Copy

de ImpactAcademie helpt initiatieven vooruit, SodaProducties neemt afstand

Is de nieuwsbrief niet leesbaar, bekijk de webversie.
Facebook Twitter linkedin
Nieuwsbrief over de successen & strijd van sociale initiatieven en de toekomst van SodaProducties
Wat zijn we trots op de waardering van deelnemers van de ImpactAcademie!  
Zij geven ons deskundigheidstraject een 8 en noemen het “leerzaam, verdiepend en onmisbaar voor sociaal ondernemers die verder willen en vooruitkijken.” De meerwaarde van de ImpactAcademie voor organisaties & de maatschappij is overtuigend. Hier gaan gaan we graag mee door.
Tegelijkertijd hebben we besloten dat SodaProducties geen stichting meer kan zijn: we krijgen een toekomstbestendige basis voor deze organisatievorm niet tijdig rond.
In deze nieuwsbrief nemen we je mee in onze signaleringen, de oplossingen die we zien en wat dit voor SodaProducties en ons persoonlijk betekent.
Traject ImpactAcademie afgerond & gewaardeerd met 8!

Vanaf september 2018 hebben we 11 sociale initiatieven intensief begeleid in het eerste traject van de ImpactAcademie. Over hun deelname beschrijft directeur Lineke van Taal Doet Meer de ImpactAcademie als "ondersteuningsstraject om gericht na te denken over de zakelijke kant van je sociale onderneming: organisatie en financiën". Het traject leidt deelnemers op tot impactvisionair en zoomt in (en uit) op aspecten rondom samenwerken, verankeren en vergroten van maatschappelijke impact. Dat ze daarin stappen maakten is opgevallen: verschillende deelnemende initiatieven werden dit jaar bekroond met een prijs als erkenning voor hun werk. Zo won Taal Doet Meer een Appeltje van Oranje.

Benieuwd naar meer ervaringen van deelnemers en wat het ze bracht?

Systeemverandering nodig: van korte termijn- naar lange termijn 

De afgelopen jaren hebben we effectieve sociale initiatieven begeleid die inspelen op de behoefte van kwetsbaren mensen en partijen verbinden. We focusten op organisaties die -ondanks hun succes- hun werk niet structureel krijgen gefinancierd en ondersteund.
 
Essentieel in het bouwen van een stevige basis en het toekomstbestendig werken, is budget voor coördinatie, ontwikkeling en overhead essentieel. Projectleiders zouden niet alleen maar bezig moeten zijn met het binnenhalen van financiering. De focus hoort op het samenwerken aan maatschappelijke winst te liggen. Daarvoor is structurele investering nodig, net als kennis over optimaal samenwerken, bedrijfsvoering, verdienmodellen en sturen op resultaat.
 
Weten hoe de praktijk van deze sociale initiatieven er nu uitziet? Lees hier verder.
Practice what you preach- waar lopen we tegenaan?

SodaProducties heeft sinds 2005 duizenden mensen en organisaties begeleid naar een waardevolle plek in de samenleving. We werken daarin samen met talloze partners met een maatschappelijke missie.  Zo maakte onze samenwerkingpartner Funding Plus een rapport over de ondersteuningsbehoefte van sociale initiatieven. Ze beschrijven de noodzaak van ‘capacitybuilding’ en het investeren in de lange termijn. Volgens hen kan de ImpactAcademie hier een concrete invulling van zijn en een enorme meerwaarde voor de deelnemers bieden.
 
Maar wat wij 'preachen' met ons werk, is wat SodaProducties zelf ook doormaakt. Voor het aanbieden van nieuwe trajecten van de ImpactAcademie, zijn financiers nodig. Het is niet gelukt deze tijdig te committeren. Partijen zien het belang, maar dit ondersteuningsaanbod past (nog) niet binnen hun beleid of aanpak. SodaProducties heeft veel geïnvesteerd in de ImpactAcademie, maar onze reserves zijn nu op.

Meer lezen over Funding Plus en hun visie op de ImpactAcademie?
Ongewisse toekomst voor SodaProducties- tijd voor reflectie

Voorlopig komt er dus geen vervolg op de ImpactAcademie en is SodaProducties geen stichting meer.  Onze activiteiten zetten we op een laag pitje. De komende tijd nemen we de ruimte om te onderzoeken hoe we met het merk SodaProducties, haar gedachtegoed, netwerk en de door ons ontwikkelde diensten en materialen zo veel mogelijk kunnen bijdragen aan de maatschappij. 

Dit raakt ons. Op meerdere manieren. Want we kunnen initiatieven nu niet de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. En we zien dat er een lange adem nodig is voordat onze samenleving de verantwoordelijkheid samen oppakt met sociale initiatieven. De vraag is welke rol we hierin kunnen en willen spelen in de toekomst.  Daarom nemen we afstand. Letterlijk, maar ook figuurlijk. 

Marieke (oprichter SodaProducties): “Dit geeft een dubbel gevoel. Ik droom van een samenleving waarin we succesvolle sociale initiatieven structureel ondersteunen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Het is zonde dat de realiteit anders is en dat vele initiatieven hierdoor stoppen. Tegelijkertijd biedt onze keuze ook de kans om met afstand te kijken naar de omgeving, kansen en onze rol in de maatschappij. Dat past bij een bureau voor maatschappelijke innovatie. We weten zeker dat onze missie en wat we hebben ontwikkeld, geleerd en gedeeld, een vervolg krijgt. In welke vorm dat gaat zijn, gaan we ontdekken."

Nieuwsgierig of wil je meedenken? We horen graag van je!

Stichting SodaProducties
contact@sodaproducties.nl
Koningin Wilhelminalaan 8,
3527 LD Utrecht.
© SodaProducties - 2019

Je bent aangemeld voor deze nieuwsbrief via SodaProducties. Je kan je direct afmelden of je gegevens aanpassen.