Copy
View this email in your browser
2018. március X. évfolyam 3. szám

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!
 
Egyesületi hírek
Elnökségi ülés volt Bajon
 
Az Egyesület 2018. március 20-án tartotta éves első elnökségi ülését Bajon. Az elnökség a benyújtott LEADER támogatási kérelmekről hallhatott részletes tájékoztatást az első napirendi pont alapján, úgymint az addig benyújtásra került kérelmek számáról, az igényelt támogatási összegekről és a benyújtási szakaszokról.
Az elnökség két fontos együttműködésről is támogató döntést hozott. Az egyik Együttműködés a szlovákiai Alsócsallóközi LEADER Csoporttal. Az alsó csallóközi LEADER csoporttal már évek óta szoros együttműködéses viszonyt folytat az Egyesület, tervezik, hogy a Nyitra Megyei Önkormányzat által kiírt pályázaton kérelmet nyújtanak be. Az együttműködés keretében a Vértes-Gerecse együttműködő partnerként részt vesz a pályázatukban. A pályázat tartalma és célja a közös Helyi akció csoportok határon átnyúló együttműködése 2018 évben.
A másik együttműködés kapcsán az elnökség egyetértett azzal, hogy az Egyesület a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal együttműködési megállapodást kössön a klíma stratégia témakörével kapcsolatban.

Munkaszervezeti Hírek
 
Tisztelt Ügyfeleink!

 A LEADER pályáztok benyújtási időszakban szeretnénk megkönnyíteni a pályázni szándékozók felkészülését, és a pályázatok  benyújtását. Ezért kihelyezett ügyfélfogadás lehetőségét biztosítjuk Söréd Község Polgármesteri Hivatalában, főként a Fejér megyei településről érkezőknek. Cím: Söréd, Rákóczi u. 59.
Kérjük a tisztelt ügyfeleket, hogy előzetesen minden esetben egyeztessen munkatársunkkal, mert Schuszter Margit csak előre megbeszélt időpontban várja Söréden Önöket. Várhatóan január 10-től minden szerdán – szükség esetén csütörtök kivételével más napokon is -  tudnak személyes konzultáción részt venni munkaidőben.
Elérhetősége: 06-70/ 431-4918 vagy
margit@vercse.hu

Eseményfigyelő
 

2018. április 1-2. Vértessomló, Húsvéti Tojásgurítás

2018. április 2. – Bokod, Nyúlfuttató tojásgurítás

2018. április 2. – Gánt, tojásgurítás

2018. április 4. – Csákvár, kézműves foglalkozás a Floriana Könyvtárban

2018. április 8. – Csákvár, Tavaszi nagytakarítás a Pro Vértes Közalapítvány szervezésében

2018. április 19. – Vértessomló, Komárom-Esztergom Megyei Népdaléneklési Fesztivál

2018. április 20.  – Csákvár, „Beszélgessünk!” előadássorozat a Vértes Múzeumban, előadó Právetz András, Vadászat a Vértesben címmel

2018. április 27. – Dunaalmás, Májusfa állítás a Kék Duna óvodában

2018. április 28. – Várgesztes, Majális megnyitó a tánccsoporttal

2018. április 29. – Bokod, Májusfa állítás a Tájháznál

2018. április 29. – Dunaszentmiklós, Nyitott tájház rendezvény

2018. április 30. – Szomor, Májusfa állítás a faluközpontban

 

 


Műhely a Duna-menti helyi termékes együttműködésről
 
A rendezvényt Vasiová Emma az RDV ETT igazgatója nyitotta meg. A rendezvény apropóját a helyi termékek, helyi alapanyagok felhasználásának előtérbe helyezése adta, amely egy új határon átnyúló kezdeményezés, erősítve a Szlovák-Magyar határ két oldalán tevékenykedők közötti együttműködést.
Elsőként Bindics Gábor, Pozsony Régi Vásárcsarnok brandjének megalkotója elmondta, hogy a Vásárcsarnokot kb. 8 éve vásárolták meg a befektetők és az építési felújítások mellett cél volt, hogy egy hosszútávon fenntartható brand-et hozzanak létre. A Vásárcsarnokban szombatonként piac működik, kétszinten vannak az árusok, ahol mind a lokális, mind a különleges, nem lokális termékek is megtalálhatóak. Nem céljuk, hogy egy fajta termékből nagyon sok árus legyen, a cél az, hogy eladhatóak legyenek a termékek, pl. egy húsos, egy sajtos. stb.
A Vásárcsarnok múltját is feltérképezték, és pl. szódás már az 1910-es években is működött a területén, így arra törekedtek, hogy ma is legyen.
A Vásárcsarnok bevételét az árusok bérleti díja minimálisan képezi, nem szerették volna térítésmentesen a helyet biztosítani, csekély összegű bérleti díjat kérnek, amely összeget beruházásba visszaforgatnak. A Vásárcsarnok un. streetfood-os eseményeknek is helyt ad, amely rendszerint sok embert vonz.
A fő bevételi forrásuk azonban a különböző nagy volumenű rendezvények képezik.
Ezt követően Czine Ferenc a Dunaszigeti Zöldségközösség megalkotója, megálmodója részletesen beszámolt vállalkozásáról. 5 éve hozta létre és működteti vállalkozását 3 fővel. Családja is már művelte a kertet hagyományos módon, azonban ő az egyetemen a biogazdálkodás felé orientálódott.
Gazdálkodási formájának a lényege, hogy a belépő családok belépési díjat fizetnek, amely díjból megvásárolja a magokat, gyakorlatilag ebből a pénzből gazdálkodik. A családok, családmérttől függően 3 féle kosárméretből tudnak választani, a fizetendő havi díj ennek fejében alakul.
Minden héten, csütörtökön szedik a zöldségeket, majd mérlegelik, kosárba szortírozzák, és az átadópontra szállítják. Délután 5 órától jöhetnek a családok a zöldségkosaraikért. A zöldségek kiosztása nem feltétlenül ennyire szigorú, van egy asztal, ahol félre lehet tenni azt a zöldséget, amelyet a család nem szeret, és onnan lehet választani mást. 160 féle zöldséget és fűszernövényt termesztenek, amelyek között megtalálható - a teljesség igénye nélkül- cukkini, paradicsom, brokkoli, édesburgonya, stb. igen széles tehát a választék. Rendeztek már egy cukkini kóstolót is, hiszen ebből a zöldségből is számos fajtája elérhető a családok számára.
Nagyon népszerű vállalkozása, főleg mosonmagyaróvári családdal dolgozik együtt, de Budapest mellől is volt együttműködő család. Külföldön ez a fajta gazdálkodási mód nagyon népszerű és sok-sok ilyen jellegű vállalkozás működik, akár több ezer, Magyarországon még csak pár vállalkozás van.
Fűzfa Zoltán a Pisztrán Kör Egyesület elnöke bemutatta Egyesületét, amely a következő témákkal/programokkal foglalkozik: természetvédelem, környezetvédelem táborok, kenutúrák, állat megfigyelések, biciklitúrák, amelyek kisebbeknek, nagyobbaknak, felnőtteknek egyaránt szólnak.

Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum jó példái

„Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum - Jó gyakorlatok disszeminációja” címmel rendeztek a megyében több helyszínen - bemutatkozó előadásokkal kötetlen beszélgetéseket - az érdeklődők részére.Juhász János bevezetője után először Öcsi József, ECHO Innovációs Műhely képviseletében a Társadalmi szerepvállalás, önkormányzatok a szociális szövetkezetekben – címmel foglalta össze azokat a legfontosabb információkat, példákat, lehetőségeket, amelyek 2005 óta jellemzőek a témára. A kezdeti támogatások után a BM egy önálló pályázatot írt ki önkormányzatoknak, de a Széchenyi 2020-as operatív programok között is lehet olyan támogatási pályázatot találni, amely egyrészt az önkormányzatokat támogatja a szociális szövetkezetek létrehozásában, fejlesztésében, másrészt nem önkormányzati szférának is biztosít hátrányos helyzetűek foglalkoztatására támogatásokat a GINOP-ban, és a VP-ben is. Röviden mindegyik pályázat lényege ismertetésre került, miközben kiemelésre került: a szociális szövetkezet nem egyenlő a közfoglalkoztatással, mert ez olyan vállalkozás, ahol a munkavállalók taggá válnak. Bár az utolsó módosítás után valóban csak olyanok után vehető igénybe támogatás, akik minimum 3 hónapja regisztrált munkanélküliként kerültek a szövetkezetbe. Az előadó más formáiról is beszélt a társadalmi vállalkozásoknak, melyekhez a források még rendelkezésre állnak. Második előadóként Nagy Edit kapott szót, aki Komárom Város Önkormányzat hivatalnál a 8 fős projektiroda vezetője. „Nonprofit szolgáltatóház és környezetének kialakítása Komáromban” című előadása előtt ismertette a város 3,5-4 milliárdos fejlesztéseit is, melyeket az elmúlt években kezdeményeztek és nyertek TOP forrásokat. Mindezek a város területi adottságaihoz és a lakosság igényeihez igazodnak. Nem volt a városban egy korszerű, minden igényt kielégítő művelődési ház, hiányzott egy szolgáltató központ is. Mindezen célokra a város egy közel 1 hektáros elhagyatott területet vásárolt meg, melyen felépíti az 570 M Ft támogatásból - és a tervezetthez képest több önerőből - azt a Non profit Szolgáltató Központot, aminek parkosítása is a projekt része, valamint a gyermekeknek is ideális szabadidős funkciókkal teszik használhatóvá a környéket. Mindebben a Családsegítő Szolgálat is fontos szerepet kapott, hiszen az ő működésüket is ebbe az épületbe helyezik át. A szolgálat munkatársai az intézmény működtetésében is részt vesznek. A szolgáltatóháznak szinte napi 24 órás nyitva tartást terveznek, melyben hasznos programok segítik a csellengő fiatalokat, az érdeklődő városiakat. Ebből következik, hogy a projekt működtetéséhez nagyobb munkaerő létszámra lesz szükség.
Végezetül Dorog Város Önkormányzati Hivatalának főépítésze, Dankó Kristóf mutatta be Dorogot, az élhető várost. Fő témája neki is egy nyertes TOP pályázat volt: Reimann Bányászattörténeti Miniversum kialakítása címmel.
A város 10 fő pontján lesznek olyan fejlesztések, amely az egykori bányászváros arculatát megváltoztatja, és az ott élőknek élhetővé válik. Turisztikai attrakcióként egy teljesen újszerű látogatóközpont épülhet fel főként ismeretátadás céljából.


Egyéb hírek

IX. Országos Fazekasmester Találkozó Naszályon

15 fazekasmester az ország minden részéből: Őriszentpétertől, Magyarszombatfától, Abonytól kezdve Mezőmegyer, Marcali, Gyenesdiás, Tiszafüredi, Nergesújfaluig, 20 inas, közel 300 közreműködő fellépő valamint több száz érdeklő látogató vett részt a IX. Országos Fazekasmester Találkozón március 24-25-én Naszályon, a Művelődési házban. A Tata és Térsége Kézműves Egyesület Molnárné Tamás Anetta fazekasmester, népi iparművész szakmai koordinálásával, az általuk pályázott sikeres NKA támogatással, valamint Naszály Község Önkormányzata támogatásával, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Megyei Önkormányzat védnökségével megvalósuló két napos rendezvény idén is nagy sikert aratott, mind a látogatók mind a mesterek, és a szakma körében. A Kamara védnöksége mellett megvalósuló páros korongozóversenyen a fazekasmesterek egy 40 cm-nél nagyobb céh kacsót készítettek. A versenyt a dunakesziről érkező Kabai Erzsébet és a gyenesdiási Kollár Szabolcs páros nyerte meg. Második helyen végzett a Marcaliból érkezett Harangozó Rita és a magyarszombatfai Ifj. Albert Attila, míg 2018-ban harmadik lett a főszervező tatai Molnárné Tamás Anetta és a mezőmegyeri Farkas Gábor kettőse. Az idei találkozó m két napján nagy létszámmal jelen voltak a győri Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola és Szakgimnázium fazekas tanulói, közülük hárman versenyeztek az inasok versenyén. Az inasok tatai totya fazekat korongoztak. Első helyen végzett Deák Jázmin, második lett Gulyás Enikő, -aki nem mellesleg a céhkancsó díszítésért különdíjat is átvehetett- harmadik pedig Molnár Cintia. A szakma szombaton és vasárnap is előadásokat hallhatott Nagy-Pölös Andreától, a budapesti Hagyományok Háza néprajzkutató muzeológusától és Kövesdi Mónikától, a tatai Kuny Domokos Múzeum művészettörténészétől. A hétvégén színpadra léptek a naszályi óvodások, a komáromi Bábuci Bábszínház, a felvidéki Écsi Gyöngyi mesemondó, a tatai Pötörke és Kenderke Néptáncegyüttes a Kincső zenekar és Német Dénes és Zenekara kíséretében, Kelemen Petra Piroska mesemondó, Szénási veronika néptáncos. Emellett agyagozás, korongozás, kézműves játszóház valamint a budapesti Török Eőry Géza kosárfonó és a vértestolnai Schmidt Vilmos kovács mesterségbemutatója, a helyi őstermelők: mézesek, sajtosok- kínálata is várta a látogatókat. 
Tatai-medence érték ünnepe
 
A konferencia a Tatabányai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak műsorával kezdődött.
Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője megnyitójában kiemelte: az érték, legyen természeti, épített vagy közösségi érték, élményt nyújt, annak megőrzése és bemutatása a mindennapokon és az ünnepek alatt is kiemelt fontosságú. Örömteli, hogy a megyei értéktár folyamatosan bővül, a térség kedvező turisztikai lehetőségeket kínál mind a gasztronómiai élményeket, mind a tatai lehalászást vagy vadlúdsokadalmat tekintve.
Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében az egyéni és a közösségi érték fontosságára hívta fel a figyelmet. "A megyében lévő 76 település mind-mind egyedi értékekkel büszkélkedhet és a jelenlévő nemzetiségek révén is színes a paletta. A térség kedvező fekvése révén természeti értékekben bővelkedünk, amely az itt lévő kincsek felfedezésére ösztönzi a helyieket. Az értékek megteremtése közös feladatunk"- mondta.
Popovics György, a megyei közgyűlés és az Értéktár Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a bizottsági munka önként vállalt feladat, mégis mindannyian lelkesen dolgozunk benne. A sikereket csak összefogással, társadalmi együttműködéssel és partnerek bevonásával érhetjük el – fogalmazott az elnök.
Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos asszony is köszöntötte a résztvevőket és kiemelte az általunk elvégezett feladatok szépségét. Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója az értékgyűjtés folyamatában betöltött szerepét ismertette, Borsó Tibor alelnök Magyary Zoltán életművének jelentőségét méltatta, dr. Veres Zoltán megyei jegyző pedig a Megyei Értéktár működéséről adott tájékoztatót. 
A nap folyamán a megyei értékeket bemutató, kézműves termékekkel teli kiállítást Schmidt Csaba polgármester nyitotta és az ott található alkotásokat Papp Kinga főrestaurátor ajánlotta a látogatók figyelmébe. A program részeként hungarikum kóstolót szerveztek, de volt életmód tanácsadás is. Előadás hangzott el a természeti és helyi értékekről, megtudhattuk a Nemzeti Parki Termék védjegy jelentőségét. A rendezvényt a Népház Show Formációs Táncegyüttes és Tánciskola színvonalas előadásai színesítették, Essősy Ágota és Essősy Viola népdalcsokrokkal kedveskedtek a közönségnek.
Köszönet mind a helyi, mind a megyei értéktár bizottságok munkájának, melyek azért alakultak, hogy szűkebb hazánk „kincseit” felkutassák. Hálával tartozunk a szervezőknek és a támogatóknak, hogy szűkebb hazánk értékeit bemutatják a helyieknek és a hozzánk látogatóknak.
forrás:
www.kemoh.hu
Már lehet pályázni az új védjegyre, az Érték és Minőség Nagydíjra

