Copy
25 maart 2020
Nieuws uit de Greenport Aalsmeer

Jack van der Hoek, voorzitter Greenport Aalsmeer: 

'Let op elkaar, zorg voor elkaar en de sector!'

Het Coronavirus raakt de sierteeltsector hard. Dat is mij wel duidelijk na mijn telefonische contacten met diverse ondernemers. Het is ook zichtbaar. De beelden van de bloemen die op bloemenveiling Royal FloraHolland worden vernietigd raken mij en velen in het land.

Bloemen worden niet meer verkocht, orders bij kwekers van bomen en planten worden geannuleerd en de bloembollenhandel krijgt harde klappen. Landen sluiten hun grenzen, waardoor markten binnen en buiten Europa steeds moeilijker bereikbaar zijn voor onze versproducten. Ook dreigt er een tekort aan mankracht voor de teelt en oogst. De hele keten verkeert daarmee in zeer zwaar weer.

De hele tuinbouw kampt met wegvallende afzet door de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus. Deze maatregelen zijn hard nodig, om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Gezondheid heeft de hoogste prioriteit. Maar de maatregelen raken de sector enorm. 

Het is een goed dat de landelijke overheid een flink pakket van steunmaatregelen heeft afgekondigd om tuinbouwbedrijven de Coronacrisis door te helpen, waaronder een noodkredietregeling zoal de regeling Borgstellingskrediet Landbouw. Daarnaast schuiven banken de aflossingen op. Dit zijn maatregelen voor de korte termijn. Maar op de dag dat we van de beperkingen verlost worden zijn we er nog (lang) niet. Dan zal duidelijk worden wat de schade op lange termijn zal zijn. Dat vraagt om maatregelen die verder gaan dan de huidige. Daarin moeten we elkaar vertrouwen, ons als betrouwbare partners opstellen, overheid en ondernemers, en niet loslaten. 

Tuinbouworganisaties, van sierteelt en bloembollen tot aan groente en fruit, werken iedere dag keihard aan oplossingen voor knelpunten bij ondernemers. Greenports Nederland coördineert en faciliteert de aanpak van de Coronacrisis door middel van een zeer actieve crisisraad die korte lijnen en dagelijks contact heeft met de ministeries. Ik zie ook mooie initiatieven ontstaan, bijvoorbeeld het inzetten van personeel uit andere sectoren zoals horeca en transport dat noodgedwongen thuiszit, om te helpen bij de oogst.

Als Greenport Aalsmeer ondersteunen we onze ondernemers in de regio waar mogelijk in deze moeilijke onzekere tijd. We staan in nauw contact met Greenports Nederland om zo de beschikbare informatie op onze site www.greenportaalsmeer.nl zo actueel mogelijk te houden.

Het moet zwaar zijn om nu zo veel tegenslag te krijgen, zorgen te hebben over de continuïteit van je bedrijf, de toekomst van je medewerkers en daar bovenop de zorgen die iedereen heeft, over je gezin en je naasten. 
 
Ik wens u sterkte in deze ongekende tijd. Let op elkaar, zorg voor elkaar en voor de sector!

Vragenloket bij Greenport Aalsmeer

Bedrijven in de hele tuinbouwketen worstelen nu met allerlei vragen. Vanuit Greenport Aalsmeer bundelen we deze vragen en leggen deze neer bij Greenports Nederland. 
U kunt uw vragen mailen naar: info@greenportaalsmeer.nl

Door het bundelen van de vragen, kan het crisisteam bij Greenports Nederland uw vragen effectief en efficiënt afhandelen!

Uniform formulier voor
registratie schade Coronacrisis

Er is een unifom formulier beschikbaar waarmee tuinbouwondernemers kunnen registreren welke schade ze lijden door de Coronacrisis. Bij het formulier en de handleiding staat een ‘disclaimer'. De schaderegistratie kan plaatsvinden zonder dat er nu aanspraak gemaakt kan worden op een tegemoetkoming in die schade. 

Jaap Bond, voorzitter Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw: 'We zijn bezig met een gedegen onderbouwde oproep aan het kabinet voor een Noodfonds, eerst voor ondernemers in de sierteeltketen en snel daarna voor de groente- en fruitketen. Er is nog geen enkele toezegging dat zo’n fonds er komt en of - en onder welke voorwaarden - er straks aanspraak op te maken is.' 
Lees meer

Tuinbouw, arbeid en Corona

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus en de consequenties voor werkgevers en werknemers gaan snel. Heeft u een vraag op het gebied van arbeid?
De Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw heeft een themapagina Coronavirus met veelgestelde vragen en antwoorden op het gebied van verlof en ziekte, noodpakket banen en economie, vraag en aanbod van personeel, arbeidsmigranten, huisvesting en zorgverzekering.
Lees meer

Handel luidt de noodklok

Doordat de handel in bloemen en planten nu nagenoeg stil ligt, ondervinden ook handelaren en exporteurs daarvan grote nadelen. Jan de Boer is directeur bij Barendsen, een import- en exportbedrijf in snijbloemen. Hij heeft namens het bedrijf en de handel een brandbrief aangeboden aan het ministerie van landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV).

'De nood is hoog, juist nu voor de specialistische vakhandel. In onze branche hebben de kwekers zich goed georganiseerd. Wij zien daar een prachtig pakket van maatregelen. Als kopers worden wij echter geconfronteerd met een heel ander verhaal.'
Lees meer

Steunmaatregelen Rijksoverheid

De overheid helpt land- en tuinbouwbedrijven tijdens deze Coronacrisis met een aantal steunmaatregelen. Zo kunnen bedrijven met liquiditeitsproblemen als gevolg van het coronavirus vanaf woensdag 18 maart krediet aanvragen bij hun bank onder regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Het Ministerie van LNV staat borg voor deze door de banken verleende kredieten. 
Bekijk alle maatregelen

#buyflowersnottoiletpaper

In tijden van crisis ontstaan er ook mooie initiatieven. De tweelingbroers Stef en Bob van Veen uit het Westland willen met de #buyflowersnottoiletpaper de tuinders een hart onder de riem steken. Ze roepen de Nederlanders op om vooral bloemen te blijven kopen, omdat de sierteeltsector hard getroffen wordt door de Coronacrisis. 

Greenport Aalsmeer en privacyverklaring

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. In onze privacyverklaring leest u hoe Greenport Aalsmeer met uw persoonsgegevens omgaat en de doeleinden waarvoor de greenport de persoonsgegevens verwerkt.

Wilt u de nieuwsbrief van Greenport Aalsmeer niet meer ontvangen, klik dan op de link onderaan deze nieuwsbrief.
CONTACT
Ronald van den Breevaart
programmamanager Greenport Aalsmeer
tel: 06 - 58 9196 59
ronald@greenportaalsmeer.nl 

Jan-willem Donkers
projectleider innovatie
tel: 06 - 15 2796 03
jwdonkers@greenportaalsmeer.nl

Dave Vlaming
gebiedscoördinator Greenport Aalsmeer
tel: 06 - 49 8937 49 
dvlaming@greenportaalsmeer.nl
Bas Wolfswinkel
consultant Energietransitie Glastuinbouw
tel: 06 -11 8362 55
bwolfswinkel@greenportaalsmeer.nl

Pim Teunissen
opleidingsmanager Groen onderwijscentrum
tel: 06 -14 1406 14
wccm.teunissen@wellant.nl
Programmabureau Greenport Aalsmeer
Telefoon: 06 - 53442653
Naar onze website
Stuur ons een e-mail
Klik hier om geen mail meer te ontvangen van Greenport Aalsmeer.