Copy

Nieuwsbrief 033fotostad - maart 2022

Het Feest van de Verbeelding
Een afsluiting voor jong en oud!

Afsluiting 'Het Feest van de Verbeelding'

Het laatste weekend - 31 maart t/m 3 april - van de bijzondere Mondriaan150-tentoonstelling ‘Het Feest van de Verbeelding’ sluiten we af met een goed gevuld nevenprogramma. Een boekenmarkt met een gevarieerde collectie Mondriaanboeken, een lezing met interessant perspectief, diverse boekpresentaties en voorleessessies voor de jongsten. 

Een waardige afsluiting waar jong en oud zich nog verder kan verdiepen in de wereld van Piet Mondriaan, dus neem vooral je (klein)kind mee!
donderdag 31 maart @ 20:00 - 21:30 uur

Mondriaan en fotografie

Lezing door Wietse Coppens

Wist u dat fotografie een belangrijke rol speelde bij het werk Mondriaan zoals wij dat tegenwoordig zien? Kunsthistoricus en Mondriaankenner Wietse Coppes licht de connectie tussen fotografie en Mondriaan toe in zijn lezing op donderdag 31 maart om 20.00 uur.

Hoe zette Mondriaan het medium fotografie in om zich te profileren als serieus kunstenaar? Kunnen we ons een nieuw beeld vormen van Piet Mondriaan? Wietse legt het ons uit. Later dit jaar verschijnt het boek ‘The Complete Photographs’.

Reserveer hier »

1 t/m 3 april

De Kat van Mondriaan

Boekpresentatie Coen Bouwstra

Een tijdloos lees- en voorleesboek voor jong en oud over het leven en het werk van kunstenaar Piet Mondriaan.

Dit vrolijke prentenboek is voor kinderen van 4 tot 6 jaar een ideale introductie in het werk en leven van Mondriaan. Het boek laat in prachtige taferelen zien wat Mondriaan bewoog, van Nederland naar New York, tot aan zijn meesterwerk Victory Boogie Woogie. Een speciale rol is weggelegd voor de kater die hem op zijn reizen vergezelt. Coen Bouwstra slaagt er met geschilderde papieren en kartonnen decors en figuren in Mondriaans verhaal tot leven te brengen en voor kinderen toegankelijk te maken. Tegelijkertijd is het boek onweerstaanbaar voor alle leeftijden.

In De kat van Mondriaan leer je de beroemde schilder Piet Mondriaan kennen. Iedereen kent hem van de schilderijen met de rode, gele en blauwe lijnen. Maar wie is hij eigenlijk en wat schildert hij nog meer? In dit boek zie je hoe hij zijn schilderijen maakt en ga je met hem mee op reis naar Parijs en New York. Als je goed kijkt, zie je ook zijn kat die altijd bij hem in de buurt is.

2 april @ 13:30 uur

Mondriaan in Woord en Beeld

Boekpresentatie Louis Veen

We spreken Mondriaan-kenner Louis Veen over zijn boek Mondriaan in Woord en Beeld.

In Mondriaan in Woord en Beeld maken we kennis met twee wat minder bekende ‘gezichten’ van de schilder: zijn seriewerk (Beeld) en zijn schrijfwerk (Woord). Mondriaan schildert hetzelfde onderwerp (zee, kerktorens, molens etc.) meerdere keren. Ook tijdens zijn abstracte periode maakt hij series. Maar dan zijn het dezelfde combinaties van zwarte lijnen die steeds terugkeren in zijn composities. Zo maakte hij tientallen series op basis van een bepaald onderwerp of een bepaalde lijncombinatie.

Omdat voor Mondriaan schrijven net zo belangrijk was als schilderen wordt aan iedere serie van drie schilderijen een stukje essay of brieffragment van de schilder toegevoegd, zodat direct duidelijk wordt wat Mondriaan in een bepaalde periode schildert en wat hij erover schrijft. Het koppelen van zijn geschilderde aan zijn geschreven werk is in boeken over de schilder nog niet eerder gedaan en legt de denkwereld achter Mondriaans (abstracte) schilderijen bloot.

2 april @ 15:00 uur

De geheime portretten van Mondriaan

Boekpresentatie Nick Draaijer

Nick Draaijer was al vanaf zijn kindertijd in de ban van het prachtige portret boven de bank van zijn grootouders. Toen hij oud genoeg was, werd hij deelgenoot gemaakt van hun familiegeheim: dat portret, van zijn betovergrootmoeder, was geschilderd door niemand minder dan Piet Mondriaan. In 2018 werd het verkocht en toegankelijk voor het publiek, een moment dat Draaijers fascinatie opnieuw aanwakkerde en een zoektocht inluidde naar de geschiedenis van het doek. Algauw blijkt die de ene na de andere ontdekking op te leveren: de band tussen Mondriaan en zijn betovergrootvader was sterk, samen vormden de twee mannen een belangrijke spil in de Nederlandse cultuurgeschiedenis, de een als kunstenaar, de ander als succesvol koffiehandelaar en mecenas.

Draaijer vertelt een spannend en meeslepend verhaal, over de vrijmetselaars en het verzet tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, en talloze kleurrijke personages, zoals Max Euwe die in de familie trouwde en de zorg had voor de schilderijen van Mondriaan. Deze bijzondere familiegeschiedenis vertelt tegen de achtergrond van de opbloeiende kunstwereld van het twintigste-eeuwse Amsterdam het wervelende verhaal over een langzaam versplinterende familie, en oude geheimen die aan het licht komen.

Het boek bevat een fotokatern met o.a. de geheime portretten van Mondriaan. 

3 april @ 13:30 uur

Kleine Piet, Grote Meester

Boekpresentatie Bette Westra

Auteur Bette Westera leest voor uit haar nieuwe boek Kleine Piet, Grote Meester, waarin we kennismaken met de zesjarige Mondriaan en zijn eerste stappen als kunstenaar.

Over Kleine Piet, Grote Meester
Het ruikt naar dode vis in het klaslokaal van bovenmeester Mondriaan. Op zijn bureau ligt een krant met vissenkoppen. Meester Mondriaan deelt tekenspullen uit. Dit heet een stilleven, zegt hij. Goed kijken, daar begint het mee.
Zijn zoon Piet staart naar de vissenkoppen op de krant. De koppen staren glazig terug. Wat zouden hun ogen zien als ze niet dood waren? vraagt kleine Piet zich af. Dan begint hij te tekenen…

Kleine Piet is het verhaal van het zesjarige schooljongetje dat schuilgaat achter de grote Piet Mondriaan. Hij had zijn tekentalent van niemand vreemd, maar ontwikkelde zich als kunstenaar op geheel eigen wijze. Bette brengt op creatieve wijze de wereld van de kleine Mondriaan tot leven. Haar boek is een unieke introductie voor ieder kind in de kunst van Piet Mondriaan.

Aansluitend zullen ook andere gasten uit diverse kinder-kunstboeken voorlezen, en natuurlijk is Coen Bouwstra present om zijn boek De Kat van Mondriaan aan de hand van maquettes te demonstreren.

Steun ons - word vriend

 
Wij zijn afhankelijk van steun van vrienden en donateurs. 033fotostad is dan ook ongelooflijk dankbaar voor jouw bijdrage.
Lees meer en steun ons »
Ja, stuur mij de 033fotostad nieuwsbrief
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
033fotostad
Rietveldpaviljoen Zonnehof 8 * 3811 ND Amersfoort * info@033fotostad.com


Copyright © 2022 033fotostad, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp