Copy
Bekijk deze mail in je browser

Nieuwsbrief GIN
jaargang 3, uitgave  3
1 september 2020

Nieuwsbrief september 2020

Geo-Info #4 met een speciaal FIG-katern
 

De FIG Working Week in mei dit jaar ging niet door. Om toch een idee te geven van wat daar aan de orde had zullen komen, hebben we een speciaal katern, gevuld met een aantal - door de auteurs ingekorte -  workshoppapers over uiteenlopende onderwerpen: ontbossing in Indonesië, de ondersteuning van het Omgevingsloket, plaatsbepaling zonder GPS of GLONASS, openbaar vervoer in Warschau, Sustainable Development Goals en inspiratie door de Europese INSPIRE richtlijn. 
Uitgebreidere artikelen zijn er ook. Martien Molenaar geeft een samenvatting van zijn boek over de Delftse School, een bij TU Delft ontwikkelde methode voor landmeetkundig werk. Ook het gebruik van Data Science en AI technieken binnen de geo-informatie heeft een plek in deze uitgave, net als
DiS Geo, de Doorontwikkeling in Samenhang van de Geo-basisregistraties. Kortere bijdragen zijn er ook. Zo laat Reinder Storm weten dat hij nu al uitkijkt naar de atlas met coronakaarten. En Emily Daemen schrijft over ethiek ‘by design’. Natuurlijk is er verder nog een scala aan columns en rubrieken.
Veel leesplezier!
IN DEZE UITGAVE
Datascience met Mobile Mapping
Mobile Mapping is het proces van inwinnen van ruimtelijke data door gebruik te maken van een voertuig uitgerust met GPS, fotografie, LIDAR, laser en/of radarsensoren. Mobile Mapping maakt het mogelijk om rijdend in het verkeer de weg en de naaste omgeving in kaart te brengen. Een rit met de auto levert de volgende data op: positie van de auto, 360 graden foto’s en een 3D-puntenwolk. >> Lees hier het hele artikel.
 
FIG-katern
Creatief op afstand, innovatief door weer en wind

Na de drastische ingreep in ons dagelijks leven door COVID-19 hebben we onze weg weer gevonden en ons aangepast. Maar hoe spannend voelden die eerste weken toen we van persconferentie naar persconferentie gingen. Geconfronteerd met keuzes en opties die van te voren niet reëel leken en die vertalen naar de impact voor onze eigen persoonlijke en professionele omgeving. >> Lees hier de inleiding op het FIG-katern
DiS Geo: een samenhangend fundament van geodata
De moderne samenleving kan niet zonder actuele en betrouwbare data. Data over locaties worden daarbij steeds belangrijker. Het fundament ligt er: de geo-basisregistraties. DiS Geo, een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wil dat iedereen gebruik kan (blijven) maken van actuele en betrouwbare geodata. Daarom ontwikkelen we door naar één samenhangend beeld van de fysieke werkelijkheid. >> Bekijk hier het artikel
GIN WEDSTRIJDEN

Geo-professionals in het zonnetje gezet
 

Ook dit jaar vindt de toekenning van de Geo Prestige Award (GPA) en de GIN Kartografiewedstrijd plaats. Hoe de feestelijke prijsuitreikingen er uit gaan zien, zal door COVID-19 anders dan anders zijn. Hoe? Daarover wordt hard nagedacht en blijft dus nog een verrassing! Nieuwsgierig? Doe mee met de GPA en kartografiewedstrijd en je gaat het zien.

GIN – Kartografiewedstrijd 2020
Vorig jaar een succes, de kartografiewedstrijd! Daarom dit jaar weer. Je doet mee in de categorie ‘Student’ of ‘Professional’. Stuur je mooiste kaart in, geef in maximaal 3 zinnen aan waarom dit voor jou een mooie kaart is en win een prijs!. Met als bonus: de (maximaal 10) genomineerde kaarten worden afgedrukt in Geo-Info. Stuur je inzending vóór 15 oktober 2020 in. We kijken ernaar uit! >> Meer over de kartografiewedstrijd

Geo Prestige Award 2020
De jaarlijkse zoektocht naar de beste Nederlandse geo-professional is in het leven geroepen om vakmensen te eren en te waarderen, om innovatie te stimuleren en om de volgende generatie aan het geo-domein te binden. Ook dit jaar is het weer mogelijk kandidaten voor te dragen voor de Geo Prestige Award 2020! Ken jij iemand die zich positief heeft onderscheiden op ons vakgebied en een hart heeft voor geo-informatie? Nomineer deze kandidaat - met motivatie - voor de Geo Prestige Award 2020! Dat kan tot 31 oktober 2020.
>> Meer over de Geo Prestige Award

Meedoen met de GIN zomerfotowedstrijd kan nog!
 

Wil je meehelpen Geo-Info nog mooier, professioneler en aantrekkelijker te maken? Dat kan en dat is makkelijker dan je denkt. GIN organiseert een zomerfotowedstrijd. Ga naar buiten, neem je camera mee en kijk eens met een ‘geo-bril’ door de lens.

Voor het komende themanummer zoeken we speciaal naar beelden over de Energietransitie & Geo. Je foto(‘s) kan je nog tot 15 september insturen; we hebben de termijn met 2 weken verlengd!
>> Meer over de GIN zomerfotowedstrijd
 
INTERESSANT IN ONS VAKGEBIED

Monografie 'Landmeters en Ruilverkaveling' beschikbaar
 

De Geodetische Monografie Nr. 5 over ‘Landmeters en Ruilverkaveling’ is nu gepubliceerd als PDF op de website van Stichting De Hollandse Cirkel en is gratis beschikbaar. Het nog te drukken boek (in beperkte oplage, hardcover, in kleur, bij voldoende belangstelling) kost inclusief verzending € 29,95 euro per stuk. Belangstelling?
Laat het voor 1 oktober weten.

Tijdreis app
Ga op reis en ontdek! En daarvoor hoef je niet eens ver weg! Om 200 jaar topografie te vieren heeft het Kadaster de tijdreis-app gemaakt. Ontdek met de app meer dan 200 jaar aan topografische gegevens van Nederland! Deze app bevat sinds 2020 ook luchtfoto's. Een aanrader! Check de website

AGENDA
Veel bijeenkomsten, congressen en symposia zijn uitgesteld vanwege het coronavirus. Onder voorbehoud van de richtlijnen van het RIVM, hieronder de agenda voor het najaar. 

GIN Webinar landmeetkunde >> vandaag!
1 september, 16.30 - 17.15 uur

September - oktober
23/9 - 24/9 I Esri GIS Conferentie 2020 I WTC Rotterdam
13/10 - 15/10 I Intergeo I Berlijn >> aanmelden kan nog tot 15 september (gratis of met korting)!

November
5 I NCG-symposium I TU Delft
5 & 6 I 23rd ICA Workshop on Map Generalisation and Multiple Representation I Delft University of Technology

Klik hier voor alle evenementen en bijeenkomsten. 
Copyright © 2020 GIN, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp