Copy

 

Thuishaven Nieuwsbrief

November en december 2022

Beste vrienden van de Thuishaven,

Welkom in de nieuwsbrief van november en december! In deze nieuwsbrief lees je wat ons heeft beziggehouden en welke activiteiten er op de planning staan.

Terwijl de natuur zich steeds meer terugtrekt, keerden wij letterlijk en figuurlijk ook wat meer naar binnen. Fysiek was er even wat minder werk te verzetten en qua bezoekers was het op de Thuishaven ook vrij rustig. Dit gold echter niet voor Anje, die rent van hot naar her in de activiteiten van de voedselboswereld. We moesten het er maar even van nemen, want november is een uiterst geschikte maand om BOMEN TE PLANTEN! En dat gaan we zeker doen. Een flinke bestelling uit het dorpje Zeeland staat alweer op de stoep, wachtend tot het einde van de maand om dan in de klei te mogen wortelen.

In januari starten een grote verbouwing, om vier kamers te creëren waar mensen met een hulpvraag voor een tijdje kunnen verblijven. Voordat deze verbouwing van start gaat, gaan we de dichte schuur isoleren met oude matrassen. Dat wordt nog een flink project.

Ondertussen heeft Jenne prachtige bordjes gemaakt voor in het tweede voedselbos. De bordjes zijn gemaakt van restanten van een houtzagerij in Voorthuizen. Pareltjes wat ons betreft! Ze bieden zoveel mogelijkheden. En het handletter- talent van Jenne zal voedselbosbezoekers niet onopgemerkt blijven.
Volg ons op facebook
Op 12 oktober liepen we mee met de kruiwagenmars door Den Haag om een levende bodem centraal te stellen en zo de uitdagingen rondom co2, stikstof, water, klimaat en gezondheid aan te pakken. Er werd een petitie overhandigd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. 
Verder hielden we op donderdag 10 november een ritueel omdat Jeroen heeft besloten de Thuishaven vrij van eigendom te maken. Een aantal mensen die een belangrijke slag hebben gemaakt in de vorming van de Thuishaven, sloten hierbij aan. Koos heeft de foto’s gemaakt, terwijl Suzanne het vuurtje aanhield. Iris gaf een geleide meditatie met een bol klei, geworven uit één van de poelen in het voedselbos. Aan het eind van het ritueel verscheen een vallende ster ten tonele. Dat leek ons een mooi teken.
De intentie achter deze actie, is de idee dat de aarde van zichzelf is én dat we onderdeel willen zijn van een nieuwe economie, waarin gelijkwaardigheid voorop staat. Juridisch gezien zal het nog een heel proces worden, maar de eerste stap is genomen.

26/11/2022 - Kom mee bomen planten!

Wij doen mee aan Treevember! November is de maand om bomen te planten.

Op 26 november kun je bij ons terecht om te leren wat een voedselbos is, hoe je moet planten en het geleerde daarna in de praktijk te brengen door bomen en struiken aan te planten. Tijdens de planterslunch en naborrel hebben we livemuziek.

Om de nieuwe aanplant te bekostigen en deze activiteit te organiseren zijn we een crowdfundingcampagne begonnen. De eerste 500 euro hebben we al in de pocket dankzij The Pollinators en hun partner Natuurhuisje. Aan ons de uitdaging dit bedrag op z’n minst te verdubbelen. We zetten in op 1250 euro. Doneer nu en help mee bomen platen! Klik daarvoor op de link hieronder:

Steun Voedselbos Thuishaven in Zeewolde (thepollinators.org)

Aanmelden voor de plantdag kan door een mailtje te sturen naar voedselbos@thuishaven.org

13/10/2022 Filmavond

 De Thuishaven organiseert weer een filmavond! Dit keer draaien we More Than Honey. De honingbij dreigt uit te sterven. Deze documentaire laat zien waarom dat erg is. Met prachtige close- ups in de ogen van de beestjes, tot gesprekken met imkers die de veranderende industrie niet willen accepteren. Het gaat de regisseur, Markus Imhoof aan het hart. Hij komt uit een familie waarin al generaties lang bijen gehouden worden.
Voor de film is er een mogelijkheid om mee te eten.


Evenement details:
17:30uur samen eten
19:30uur start film

Bijdrage: 7,50 voor het eten en 5 euro voor de film

Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar Jeroen: 0622945035

 

Meld je aan!

21/12/2022 - Yule/winterzonnewende

In december staat er weer een cirkel op de planning om ons te ondersteunen om met de seizoenen te leven. De Keltische jaarkalender kan ons hier goed bij helpen. 
Op 21 december is de kortste dag en de langste nacht. Daarna worden de dagen weer langer.
Met Yule steken we het vuur aan om de terugkeer van het licht te vieren en om de donkere dagen samen te verlichten.

Iris nodigt je uit, dit keer op 21 december om Yule te komen vieren. Een avond om stil te staan en voor creativiteit.

Aanvang: 18.45uur
Start: 19.00uur
Eindtijd: 21:30uur
Bijdrage: donatie vanaf €10,-

Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar Iris: 0611115583

 

Meld je aan!

Elke Donderdag - Samen eten

Elke donderdag ben je welkom om aan te sluiten tijdens het diner op de Thuishaven. We eten biologisch en vegetarisch. Wanneer je dieetwensen hebt, kunnen wij hier onsnop aanpassen.

De komende tijd eten we samen op 17 november,  24 november, 1 december, 8 december, 15 december, 22 december, 29 december


Meld je aan, uiterlijk op de woensdag voor de betreffende dag, dan houden we rekening met de hoeveelheid boodschappen.

Bijdrage: €7,50

Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar Jeroen: 0622945035 of Iris: 0611115583

 

Meld je aan!
Facebook
Link
Website
Copyright © Thuishaven NL 2022, All rights reserved.


Our mailing address is:
info@thuishaven.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Groots in 't Klein · Sterappellaan 23 · Zeewolde, FL 3897 LL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp