Copy

Terug uit Senegal en Gambia

Warempel, ik heb ervan genoten. Ik pleit schuldig. Ik heb iets met Afrika, en dat al heel lang, sinds ik er was einde jaren zeventig. Het is heel lang geleden, en ik vreesde al dat het niet meer zou gebeuren, dat ik er nog terug zou keren.

Het Afrikaanse virus

Toen heette Congo nog Zaïre onder de knoet van de beruchte dictator Moboetoe Sese Seko Mubanga, de legendarische "Président et Fondateur de la République." Ik ben daar toen als stagiair zesde jaars geneeskunde, zo goed ontvangen en behandeld door de inwoners, dat ik er iets van over gehouden heb. Het heeft een diepe indruk nagelaten en het heeft mijn verdere leven diepgaand beïnvloed. 
Ik vond het mooie mensen om naar te kijken. Er liepen veel knappe jongens en volle mannen rond, want dat was waar ik voornamelijk naar keek. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. De vrouwen niet te na gesproken. Ik zag daar mooie exemplaren van het mooie geslacht met een weergaloze waardigheid en elegantie.
Dat zag ik toch ook wel. Zo blind was ik niet. Waar het voornamelijk over ging was de vriendschap en de gastvrijheid. De echtheid en de authenticiteit in de menselijke betrekkingen. 
We kunnen ons dat niet meer voorstellen hier in ons dure en verzuurde land. Stel dat je hier op visite bent, en dan zegt de gastheer het is bijna etenstijd, dan is het tijd om naar huis te gaan, want alles is voor twee en niet voor vier gekocht, maar in Afrika betekent het dat je gewoon mee aan zit en meeëet wat er die dag voorhanden is.
Je deelt wat je hebt en dat zijn wij in onze hardvochtige maatschappij verleerd.

 
Senegal

Het land is Franstalig, grotendeels moslim en het geniet een zekere stabiliteit in vergelijking met veel andere landen in Afrika.
We hebben er een huis gekocht en dat gaan we met andere mensen delen, door het te verhuren. Een wilde droom op mijn leeftijd, maar toch weloverwogen. Hopelijk pakt het goed uit.
Zin om te komen? Reserveer. Weldra meer praktische informatie beschikbaar.
Gambia

Het arme land vormt een enclave in Senegal, langs de Gambia stroom. Het is Engelstalig. Deze configuratie is een van de merkwaardige gevolgen van de koloniale periode.
Ik werd er aangezocht door de University of the Gambia, om iets te gaan doen aan de geestelijke gezondheidszorg in het land. Daar is veel werk aan.
Net zoals bij ons zijn er nog veel vooroordelen en taboes omtrent geestesziekte.
Meer lezen op de website: klik hier.

Sint-Joost aan Zee

In de kleinste en armste gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest had ik de eer en het genoegen als gastdocent te mogen fungeren, om mijn vak, de geneeskunde, in de kijker te zetten voor drie groepen enthousiaste pubers.

Verbanden

Het was een zeer positieve ervaring, uiterst intens om al die kinderen in het oog te houden. Chapeau voor de mensen die dat elke dag doen. Ik beefde van de adrenaline op het einde. De kinderen mochten zelf verbanden leggen bij elkaar en dat deden ze per twee, zodat er zich van alles tegelijk afspeelde.

Binnenkort

Weldra hebben we meer nieuws over onze initiatieven.
De foto's in het klaslokaal zijn van Jasmien Aerts, TADA-medewerkster.

Beste groeten,

Dirk van Babylon

Copyright © 2018 Dirkvanbabylon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp