Copy
Wat is juist in tijden van corona?
10 video's geven je meer inzicht in veelvoorkomende dilemma's.

VVSG en Diverscity krijgen deze dagen regelmatig dilemma’s voorgeschoteld vanuit lokale besturen. Het gaat om lastige vraagstukken in de context van de coronacrisis waar voor beide opties argumenten te vinden zijn en het moeilijk is om te beslissen wat ‘juist’ is om te doen. We hebben deze veelgestelde vragen gebundeld en voorgelegd aan twee filosofen, Alexander De Waele en Julien Topal, gespecialiseerd in het ondersteunen van (semi)overheidsorganisaties in het omgaan met moreel netelige kwesties.

Alexander en Julien stellen zich steeds dezelfde vraag: wanneer wordt er, in deze concrete situatie, voldoende rekening gehouden met de rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen? Ze zetten de rechten en belangen die in de voorliggende situatie spelen op een rijtje en wegen ze tegen elkaar af. Naast een introductievideo, komen de volgende thema's aan bod:

  • Burgerzin
  • Opvang van daklozen en bescherming van medewerkers en vrijwilligers
  • Controle op telewerken
  • Opvang voor kinderen van zorgverleners
  • Aansprakelijkheid bij besmetting bewoner
  • Werken met tekorten aan middelen

Geprikkeld door de methodiek? Diverscity en VVSG organiseren dilemmatrainingen in open aanbod, in huis en binnenkort ook online, in uw kot. In deze trainingen staan de 7 stappen, die Julien en Alexander gebruikten om tot hun analyse te komen, centraal. Lokale besturen kunnen hier bovendien een subsidie voor aanvragen bij Diverscity.

Heb je opmerkingen of vragen? Neem contact met ons op via info@diverscity.be.

Bekijk de video's
Modern leiderschap in (deze) crisistijden.
Twee artikels in een nieuwe reeks rond leiderschap!

In het eerste artikel wordt gefocust op modern leiderschap in crisistijden, meer bepaald op de manier van leidinggeven in organisaties. Uiteraard wordt de huidige wereldcrisis die we nu meemaken meegenomen maar eigenlijk is de visie op modern leiderschap die in dit artikel beschreven wordt altijd van toepassing bij interne en/of externe crisissen, van eender welke impact en grootte.

Het tweede artikel handelt over modern leiderschap 'op afstand' in crisistijden. Binnen de huidige coronacrisis is thuiswerk de norm geworden. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Virtuele teams hebben immers nood aan een andere manier van leidinggeven: het virtueel leiderschap.

Deze artikels zijn de eerste twee in een reeks artikels rond leiderschap. Deze artikelreeks werd geschreven door Ann Moreels, organisatiepsychologe. In 2020 begeleidt Ann Moreels de regionale HRM-werktafels rond leiderschap binnen lokale besturen, in opdracht van Diverscity.
 

Lees de artikels
Najaar 2020: Opleidingstraject sterk leiderschap
voor de digitale transformatie van het lokaal bestuur

De digitale transformatie van het lokaal bestuur draagt bij tot de oplossing van grote en kleine maatschappelijke uitdagingen en is de basis voor een gebruiksvriendelijke en efficiënte dienstverlening. VVSG, het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Diverscity en Antwerp Management School slaan daarom de handen in elkaar voor deze exclusieve opleiding.

De opleiding biedt praktische tools, theorie en goede voorbeelden over hoe digitale transformatie op het lokale niveau aangepakt kan worden. In zes interactieve sessies komen diverse aspecten van digitale transformatie en leiderschap aan bod, specifiek gericht op lokale besturen. Tijdens de opleiding krijg je eveneens toegang tot een interactief digitaal leerplatform.

Deze opleiding richt zich tot leidinggevende ambtenaren van lokale besturen met het mandaat om de organisatie doorheen de digitale transformatie te loodsen: algemeen directeurs, adjunct-directeurs, leden van het managementteam…

De kostprijs voor deze opleiding bedraagt €750. Wie alle sessies volgt, ontvangt het certificaat van de Antwerp Management School.

Op onze website vind je meer informatie terug m.b.t. het programma van de opleiding en de aanmeldingsmodaliteiten. Voor meer informatie kan je eveneens terecht bij Nathalie Dumarey, programmamanager Innovatie en Digitale transformatie via nathalie.dumarey@vvsg.be.

Meer informatie & inschrijven
Brussel, 7 en 8 oktober: Tweedaagse training Microsoft Power BI
Zet in op datagedreven sturen!

Datagedreven sturen wint aan belangstelling. Data zijn ondersteunend voor beleidsvorming en vergemakkelijken het proces. De technieken om data te analyseren en te visualiseren zijn toegenomen en dit biedt heel wat kansen voor lokale besturen.

Met Microsoft Power BI Desktop kan je data visualiseren en inzichten delen binnen je organisatie of je kan de data insluiten in een app of website. Op basis van verschillende databronnen kan je visueel aantrekkelijke rapporten maken.

Gedurende deze tweedaagse training leer je hoe met deze tool aan de slag te gaan binnen jouw lokaal bestuur. Je oefent op basis van concrete use cases en leert ook hoe andere lokale besturen de tool hebben ingezet.

De tweedaagse training in juni was snel volzet. Wegens de grote interesse organiseren we in het najaar dezelfde training. De opleiding gaat door op 7 en 8 oktober in Huis Madou,
Bisschoffsheimlaan 1-8, Brussel, telkens van 10.00 uur tot 16.30 uur. De training wordt gegeven door Kohera en is een initiatief van Diverscity en VVSG. De kostprijs bedraagt €150.

Inschrijven kan door te mailen naar nathalie.dumarey@vvsg.be. Graag met vermelding van facturatiegegevens. Meer informatie vind je hier.

Meer informatie & inschrijven
 Videosolliciteren bij gemeenten:
bekijk de praktische checklist!

‘Digitaal solliciteren is momenteel zo goed als de enige manier om een nieuwe baan te krijgen’, schrijft de NOS. Maar hoe doe je dat zorgvuldig en met het hoogste rendement? Emile van Nassau, van de Nederlandse gemeente Lingewaard, moest snel schakelen nadat midden in zijn sollicitatieprocedure de coronamaatregelen werden ingevoerd. Hij nam het webinar videosolliciteren van Aaltje Vincent als uitgangspunt en voegde aan haar checklist voor videosolliciteren tips voor de gemeente toe.

Je vindt deze praktische checklist op de website van de Nederlandse collega’s van het A&O fonds Gemeenten.

Bekijk de checklist
Op zoek naar laagdrempelige communicatie rond corona?
Bekijk het dossier crisiscommunicatie van Kortom.

De overheidsinformatie over het coronavirus is vaak moeilijk voor personen die laaggeletterd zijn, die anderstalig zijn, voor personen met een beperking of mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Op de website van Kortom staat er een uitgebreid dossier rond crisiscommunicatie n.a.v. corona. Zo kan je er ook heel wat handige links vinden naar toegankelijke informatie over het coronavirus: in duidelijk Nederlands, in andere talen, in Vlaamse Gebarentaal, via audio, video en posters.

Ga naar de website van Kortom
    Leren omgaan met diversiteit vanuit uw living: 
volg de online opleiding eDiv van Unia!

Ben je thuis aan het werk? Dan is dit misschien het ideale moment om je kennis van de antidiscriminatiewetgeving bij te schaven. Met de online eDiv-opleiding van Unia ben je aan het juiste adres! 

eDiv is een gratis online opleiding voor diensthoofden, HR-medewerkers, preventieadviseurs en vertrouwenspersonen om tegemoet te komen aan de stijgende nood aan informatie over discriminatie, diversiteit en redelijke aanpassingen op het werk.

eDiv omvat 3 uitgebreide modules en een bibliotheek met meer dan 155 concrete situaties en oefeningen. Kies eenvoudig de module(s) waar jij het meeste nood aan hebt:

  • Module Wetgeving: hier verken je de antidiscriminatiewetten op een aangename manier. 
  • Module Diversiteitsbeleid: je leert stil te staan bij en om te gaan met diversiteit op de werkvloer.
  • Module Handicap: deze module legt de redelijke aanpassingen op het werk uit. Dit is verplicht voor werknemers met een handicap.

Op het einde van elke module, krijg je een certificaat.

Met eDiv ontdek je de wetgeving over discriminatie op een toegankelijke manier, in een begrijpelijke taal en aangepast aan je eigen ritme. Deze opleiding biedt praktische antwoorden op concrete vragen. Ga hier van start met de opleiding!

Volg de online opleiding eDiv
NedBox: online leerplatform voor anderstaligen.
Nu ook met oefenmateriaal rond corona.

NedBox is een website waarop anderstaligen hun Nederlands op een laagdrempelige manier kunnen oefenen. Dit kan aan de hand van authentiek en actueel beeld- en tekstmateriaal, zoals tv-fragmenten en krantenartikels.

Momenteel vind je op NedBox ook heel wat tips, filmpjes en oefenmateriaal over de maatregelen en sociale aspecten rond het coronavirus. Als lokaal bestuur kan je de website gebruiken om informatie over het coronavirus onder de aandacht te brengen van anderstaligen.

NedBox is een samenwerking tussen verschillende organisaties, met de KU Leuven als promotor. Het Europees Integratiefonds en de Vlaamse overheid ondersteunen het project.

Kijken kan op www.NedBox.be of op de Facebookpagina van de organisatie.

Ga naar de website van NedBox
Check de volledige kalender met al onze opleidingen en data op onze website!
@DiverscityLrb
@DiverscityLrb
@DiverscityLrb
@DiverscityLrb
Website Diverscity
Website Diverscity
LinkedIn Diverscity
LinkedIn Diverscity
Copyright © 2020 Diverscity, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
daar zetten wij als Diverscity graag mee onze schouders onder!