Copy
Bekijk deze mail in je browser

Nieuwsbrief GIN
jaargang 3, uitgave  4
8 december 2020

Nieuwsbrief december 2020

Vanaf volgende week donderdag 15 december valt Geo-Info 6 op de deurmat van onze abonnees.

In deze laatste editie van dit jaar aandacht voor visualisaties, beeldtaal en kartografie in artikelen en columns. Zo is er een artikel van Mannus Etten over eenduidige symbologie voor natuurbrandkaarten en staan in dit nummer ook de resultaten van de GIN-Kartografiewedstrijd waarvan de winnende kaart van Menno-Jan Kraak de cover siert. 
Door geo-informatie te visualiseren als onderdeel van de analyse, komen mooie beelden naar voren die helpen om de data te begrijpen. Dat zie je terug in het artikel over landbouwmachinedata. Ook lezenswaardig het betoog van Jantien Stoter over open data en open source software en het interview met Erik Nobbe over de kracht van beeldmateriaal. Veel leesplezier!
IN DEZE UITGAVE
Op zoek naar onderwijs in de landmeetkunde
Landmeetkunde is een belangrijk vak binnen de geo-informatie toepassingen, maar de laatste jaren onzichtbaar. De waarde en betekenis van landmeetkunde zijn onverminderd groot voor bijvoor-
beeld geometrische kwaliteitsborging, betrouwbare navigatie-oplossingen en terugdringing van faalkosten in debouw en infra. Eén van de redenen waarom Geo-Info afgelopen voorjaar een speciaal nummer uitbracht over dit onderwerp. In dit artikel duikt Eric Hagemans in het huidige opleidingsaanbod en onderzoekt of onderscheidende vaardigheden nog voldoende onderwezen worden. >> Lees hier hele artikel
De kracht van Beeldmateriaal5
Elk jaar worden er in opdracht van landelijke en regionale partijen luchtfoto’s van Nederland gemaakt. De luchtfoto’s hebben verschillende doeleinden. Het samenwerkingsverband Beeldmateriaal5 biedt voor een groot aantal van deze gebruiksdoeleinden luchtfoto's van heel Nederland door deze via open data beschikbaar te stellen. Het resultaat: één landsdekkende luchtfoto met een grondpixelresolutie van 7,5 cm. Je leest het interview met programmamanager Beeldmateriaal Erik Nobbe in Geo-Info 6! 
De wedergeboorte van een honderdjarige?
Zullen de mest-, fosfaat-, stikstof-, biodiversiteit-, CO₂-, energie-, droogte- en bodemcrises leiden tot een herinrichting van het landelijk gebied en een revival van het ruilverkavelingsmechanisme?
Auteurs Paul van der Molen en Martin Wubbe, beiden gepensioneerde landmeters van het Kadaster, denken van wel. Lees hun artikel op pagina 33 van Geo-Info 6 over de 'honderdjarige'; de eerste vrijwillige kavelruil in Nederland ‘De Ballumer Mieden’ (Ameland), in 1916. Nu, honderd jaar later, is de ruilverkaveling opgenomen als hoofdstuk 12 in de Omgevingswet.
GIN WEDSTRIJDEN

Winnaar Kartografiewedstrijd 2020: Menno-Jan Kraak
 

Winnaar van de Kartografiewedstrijd 2020 is Menno-Jan Kraak! Mede namens Franz-Benjamin Mocnik, Paulo Raposo, Wim Feringa en Barend Köbben (allen Universiteit Twente/ITC), leverde hij drie kaarten in met het thema: ‘The COVID-19 Pandemic’.

Menno-Jan Kraak ontvangt een oorkonde en een cheque van 500 euro. In een telefonische toelichting op zijn COVID-19 Pandemic-kaarten, live voorafgaand aan de ALV op 24 november, zegt hij tegen juryvoorzitter Edward Mac Gillavry: "De uitdaging zat ‘m vooral in het enorme bereik van data, de tijdsschaal en de geografie. We hebben enorm geworsteld om die zaken in de kaarten bij elkaar te brengen.”

>> Lees hier verder

Iris Reimerink wint de Geo Prestige Award 2020!
 

De winnaar van de Geo Prestige Award Publieksprijs 2020 is Iris Reimerink! Dat maakte Erik Meerburg namens de vakjury dinsdagmiddag 24 november live bekend, voorafgaand aan de ALV.

Voor de GPA publieksprijs kon worden gestemd. Iris Reimerink (senior GIS-specialist bij het Kadaster) kreeg de meeste stemmen en wint daarmee de Geo Prestige Award 2020. In een telefonische reactie live in de ALV zegt Iris het “hartstikke leuk” te vinden de prijs te hebben gewonnen. “Er is oneindig veel innovatie in ons vakgebied mogelijk. Ik denk dat de uitdaging daarin ligt om het juiste momentum te pakken te krijgen. En dat ontstaat als verschillende vakgebieden bij elkaar komen met hetzelfde doel. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie.”

>> Lees hier verder
AGENDA
Noteer alvast in uw agenda voor volgend jaar:

Maart
9 - 11 I Esri Developers Summit I online

Heeft u nog interessante evenementen en webinars voor geo-professionals?
Meldt ze aan via info@geo-info.nl

Klik hier voor alle evenementen en bijeenkomsten. 
Gezellige feestdagen
GIN wenst u – op veilige afstand – gezellige feestdagen en een gezond 2021 toe.
We hopen u in het nieuwe jaar opnieuw te ontmoeten.
Bij voorkeur in het echt op fysieke bijeenkomsten.
En anders zien we u graag online.

GIN blijft ontmoeten, kennis delen en inspireren.
Dit kan niet zonder u.
Hartelijk dank voor uw bijdrage
aan GIN en het geo-vakgebied in 2020.
Copyright © 2020 GIN, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp