeti meg a fentieknek megfelelő civil feladatvállalást segítő Zöld Forrás pályázatot. Támogatási igényt közhasznú környezet- vagy természetvédelmi célú társadalmi szervezetek (egyesületek vagy alapítványok) nyújthatnak be a Nemzeti Környezetvédelmi Programhoz illeszkedő, annak megvalósítását elősegítő projektterveikre.
A Zöld Forrás pályázat keretösszege 70 millió forint. A pályázatokat 2018. március 01-től 2018. április 04-ig, kizárólag postai úton lehet beadni. Egy jelentkező legalább 600 ezer, legfeljebb 2 millió forint összegre pályázhat.
A pályázati felhívás szövegét, a pályázati adatlapot, valamint a pályázati eljárás során végig kötelezően figyelembe veendő beszámoló tájékoztatót 
itt érhetik el.
Hiánypótlásra a pályázati szakaszban nincs lehetőség, ezért fontos, hogy a pályázó szervezet vezetője alaposan ellenőrizze a befogadási feltételek teljesülését az elkészített pályázati dokumentációban, még annak postára adása előtt.
A pályázatok benyújtási határideje 2018. április 4.
A pályázati dokumentációk letölthetők
innen: