Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief mei 2019

 

Beste dierenvrienden,

Er is weer veel gebeurd afgelopen maand. Wij hebben onder andere meerdere teven mogen steriliseren; meer uitleg hierover vindt u in deze nieuwsbrief. Tevens is paraveterinair Fleur weer op nascholing geweest en leest u hieronder een korte samenvatting over deze nascholing en wat zij hiermee gaat doen binnen onze kliniek. 

Sinds 20 mei loopt stagiair Jannita met ons mee in de kliniek om zoveel mogelijk te leren van het mooie vak als paraveterinair. Ook vindt u in deze nieuwsbrief tips voor uw konijnen deze zomer, ziet u voor welk goed doel dierenartsen Janneke en Sanne samen met hun honden een sponsorloop gaan lopen en leest u welke actie wij hebben in de maand juni. 

Veel leesplezier!


Met een zonnige groet,

Team Dierenkliniek 't Zand.

Praktijknieuws


Paraveterinair Fleur is afgelopen maand weer op nascholing geweest, wat zij hier heeft geleerd leest u hieronder.

Misschien heeft u haar al gezien bij ons: vanaf 20 mei hebben wij gedurende 8 weken paraveterinair stagiair Jannita meelopen bij ons in de kliniek. Het is haar eerste stage in de praktijk en wij hopen haar
veel te kunnen leren en haar klaar te stomen voor het prachtige vak dat wij uitoefenen.

Sponsorloop 'Dog Fun Run'


Op 15 september gaan onze dierenartsen Janneke en Sanne met hun honden Loekie en Abbey meedoen aan de sponsorloop 'Dog Fun Run' om hiermee geld in te zamelen voor de asieldieren in ons land.

Met het opgebrachte geld worden er speelweides gebouwd waardoor de honden in het asiel weer helemaal hond kunnen zijn. De dieren krijgen hierdoor meer fysieke en mentale uitdaging en dit bevordert tevens de gezondheid van de dieren!

 

Wilt u doneren? Klik dan hier. Alle bee(s)tjes helpen!

Nascholing 

Afgelopen maand is paraveterinair Fleur op nascholing geweest. De nascholing vond plaats in dierentuin Burgers Zoo in Arnhem. Op deze dag werd er aandacht besteedt aan voeding, voortplanting en dermatologie.

Fleur heeft meer inzicht gekregen in het nut van dieetvoeding met betrekking tot overgewicht. Vanaf nu zal zij ook gewichtsconsulten gaan houden bij ons in de kliniek. Op deze manier wil ze honden en katten met overgewicht helpen in hun strijd tegen de kilo’s. Er wordt een speciaal op het dier aangepast voedingsschema gemaakt en er zullen maandelijkse weegmomenten worden ingepland. We hopen dat door middel van deze consulten honden en katten eerder op hun streefgewicht zijn en dit gewicht ook behouden. Ook is het belang van een gezond gewicht aan bod gekomen. De gevaren en risico’s van overgewicht zijn besproken.

Het deel over voortplanting ging voornamelijk over de chemische castratie van reuen. Dit gebeurd door middel van een soort chipje onder de huid, dit kan gewoon wakker geplaats worden, het dier hoeft hiervoor niet onder narcose. Het testosteron niveau van de reu daalt hierdoor tijdelijk naar een nulpunt. De reu is dan niet vruchtbaar meer en zal (als het goed is) minder ‘mannelijk gedrag’ gaan vertonen. De chemische castratie is een goede oplossing voor dekreuen die tijdelijk niet kunnen/mogen dekken. Ook is het een mooie manier om te ‘testen’ of de reu goed reageert op castratie. De chips werken namelijk na een bepaalde tijd weer uit. Er is een variant die minimaal 6 maanden werkt en eentje die minimaal 12 maanden werkt. Dit is een goede manier om te kijken of de reu positief reageert. Mocht de chemische castratie goed bevallen dan kan de eigenaar er voor kiezen om de reu definitief chirurgisch te laten castreren.

Heeft u vragen over bovenstaande onderwerpen of wilt u een gewichtsconsult inplannen bij onze paraveterinair Fleur? Neem dan contact met ons op!

Myiasis

 
In de zomermaanden is er een verhoogde kans op Myiasis bij onze konijnen. Een erg pijnlijke en soms zelfs fataal aflopende ziekte. Lees hier waar u moet letten en hoe u het kunt voorkomen.
Patiënt van de maand mei: Sterilisatie van de teef

Afgelopen maand hebben wij meerdere teefjes mogen steriliseren. Maar waarom doen wij dit eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van steriliseren? Zijn er andere mogelijkheden?

U leest het allemaal hier.

Juni = chipmaand!


De gehele maand juni krijgt u 20% korting op het chippen van uw huisdier! 
Sinds 2013 is het chippen én registreren van honden in Nederland verplicht. Voor katten geldt deze verplichting (nog) niet, maar is in onze ogen net zo belangrijk! Regelmatig worden er dieren vermist en door middel van een chip met registratie kunnen we er met z'n allen voor zorgen dat het dier weer snel terug komt bij zijn/haar baasje. 

Meer informatie? Bezoek onderstaande link:
https://www.licg.nl/nieuws/de-juni-chipmaand-begint-weer/
Wilt u deze nieuwsbrief maandelijks in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan hier aan of stuur een e-mail naar info@dierenkliniekhetzand.nl
Dierenkliniek 't Zand
Zandweg 11
3962EA Wijk bij Duurstede
Tel: 0343-575200
E-mail: info@dierenkliniekhetzand.nl
Website: www.dierenkliniekhetzand.nl