A Kárpát-medence és az anyaország legkiválóbb szolgáltatásai és árui új védjeggyel szerezhetnek maguknak kitüntető figyelmet ezentúl: az Érték és Minőség Nagydíj váltja ugyanis az 1998-ban bevezetett, Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyet. Az idén először meghirdetett Érték és Minőség Nagydíj Pályázatra 47 főkategóriában lehet jelentkezni, méghozzá május 25-ig.
„Az idén lejár a Magyar Termék Nagydíj védjegyoltalma, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy húsz év után új tanúsító védjegyet alapítunk és vezetünk be” – mondta Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Titkárság ügyvezető igazgatója a Benczúr Házban tartott ünnepélyes sajtótájékoztatón. Az ügyvezető igazgató szerint a bővülő igények mára meghaladták az akkoriban oltalmat kapott védjegy lehetőségeit. „Az Érték és Minőség Nagydíj korszerű, napjaink kihívásainak megfelelő tanúsító védjegy, ami a legkiemelkedőbb áruk és szolgáltatások egyértelmű megkülönböztetésével orientálja a fogyasztókat a globalizálódó piacgazdaság egyre bővülő termékkínálatában” – beszélt a kezdeményezés céljáról Kiss Károlyné Ildikó, hozzátéve, hogy az új védjegy jól bevált tradíciókra épül, s akár nemzetközi viszonylatokban is képviseli ezáltal a magas minőséget.
Utóbbi cél fontosságát hangsúlyozta Hegedüs Csilla, a pályázati rendszer egyik kiemelt támogatója, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kultúráért felelős ügyvezető alelnöke is, aki szerint az erdélyi magyar közösség a díj révén Európa szerte meg tudja mutatni magát. Hegedüs Csilla szerint ez azért is fontos, mivel az a közösség, amely képes értéket teremteni a szülőföldjén, az lehet erős, és csak az képes gyarapodni. „Erős erdélyi cégek vannak, amelyek felveszik a versenyt a románokkal szemben, s akár európai szinten is versenyképesek lehetnek” – tette hozzá az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, egyúttal pedig hangsúlyozta: „a nemzetegyesítés erről szól: közösen dolgozunk azért, hogy a magyarországi és a határon túli cégek megmutathassák értékeiket”.
Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódott Latorcai János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának köszöntője, aki bár elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a sajtótájékoztatón, a szervezők tolmácsolták sorait: „a határainkon túl élő magyarság megmaradása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a megfelelő színvonalú termékek és szolgáltatások az anyaországban is piacra találjanak. Ezzel párhuzamosan azonban azt is látnunk kell, hogy a határon túli honfitársaink keresik, és örömmel vásárolják a Magyarországról származó termékeket, ami ezáltal természetes és könnyen elérhető exportpiacot hoz létre, ez pedig ugródeszkaként szolgálhat a Visegrádi Négyek, s ezáltal Közép-Európa piacainak meghódításához” – hangzott el a díj hazai kiemelt támogatójának, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának álláspontja a téma kapcsán.
A pályázatra ez év május 25-ig jelentkezhet minden természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség egyebek közt a vendéglátás, az építő-, a bútor-, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a szabadidős és kulturális tevékenység, a ruházatok és sporttermékek gyártása, vagy éppen az oktatás és a kozmetika területén belül.
Az 1. Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit és a tanúsított minőségi jelképét a szervezők az Alkotók Ünnepén, a Parlamentben adják majd át szeptember 11-én. A pályázattal kapcsolatos bővebb információkat a 
www.emin.hu oldalon találják.
Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot a Diamond Szervezőiroda Bt. írta ki és valósította meg, a kiemelt támogatók mellett a Hajnal Húskombinát Kft., a KÖMI Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft., valamint az erdélyi székhelyi S.C. SSM& SIU S.R.L. működött együtt velük, míg a szakmai segítséget a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adta.
forrás:
www.magyarmezogazdasag.hu

