Copy
LOKAAL NIEUWS
CMK update april 2020
Voor het eerst sinds de start van de CMK regeling in 2012 een hele korte CMK update: de meeste scholen kiezen er op dit moment voor de stand van zaken gesprekken uit te stellen omdat prioriteiten op dit moment elders liggen. Overigens vinden met de meeste scholen wel (digitale) gesprekken plaats die dan voornamelijk gaan over vervangend cultuuronderwijs in coronatijd. De geplande teamscholingen zijn geannuleerd en worden vooruit gepland. De culturele activiteiten met leerlingen liggen nagenoeg stil. Wel merken wij dat scholen alvast vooruit proberen te kijken en voorzichtige plannen gaan maken voor komend schooljaar met input van Plaza Cultura. Tot slot zijn wij achter de schermen als stakeholder betrokken bij werksessies met Erfgoed Brabant en KunstLoc over de nieuwe CMK periode ná 2020. Dus weet dat je bij vragen altijd contact met ons kunt opnemen! 
Thuiskunst tips!
Iedere week updaten we onze pagina met Thuiskunst tips. Heb jij de meest recente versie al bekeken? Wij, vanuit Plaza Cultura, dragen op deze manier graag ons steentje bij door in deze tijd jullie (kinderen en leerkrachten) te voorzien van thuis-kunst-tips. 
LEES MEER
Ieder verhaal is de moeite waard - Kunst Kameraad(je)
Ontmoeting op afstand “ Het genieten komt uit zijn poriën ”, schrijft Peter van Duppen (Reinier van Arkel) naar beeldend kunstenaar Carola Mokveld. Carola is via Peter en Plaza Cultura gekoppeld aan een persoon, die door de coronacrisis momenteel niet meer naar de dagbesteding op Reinier van Arkel kan komen. Zomaar uit je dagelijkse activiteit gedwongen worden, valt niet mee. Carola heeft telefonisch contact met hem en voert gesprekken over dingen die hem bezig houden. 
LEES MEER
Ongelukkig...

Zo noemden mijn ouders vroeger mijn buurjongen, ik noem hem even Piet. Piet was ‘ongelukkig’ omdat hij doof was en niet kon praten. Door de volwassenen werd er een geheimzinnigheid om hem heen gecreëerd, omdat eigenlijk niemand wist hoe je met Piet kon communiceren. 

LEES MEER
Website Vught Beweegt online
Met trots presenteren MOVE Vught en Plaza Cultura vanaf 8 april 2020 de nieuwe website Vught Beweegt . Het online platform met creatief, educatief en sportief aanbod in de vrije tijd, voor álle inwoners van 0 tot 100 jaar in de gemeente Vught. De afgelopen twee jaar hebben sport- en cultuuraanbieders uit Vught en Cromvoirt hun activiteiten voor basisschoolleerlingen zichtbaar kunnen maken via Sjors Sportief en Sjors Creatief. Vanwege het enorme succes en de mooie kansen voor uitbreiding, gericht op álle Vughtenaren.
LEES MEER
Online film jongeren in Vught
In een samenwerking tussen jongerenwerk Vught en filmmaker Klaas van Eijkeren is een online filmproject bedacht voor jongeren van 12 tot 20 jaar. Om Vughtse jongeren te activeren, hun talent te laten ontdekken en hen een podium te geven en zich te uiten in deze tijd van thuis zitten. Ook: om meer jongeren duurzaam te betrekken bij Jongerenwerk Vught.
LEES MEER
Meivakantie 2020
Van maandag 20 april t/m zondag 3 mei genieten de Plaza meisjes van de meivakantie. Vanaf week 19 (dinsdag 5 mei = Bevrijdingsdag) zijn we er weer om je vragen te beantwoorden. Geniet van het lekkere weer, blijf gezond en hopelijk kunnen we elkaar in mei weer live ont-moeten. Groetjes van Dian, Heleen en Kristel.
REGIONAAL NIEUWS
Enthousiaste ICC'ers gezocht!
Op de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg is een klein groepje derdejaars studenten druk bezig met het schrijven van een cultuurplan. Een plan wat ze hopelijk aan het einde van het schooljaar kunnen bekronen met een ICC-certificaat. Zoals jullie misschien wel weten, is dit stiekem best een lastige klus. Want waar begin je? Hoe leg je contact met de juiste mensen (zeker nu)? Hoe creëer je draagvlak?
LEES MEER
Inschrijving Museumschatjes
Hallo leerkrachten, Ook in het schooljaar 2020 - 2021 kunt u met uw leerlingen weer gratis deelnemen aan een bijzonder erfgoedproject: Museumschatjes . In de bijlage van deze mail krijgt u uitleg over het onderwijsproject. Museumschatjes wordt inmiddels alweer voor de 15e keer georganiseerd. Er is dit jaar plek voor maar liefst 50.000 leerlingen!
LEES MEER
Briefdragers
Een briefdrager stuurt een boodschap naar mensen die niet of nauwelijks contact mogen hebben, die afgesloten zijn van de buitenwereld. Op dit online platform kan ieder kind van minimaal 8 jaar een briefdrager worden! Professionals uit de kunst- en cultuursector laten kinderen stap voor stap zien hoe dat op een fantastische manier kan, spreken hun fantasie aan op een manier die past binnen cultuureducatie en staan kinderen bij in een online helpdesk. Zelfstandig, dus zonder hulp van ouders of leerkrachten kunnen kinderen zo hun persoonlijke en creatieve boodschap sturen: hun brief dragen.
LEES MEER
Erfgoed bij je thuis
Door de maatregelen tegen het Covid-19 virus moet er op afstand les gegeven worden. Leerlingen kunnen niet zomaar op pad, wat normaal gesproken bij erfgoedlessen altijd de voorkeur heeft. Dat vraagt veel creativiteit van docenten en leerkrachten. Om u een beetje te helpen en te inspireren heeft Erfgoed Brabant hier voorbeelden en tips verzameld om leerlingen in en om het huis met erfgoed aan de slag te zetten. 
LEES MEER
In de spotlights: Lynn Kate Rosdorff
Mijn naam is Lynn Kate Rosdorff . Ik heb gestudeerd aan zowel de ABK in Maastricht als de HKU in Utrecht. Na mijn studie ben ik gaan reizen door India, nietsvermoedend bezocht ik fabrieken en sweatshops en was geshockeerd door de arbeidsomstandigheden die ik hier aantrof en de enorme impact op het milieu. Textiel is de twee na grootste vervuiler op de hele aarde, er schuilt vaak een enorm schrijnende wereld achter ieder kleding stuk dat wij dragen waar we ons helemaal niet bewust van zijn. 
LEES MEER
Oog en zorg voor leerkrachten - coachingsaanbod Jacqueline Braat
Leerkrachten werken zich momenteel uit de naad om lesmateriaal digitaal aan te leveren voor kinderen thuis. Tussendoor maken ze zich vaak ook druk of dat allemaal wel lukt met de kinderen en of de kinderen het goed af gaat thuis. Hoe langer de ouders met de kinderen thuis zitten, hoe meer spanningen dat voor de kinderen met zich meebrengt. Hoe komen de kinderen terug op school?
LEES MEER
Complete Uitvindersprogramma's online geschikt gemaakt voor thuisonderwijs (gratis)
Als antwoord op de huidige omstandigheden hebben wij ons aanbod voor het onderwijs uitgebreid zodat leerlingen ook thuis kunnen werken aan hun 21st century skills. Ook voor leerkrachten is alles gemakkelijker gemaakt. Lees hieronder hoe!
LEES MEER
Blog: creativiteit in thuisonderwijs
Hadden we ooit verwacht dat zoveel leerlingen tegelijkertijd vanuit thuis onderwijs krijgen? In een week tijd zijn er nog nooit zoveel nieuwe leraren in ons land gestart. Maar lukt het hen ook om de creativiteit van de kinderen te stimuleren? Robin Brugman van Kunstloc schreef een blog over hoe je als docent creatief thuisonderwijs kunt stimuleren. Met een link naar nog meer tips voor thuis-cultuuronderwijs.
LEES MEER
Maak je eigen mini museum - thuisopdracht het Noordbrabantsmuseum
Natuurlijk hadden we ook dit voorjaar weer allerlei leuke activiteiten en schoolbezoeken gepland voor kinderen. Helaas zijn niet alleen de scholen gesloten, maar is ook het museum dicht. Om scholen te helpen invulling te geven aan het creatieve onderwijs én om kinderen toch iets van ons museum te laten zien, hebben wij Je Eigen Museum bedacht.
LEES MEER
LANDELIJK NIEUWS
Subsidie: creatieve oplossingen aanpak coronavirus
Het ministerie van VWS heeft extra geld beschikbaar gesteld om creatieve oplossingen te faciliteren voor de genoemde uitdagingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). Enerzijds gaat dit over praktische technologische oplossingen in de (ziekenhuis)zorg, zoals medische hulpmiddelen. Anderzijds gaat het over innovatieve ideeën om kwetsbare groepen en hun zorg- en hulpverleners te helpen bij het bieden van de juiste zorg en ondersteuning. Het gaat hierbij om oplossingen die buiten reguliere zorg- en welzijnsactiviteiten vallen.
LEES MEER
De Thematitels van de Kinderboekenweek 2020 zijn bekend
Van 30 september tm 11 oktober vindt de Kinderboekenweek plaats.
Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd! We brengen de geschiedenis tot leven en ontdekken werelden van vroeger.
Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.
LEES MEER
Academie voor onzekerheidsvaardigheid
In een tijd waarin de samenleving ontregeld is, verbinden wij kunstenaars aan scholieren om hun onzekerheidsvaardigheid te delen en te vergroten. Waarom is dit nu nodig? Momenteel zitten docenten van CKV met hun handen in het haar: hoe geef je les in handvaardigheid, theater, muziek als scholieren thuis zitten? 
LEES MEER
Cultuurkant NL 2020 - nummer 1 online te bekijken
De nieuwe Cultuurkrant NL is uit. Een dezer dagen valt hij op de mat, maar waarschijnlijk op je werkadres. Voor al die mensen die thuis werken, je kunt de krant ook online bekijken.
LEES MEER
In deze nieuwsbrief vond u de highlights van het lokale, regionale en landelijke cultuurnieuws van april. Benieuwd naar alle actuele nieuwsitems? Surf dan even naar onze website.
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Copyright © 2018 Plaza Cultura, all rights reserved.

Ons mailadres is:
info@plazacultura.nl
Wil je de instellingen voor het ontvangen van deze nieuwsbrief veranderen?
Je kunt hier je gegevens wijzigen of je hier uitschrijven voor de nieuwsbrief.

Plaza Cultura, Schildershof 1a, 5271 BM te Sint-Michielsgestel / www.plazacultura.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Plaza Cultura · Schildershof 1a · Sint-Michielsgestel, Nb 5271 BM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp