View this email in your browser
Wenumseveld Courant
Nr 17 18-05-2021

Inhoud


 • Intro

 • Frequentie Courant

 • Herenboeren Forum

 • Risicoanalyse en veiligheid

 • Kort nieuws social media

Agenda03/09/2021 - Deadline kopij Courant nr 18
18/09/2021 - Opening


 

Intro

Het is weer zover, een leuke nieuwe courant in je mailbox! Dit keer een wat kortere Courant dan je gewend bent. Toch staat er ook nu weer interessante informatie in. Veel leesplezier!

Frequentie Courant

De afgelopen tijd is de Courant ongeveer 1x in de 6 weken uitgegeven. Deze was de laatste keren zeer goed gevuld met veel verschillende onderwerpen. Inmiddels is er het Wenumseveld Forum, waarin al veel berichtjes langs zijn gekomen. Het forum levert direct actuele informatie en leuke nieuwtjes. Omdat wij denken dat de Courant, waar je eens in de zoveel tijd uitgebreid informatie over de boerderij kan lezen een goede aanvulling op het forum zal blijven, willen we deze toch blijven maken. Wel met een lagere frequentie. Mocht je input voor de volgende Courant willen leveren, laat het ons weten via de mail of via het forum. Tot die tijd, bezoek regelmatig het Wenumseveld Forum om alle nieuwtjes mee te krijgen, maar het is natuurlijk nog leuker als je af en toe zelf iets plaatst. Heb je vragen over het gebruik van het forum, laat het ook snel weten. In het volgende artikel vind je de link naar het forum.

Herenboeren Forum

De start van het Herenboeren Forum (https://forum.hbwv.nl/) is in de vorige Courant aangekondigd. Daarmee bestaat het forum nu iets meer dan één maand. Een mooi moment om terug te kijken naar wat er in die tijd allemaal is gebeurd.

Qua registraties gaat het goed: 175 mensen hebben zich reeds aangemeld. Daarvan hebben 100 mensen dat gedaan met vermelding van het lidnummer achter hun achternaam, als in: Voornaam Achternaam [#lidnummer]. Dat lidnummer hebben we nodig om t.z.t. te kunnen verifiëren dat zij die zich hebben aangemeld daadwerkelijk lid zijn van onze coöperatie. Van die 100 herenboeren delen er 34 een lidnummer met een andere herenboer. Deze herenboeren hebben zich dus, zoals bij de lancering werd aangeraden, individueel aangemeld i.p.v. als huishouden.

Het forum heeft als doel alle herenboeren laagdrempelig te betrekken bij het reilen en zeilen op de Herenboerderij. Bestuur en werkgroepen plaatsen er hun mededelingen, al dan niet voorzien van foto’s en filmpjes. Weten wat de werkgroep Inrichting Terrein aan werk verzet, wat de werkgroep Biodiversiteit aan data verzamelt, hoe het met de dieren gaat, wat er op het land gebeurt, waar het bestuur over vergadert of wat er deze week in je pakket zit? Je leest het op het forum!
Daarnaast stellen herenboeren er hun vragen, delen ze hun ervaringen en lekkerste recepten.

Dit alles heeft in één maand tijd geleid tot 93 verschillende onderwerpen (topics in forum termen) met 247 berichten (topics + antwoorden) en 407 likes. Het forum werkt zonder speciale app heel goed op een mobiele telefoon. Dat blijkt wel uit het feit dat het vaker vanaf de mobiele telefoon wordt geraadpleegd dan vanaf een reguliere computer. Op het forum staat beschreven hoe je heel makkelijk een snelkoppeling op het hoofdscherm van je telefoon kan plaatsen. Kom je er niet uit? Stel gerust je vraag op het forum.

Tot slot een overzicht van de meest actieve topics:
Heb je je nog niet geregistreerd?
 • Ga dan naar https://forum.hbwv.nl/
 • Klik op Registreren
 • Kies een korte gebruikersnaam (je voornaam is een prima keuze)
 • Vul bij naam in: Voornaam Achternaam [#lidnummer]
 • En klik op Nieuw account aanmaken
Welkom!

En ze heet...

Zoals al eerder aangegeven in de ALV is de naam van de derde gelt/zeug bekend! Het is Bella geworden! We hebben erg veel reacties gehad met veel creativiteit. Na een preselectie heeft de  werkgroep Dierhouderij de keus voor Bella gemaakt.
Familie van Zanten (HB 101) en familie Brinkman (HB 88) zijn de gelukkige geworden die aan deze naam zijn verbonden en hebben al met haar kennis gemaakt.
 
Nu nog even wachten en dan zal ook Bella het moment naderen om drachtig te gaan worden 😉

Risicoanalyse en veiligheid

We maken goede voortgang!
De afgelopen week zijn we met de risicoanalyse, die onder leiding van HB Nederland en Stigas wordt uitgevoerd, een 2e fase ingegaan. En we zijn goed op weg!

Verwacht wordt dat de analyse en het plan van aanpak binnen een paar weken worden afgerond. Er volgen uit dat plan nu al verbeteracties, zo is er bijvoorbeeld een afgesloten kast gekomen waar we veterinaire medicijnen in opslaan. Maar ook hebben we nu een kleine brandblusser en in de keet staat natuurlijk ook ons veiligheidshandboek met de nodige checklists. Een aantal leden heeft voor dit handboek erg zinvolle aanvullingen aangedragen. Denk bijvoorbeeld aan wespen- en bijensteken bij iemand die daarvoor allergisch blijkt te zijn. Deze aanvullingen worden nu verwerkt en de volgende versie van het handboek wordt binnenkort aan iedereen verstuurd. Overigens maakt HB Nederland ook gebruik van dit boek, als basisdocument  voor andere boerderijen.

Verder hebben we een rondgang langs de verschillende machines en grotere (elektrische) gereedschappen gemaakt en een controleschema opgesteld. Stigas heeft overigens wel duidelijk aangegeven dat we zelf meegebrachte gereedschappen niet structureel mogen gebruiken. Overleg even met Fabian in het geval dit in de opbouwfase toch voorkomt.


De contacten met Stigas en HB Nederland lopen voorspoedig en met jullie gewaardeerde medewerking zijn en blijven wij een veilig Herenboerenbedrijf!

Kort nieuws social media

 • 01-04:  Beste leden, tot zijn verrassing heeft Fabian vandaag dit kuiken aangetroffen in de eierkast. Blijkbaar is het zo warm geweest dat een ei is uitgekomen. Heb je woensdag eieren gehaald, dan doe je er verstandig aan om te controleren in de doos of er geen kuikens in zitten!
 • 03-04: De biggetjes doen het heel goed. Ze drinken heerlijk bij hun mama.
 • 10-04: Een compilatie van de vleesuitgifte. Zo kan iedereen zien hoe dit nu in zijn werk gaat.
 • 12-04: Vandaag zijn er koolplantjes aangeplant. Het is nog wel een kunst om de rijen netjes recht te trekken met de tractor.
 • 14-04: Een mooie update vanuit de kas.
 • 15-04: Afgelopen dinsdag is er een horizontale drainagebuis geplaatst op drieënhalve meter diepte, ten behoeve van het oppompen van grondwater in het droge seizoen.
 • 16-04:  Vandaag 1 jaar geleden is de eerste schop de grond in gegaan.
 • 25-04: Onze kippen, onder de zeilen, in de mooie avondzon. Wat een plaatje!!
 • 29-04: Wat doet een boer als het buiten te nat is? Fabian vertelt hierover in het filmpje
 • 29-04: Voor een mooi filmpje over de eerder genoemde Hassia, check onze facebookpagina, of ons YouTube kanaal
 • 30-04: Het zijn de kleine dingen die het werk zo mooi maken op het land. Hier liggen een paar eitjes van een grijze kwikstaart.
 • 02-05: Een update over de afgelopen week op de boerderij. Wat is er weer een hoop werk verzet in de afgelopen week. En als klap op de vuurpijl zijn er ook nog 3 kalfjes geboren.
 • 09-05: Fabian brengt ons weer op de hoogte van het gedane werk de afgelopen week. Het werken is zo lang doorgegaan dat dit filmpje opgenomen is in het holst van de nacht.
Email
Website
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
Copyright © 2021 Herenboeren Wenumseveld, alle rechten voorbehouden.

GEGEVENS AANPASSEN | UITSCHRIJVEN
Email Marketing Powered by Mailchimp