tegNAP rendezvény Bajon

A tegNAP programok célja, hogy érzékelhetővé, tapinthatóvá tegyük a lakosok számára a település és térség gazdag múltját, hagyományait, értékeit. A tegNAP programokat a Cselekvő közösségek -aktív közösségi szerepvállalás- felhívására beadott nyertes mintaprojekt ötletként valósíthatjuk meg. A szombati alkalom kiváló példa volt arra, hogy közösen munkálkodva, közös cél érdekében, tökéletesen megfér együtt a sváb és a magyar kultúra. A táncházban együtt mulatott a kicsi és a nagy, a fiatal és az idős. A programot mi alkottuk meg, de a helyi lakosok töltötték meg tartalommal, értékkel, vidámsággal!
A program:
- A Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület dalkörének előadása- Kovács Gábor tangóharmonika kíséretével
- A Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület Ifjúsági tagozatának, valamint a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak előadása
- A Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola sváb tánccsoportjának előadása
- Sváb táncház
- Reneszánsz legenda: Mátyás király és a Kovács-hegy legendája, szereplők: baji lakosok
- sváb hagyományos viselet-bemutató: baji iskolások: hétköznapi, ünneplő, esküvői viselet
- magyar viseletek, dalok, táncok: Gábor Klára, a Magyar Népművelők Egyesületének elnökségi tagja, és Gyurkó Erzsébet,valamint a Pötörke néptáncegyüttes Kiscifra csoportjának közreműködésével, az Árgyélus zenekar kíséretében
A program elengedhetetlen kelléke volt a Fröccs platz, melyhez a bort a helyi borosgazdák ajánlottak fel, és a sütemények, melyet a szorgos helyi női kezek készítettek. A szóda a Koblencz család hozzájárulásaként érkezett

Közreműködők, támogatók:
- Baj Község Önkormányzata
- Baji Német Nemzetiségi Önkormányzat
- Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület és Ifjúsági tagozata
- A Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola vezetősége, pedagógusai, diákjai
- Rozmaring Nyugdíjas Klub
- Eszterházy Szőlő és Bortermelő Közösségi Egyesület
... és sok-sok HELYI LELKES ÖNKÉNTES!

Köszönet mindenkinek a nagyszerű, tartalmas programért!

A beszámolót Vandrovnik Klára, a Baji IKSZT kulturális szervezője készítette.
PÁLYÁZATFIGYELŐ

Pályázat agrárágazati civil szervezetek számára

Megjelent: 2018-03-09 08:34:59
A Földművelésügyi Minisztérium megjelentette az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat 2018. évi kiírását.

A Földművelésügyi Minisztériumhoz kötődő civil szervezetek fontos szerepet vállalnak abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati célkitűzések. A tárca, mint minden évben, 2018-ban is segítséget kíván nyújtani ezen szerveztek támogatásához az agrárágazati szervezetek számára a Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya által kiírt pályázatával.
A pályázható keretösszeg 40 millió forint, az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 000 forinttól 2 000 000 forintig terjedhet. A kiírás feltételeinek megfelelő szervezetek pályázatát várjuk a felhívásban szereplő módon és határidőn belül, azaz 2018. március 8. és április 5. között.
A pályázati felhívás szövegét, a pályázati adatlapot, a nyilatkozatot és az átláthatósági nyilatkozatot, valamint a pályázati eljárás során végig kötelezően figyelembe veendő beszámoló tájékoztatót i
tt érhetik el.

(FM)
Határtalanul! Program
 
A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi iskolák osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szerezhetnek a külhoni magyarságról.
Aktuális felhívások:
  • Kárpátaljai szolidaritási program: célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának elősegítése
A pályázati benyújtásának határideje: 2018. április 30.
  • Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése
A pályázat benyújtásának határideje: 2018. április 30.
  • Együttműködés középiskolák között célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának elősegítése
A pályázat benyújtásának határideje: 2018. április 30.
  • Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése
A pályázat benyújtásának határideje: 2018. április 30.
További információk: http://www.emet.gov.hu/hatter_1/hatartalanul_/
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Támogató) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Támogatáskezelő) a Csoóri Sándor Alap nyílt pályázatot hirdet a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására
 
A Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése. 
Benyújtási határidő: 2018. április 21.
A pályázati kiírás innen letölthető:
http://www.emet.gov.hu//_userfiles/felhivasok/csoori_18/cssa_palyazati_kiiras_2018_1_.pdf

NAIH adavédelmi számunk: NAIH-138019/2018
Hírlevél leiratkozását  ITT teheti meg.