Daarnaast staan tussen de fruitbomen tal van bessenstruiken (witte, rode, en zwarte bessen, kruisbessen e.a.). Bekend is dat vogels een voorkeur hebben voor deze bessen. Deze aanpak zorgt er dus voor dat de pikschade aan het grote fruit door vogels beperkt zal blijven. Tja soms moet je kiezen.
De keuze van de fruitbomen is ook niet beperkt gebleven tot een paar populaire soorten. Er is ingezet op een breed assortiment van verschillende bomen. Deze brede keuze, met de aanwezigheid van verschillende soorten bessenstruiken, stikstofbinders en straks ook de kippen die in de boomgaard kunnen scharrelen leidt tot een grote biodiversiteit.
En daar hebben we een belangrijke term te pakken. Een grote biodiversiteit betekent een grote variatie in flora en in fauna. Alle planten, struiken, bomen maar ook de vogels en insecten leven van en met elkaar. Ze hebben elkaar nodig, bestrijden elkaar of vullen elkaar aan. Een evenwicht in die biodiversiteit leidt vaak tot een optimale opbrengst waarbij (in het meest gunstige geval) geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. En dat is wat we hier willen bereiken.
Die variëteit zullen we straks ook terugzien. De boomgaard zal niet strak en aangeharkt ogen. Het zal meer een weelderig uiterlijk krijgen, waarbij de struiken min of meer de verbinding vormen tussen de bodem en de kruin van de bomen. Het is langs deze gelaagdheid dat de biodiversiteit optimaal kan functioneren.
|