Copy
Onvervangbare lezers en lezeressen!

De kern van alles is economie. Vrij denken kan niet bestaan zonder geldstromen. De meeste mensen zullen nóóit de realistische waarheid zeggen als ze daarmee hun economische positie verspelen. Sommigen kiezen er dan maar voor om elkaar neer te halen, vanuit een perverse schadenfreude. Als een linksmens tegen een probleem aanloopt, dan wordt zo iemand direct opgevangen in een ideologisch aanverwant kanaal. Voor de realistische zuil bestaan zulke kanalen (nog) niet. Dit maakt het leven heel lastig als mensen je gaan aanpakken niet omdat ze met jou inhoudelijk willen polemiseren, maar omdat ze anderen willen treffen met schoten hagel in de hoop dat er wat blijft kleven.

Van een afstandje bekeken

Dit landschap heb ik de laatste weken van een afstand beschouwd en wil me nu even richten op wat lange termijn projecten. Zoals een Engelstalig compendium van teksten: dit zal thema's beslaan als cultuurmarxisme, de communicatieve condities van de representatieve democratie, Caesarisme, geopolitiek, islam en demografie. Daarmee is het onvolledig want ik zou nog thema's moeten meenemen zoals Big Tech en vrijheid van expressie, de ontwikkelingen van man-vrouw verhoudingen, Leitkultur, het onderwijs en de liefdesmarkt. Maar precies omdat ik me zo overweldigd voel door de omvang van mijn oeuvre en de onderwerpen, wil ik hier goed de tijd voor nemen.

Om even te overwinteren heb ik deze twee longreads nog eens opgegraven. Het is een visiestuk over de lange termijn impact van «FvD op het politiek landschap» en een beschouwing op de «heidense seksualiteit van Theo Kars

Wat in het vat zit...

Het boek Links en Rechts in dialoog is uitgesteld wegens de verbouwingen en omzwervingen van onze editor Berend. Hierin betoog ik dat de afgrondelijke polarisering van het politiek landschap alleen kan worden overstegen met inhoudelijke discussies en dialoog. Maar wat in het vat zit verzuurt niet! 

Om dit te compenseren schenk ik iets meer aandacht aan de werken van De Nieuwe Zuil. Alle «BackMe donaties» zijn overgedragen aan Stichting De Nieuwe Zuil, onder auspiciën van Remco, Marco en Ton. Het geld wordt dus goed bewaard en als corona voorbij is, zal er met uw steun genoeg zijn gespaard om een paar prachtige dingen neer te zetten – hierover houd ik u op de hoogte, erg veel dank!!! 

Yernaz is bijvoorbeeld «te vinden op DNZ», Jurgen Verstrepen wil ook meedoen met zijn goed bekeken vlogs, en lees hier de nieuwste blog van «Leo Dorrestijn

Ethiek en esthetiek

Momenteel ben ik me tevens aan het verdiepen in het estheticisme. Ik heb Enten-Eller uitgelezen van Kierkegaard met daarin het dagboek van Johannes de verleider; nu lees ik The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde en het boek Social DayLove van Guido Fox. De contouren van een belangrijke gedachte dienen zich aan, namelijk over de impact van het reflectieve. Kierkegaard beschrijft Don Juan als een soort onweerstaanbare verleider, de vleesgeworden levenslust, een Dyonische natuurkracht. Maar dit kan volgens Kierkegaard alleen bestaan zolang de reflectie, namelijk de ethiek, buiten deze kracht blijft. In Dorian Gray heb ik ontdekt dat het geschilderde portret precies deze portaalfunctie vervult: de oversteek tussen ethiek en esthetiek. Dit moet verder worden uitgewerkt en dat vergt veel tijd en leeswerk.  


Hierboven een foto van uw auteur met Guido's boek. Ik heb nog een bespiegeling over 'de kern' en 'de schil', maar die zult u tegoed houden. Gegroet en fijne zondag!
dr. Sid
Copyright © 2020 dr. Sid Consultancy, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp