Copy
View this email in your browser
Herinnering Werkconferentie
NEXT-Education 
Op donderdag 15 maart vindt de Werkconferentie NEXT-Education plaats in Baarn. Dit evenement is bedoeld voor docenten en projectleiders die zich hard maken voor meer duurzaamheid in het mbo onderwijs. Ons doel is om jullie bij elkaar te brengen, te inspireren en te activeren. In deze email kondigen wij graag een mooi programma aan met o.a. Ruud Koornstra als key note spreker en inspirerende werksessies. Meld je dus nu aan via onderstaande button! 
Klik hier om je aan te melden

Programma


09.30: inloop

10.00-11.00: welkom  
 

11.00-12.30: werksessie ronde 1*
21st century skills
Duurzaam betekent ook dat het onderwijs toekomstbestendig is. In dat kader ga je aan het werk met wat duurzaam voor jou betekent. Waar sta je nu, op welke plaats wil je staan en welke hulp heb je  daarvoor nodig? Je krijgt de ruimte om te vertellen welke experimenten geslaagd zijn, welke niet en wat je ervan hebt geleerd. Daarnaast kom je meer te weten over wat soms nodig is voor duurzame verandering. Arend Ardon en Pierre Hennekam vertellen je er graag meer over.
 
My Future Quest
Echte verandering komt van binnenuit. Daarom gaan we naar buiten. Het landgoed op. Om de natuur te ervaren. Onze natuur. En daarin zelf ervaringen op te doen. Want van ervaringen leren we. MyQuest is een pionier op het gebied van ervaringsleren voor jong volwassenen; mbo studenten in het bijzonder. Zij hebben vaak meer in hun mars dan ze denken. In 2014 werd de QuestTrek®, de trektocht van MyQuest in Nederland, Europa of Nepal waarin je jezelf en je talenten leert kennen, gekozen tot inspirerend onderwijsvoorbeeld 2014. Dat gebeurde op het symposium ‘Education of the heart’ dat werd geïnitieerd en bijgewoond door de Dalai Lama en 700 onderwijsvernieuwers. Tijdens de werksessie ervaar je een krachtige oefening. Deze zal je niet snel vergeten en is eenvoudig uit te voeren met je hele klas. In de natuur. Mark Simons, oprichter van MyQuest, vertelt je er vraag meer over.
 
Van koffiedik naar oesterzwam
WesterZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik, van afval naar voedsel. Circulair denken begint bij de jeugd. Daarom heeft Westerzwam workshops ontwikkeld voor docenten en leerlingen om zelf aan de slag te gaan met koffiedik in het onderwijs. Eva Flendrie vertelt hierover en je gaat ook zelf aan de slag met een mini-workshop zwammen kweken in de growkit. Want DOEN is het nieuwe DENKEN.

 
Het mbo maakt vaart met de voedseltransitie
Nederland is het meest voedselzekere en voedselveilige land ter wereld. Bijna nergens is ons eten zo goedkoop. Mooi, zou je zeggen. En toch barst ons voedselsysteem steeds meer uit zijn voegen. Onze gezondheid wordt slechter, we vragen meer van onze lucht, bodem en grondstoffen dan er feitelijk is. En veel producenten verdienen nauwelijks een goede boterham verdienen. Kortom, tijd voor versnelling in de voedseltransitie naar gezonder, duurzamer en eerlijker eten. Wat is er gaande en hoe kunnen in het mbo een steentje bijdragen? Wij leiden de vakmensen van de toekomst immers op! Joszi Smeets, Food Hub en voorheen Youth Food Movement, vertelt je er graag meer over.
 
Duurzaam mbo: gids voor CvB's
Om tot een duurzaam mbo te komen is borging op bestuurlijk niveaus essentieel. Maar in hoeverre is dit het geval op jouw school en hoe doe je dit? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen hiermee. Jelle Marchand, bestuurder ROC Mondriaan, vertelt je er graag meer over en deelt graag zijn ervaringen hiermee.

House of Digital
Hoe kunnen we meer digitaal onderlegde medewerkers opleiden om het groeipotentieel van bedrijven structureel te ondersteunen? House of Digital is een publiek-private samenwerking (PPS) op initiatief van de gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam, De Hogeschool van Amsterdam en Flevoland (6 locaties) en een aantal bedrijven. Dit doet House of Digital onder meer met een van de initiatieven: PA's Raspberry Pi Contest. Deze competitie geeft teams van scholieren en studenten vanaf 12 jaar de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammering en engineering - waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in de maatschappij. Tijdens de werksessie vertelt Karen van der Kolk, programmadirecteur PPS House of Digital, alles over hun aanpak voor ICT in het onderwijs en gaat zij graag in gesprek om te bepalen wat nodig is om de competitie binnen het onderwijs succesvol te laten zijn.
 
12.30-14.00: lunch
Er wordt een heerlijke biologische lunch verzorgd. Daarnaast kun je o.a. een wandeling maken op het prachtige landgoed van Kasteel Groeneveld en netwerken.
 
14.00-15.30: werksessieronde 2*

Authentiek Leiderschap in het Beroepsonderwijs
Hoe creëer je een leeromgeving waarin studenten (en jijzelf!) werken aan hun eigen ‘zijn’? Waarin ze meer leren over hun sterke punten, eerlijk leren communiceren, met aandacht kunnen blijven bij lastige situaties en hun zelfvertrouwen vergroten? Leiderschap is een capaciteit die iedereen bezit en die we kunnen cultiveren door het stellen van de juiste vragen en het bieden van een veilig leerproces. Onder leiding van Maaike Boumans krijg je praktische werkvormen mee die je kunt integreren in je eigen lessen: ‘a little change goes a long way’

Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties
In een wereld die constant verandert, moet je snel kunnen anticiperen op ontwikkelingen. We moeten ons flexibel opstellen en wendbaar blijven – als school, als bedrijf, als werknemer, als student. Verschillende bedrijven en CIV Food hebben de handen ineen geslagen om deze nieuwe manier van opleiden en leren vorm te geven. Tijdens de werksessie wordt deze aanpak gepresenteerd, aangevuld met informatie over vergelijkbare ontwikkelingen bij andere opleidingen. Vervolgens ga je gesprek over de vraag hoe dit te vertalen naar de eigen opleiding. Arry Verhage, projectleider CIV Agri & Food, vertelt je er graag meer over.
 
Sustainable Development Goals
Hoe vertaal je de Sustainable Development Goals en het mbo onderwijs? Rob de Vrind van Duurzaam mbo en Koning Willem I College deelt graag hoe hij dit heeft gedaan en hoe je hiermee aan de slag kunt.
 
De leerling centraal in het mbo, praktijkleren bij Scalda
De afgelopen maanden maakte Laura Polder (Katapult en ROC van Amsterdam) een tour door Nederland om good pratices op te halen van leerlingen die (mede) vorm geven aan het beroepsonderwijs van morgen. Hoogtepunt was de stop bij René Mondriaan van Scalda. Zijn leerlingen nemen het voortouw bij het identificeren en oplossen van vraagstukken van regionale bedrijven. Praktijkleren in vol ornaat. Uiteraard zijn het de leerlingen van Scalda die u bijpraten over hun ervaringen!


Het Groene Kompas
Ben je op zoek naar een instrument om duurzame innovatie een vast onderdeel te maken van je opleiding? Dan is het Groene Kompas voor duurzame ontwikkeling in het (V)MBO iets voor jou.
Het Groene Kompas helpt teams om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over duurzame ontwikkeling. Op het gebied van onderwijs, organisatie, deskundigheid en waardering bepaal je waar je nu staat en wat je ambitie als team is. De uitkomsten kan je gebruiken voor het maken van een plan van aanpak.  Heleentje Swart, coördinator duurzaamheid op het Nordwin College, vertelt je er graag meer over.
 
Next Gen: zaken doen in de nieuwe economie
Wat is de nieuwe economie en hoe je zaken hierin? Next Gen heeft een lespakket ontwikkeld met handvatten voor een nieuwe economie voor mbo scholen. Rob Duijm van Scalda vertelt je er graag meer over.
 
15.30: afsluiting met key note spreker Ruud Koornstra
Ruud Koornstra is benoemd tot de eerste Energiecommissaris van Nederland met als doel om de energietransitie te realiseren.

 
16.00: borrel

* Je kunt kiezen uit één van de werksessies per werksessie ronde op de dag zelf. 

Werkconferentie NEXT-Education

15 maart 2018
10.00-17.00
Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2 in Baarn 
E:
werkconferentie@lerenvoormorgen.org