Copy

III. NEDJELJA DOŠAŠĆA (B)

ZAZIV DUHA SVETOGA

Pronađi prikladno mjesto i vrijeme. Isključi sve što te može ometati u ovom razgovoru s Bogom. Ugodno se smjesti i opusti. Odredi si vrijeme koje želiš provesti u molitvi. Saberi se. Zazovi Duha Svetoga da ti pomogne osluškivati Božji glas. Ovo je sveto vrijeme koje želiš posvetiti Bogu kako bi On mogao govoriti tvome životu.

Duše sveti stvorite u nama tišinu kako bismo mogli slušati tvoj glas u sv. Pismu, u događajima i ljudima, prije svega u siromašnima i onima koji pate. Neka nas Tvoja riječ vodi kako bi i mi, poput dvojice učenika iz Emausa, mogli iskusiti snagu Tvoga uskrsnuća i svjedočiti drugima da si u nama izvor bratstva, pravde i mira. Ovo te molimo Isuse, Marijin sine, koji si nam objavio Oca i poslao nam svoga Duha. Amen.

 

EVANĐELJE

Počni polako i pažljivo čitati nedjeljno Evanđelje. Bog nas uči kako ćemo ga tražiti i slušati u šutnji. Poziva nas da ga otkrijemo već prisutnog. U otkrivanju Božjega glasa u tekstu ti mogu pomoći neka pitanja: „Tko su likovi koji se pojavljuju u tekstu? Što oni rade, kako se odnose jedni prema drugima? Što te se posebno dojmilo u tekstu? Neka riječ, izraz, rečenica?“ Fokusiraj se na odabrani detalj.

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: „Tko si ti?“, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: „Ja nisam Krist.“ Upitaše ga nato: „Što dakle? ­Jesi li Ilija?“ Odgovori: „Nisam.“ „Jesi li prorok?“ Odgovori: „Ne.“ Tada mu rekoše: „Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?“ On odgovori: „Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’ – kako reče prorok Izaija.“
A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: „Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?“ Ivan im odgovori: „Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.“ To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

MEDITATIO

Odabranu riječ ili rečenicu polako usvoji. Zapamti je i polagano ponavljaj, dozvoljavajući joj da uđe u dijalog s tvojim unutarnjim svijetom misli, briga i osjećaja. Neka te ovo unutarnje poniranje uvede u dijalog s Bogom. Neka te u tome vode sljedeća pitanja: „Što mi poručuje odabrana Riječ? Što mi govori o Božjoj ljubavi prema čovjeku? Što ova Riječ govori meni? Koliku važnost ima danas za moj život? Zašto baš ta Riječ? Po čemu ti je jedinstvena? Usporedi je sa životom Don Bosca i drugih svetaca.

U trećoj nedjelji došašća prezentiran nam je lik Ivana Krstitelja i njegova uloga unutar Božjeg plana. To nam pomaže da se i mi pripremimo za Božić i nađemo svoje mjesto u razvijajućem planu našeg spasenja kojeg podržava i vodi naš Bog. Ivan Krstitelj je bio velik čovjek, prorok koji je imao puno sljedbenika i bio jedan od popularnih protagonista. Čak ga i Isus opisuje kao najvećega od rođenih od žene. Usprkos tome, Isus kaže da je i najmanji u Kraljestvu veći od Ivana Krstitelja. Ivan je znao da ga drugi hvale, ali nikada nije hvalio sebe. To se najbolje vidi kada Isus dolazi na scenu, on se povlači i pušta da dođe do izražaja prava priroda Isusa Krista.
 

  • Iv 1,6-8: Ivanovo mjesto u Božjem planu: da bude svjedok svijetla

U uvodu Evanđelja po Ivanu, piše da je živa Riječ Božja prisutna u svim stvarima i sja kao svjetlo u tami za svaku osobu. Tama je pokušala ugasiti svjetlo, ali nije uspjela. Nitko ne može sakriti svjetlo, nemoguće je da živimo bez Boga dugo vremena. Potreba da ga tražimo se rađa ponovno i ponovno u srcima ljudi.
                Koliko je važna ova dimenzija našega života, a puno puta nama nepoznata. Svi smo pozvani  sudjelovati u Božjem planu izgradnje Njegova kraljevstva, samo što nismo ni svjesni tog zadatka ni ljepote samog poziva. Biti pozvan znači imati smisao. Kada nam ovaj svijet nudi besmisao slučajnosti, Bog nam nudi život koji ima smisla i ljubav koja bi nas trebala motivirati da ga slijedimo. Kada mladi gube nadu jer jednostavno ne znaju što će sa sobom, jer im život nema smisla, znaju li da su poslani da budu izaslanici Božji?!
 

  • Iv 1:19-31: Ivanovo negativno svjedočanstvo o sebi: on nije onaj kojim ga drugi smatraju

Židovi su poslali svećenike i farizeje da saznaju tko je taj Ivan koji krsti ljude u pustinji i čija prisutnost privlači tolike ljude odsvuda. Šalju svoje poslanike da bi pitali: „Tko si ti?“. Ivanov odgovor je čudan. Umjesto da kaže tko je, on kaže tko nije: „Ja nisam Krist!“. Onda doda i dva negativna odgovora: nije Ilija niti prorok. Ivan Krstitelj odbacuje sve te mesijske titule jer on nije Krist.
                Koliko puta se brinemo o tome kako će nas drugi vidjeti? Kako nam je teško skinuti sve maske i jednostavno priznati da smo nitko i ništa. A evo čovjeka, najvećeg među onima koji su rođeni od žene, a opet sa sebe skida svaku masku, svaku šminku i sve što bi ga moglo prikazati kao „velikoga“ i oblači u svome siromaštvu Boga. I baš radi toga što izbacuje nepotrebne stvari, oslobađa mjesto u svome srcu, a u koje onda ulazi Gospodin. Automatski postaje toliko privlačan drugima da dolaze iz svih krajeva da bi se krstili kod Ivana.
 

  • Iv 1,22-24: Ivan kao svjedok: on je jednostavno onaj koji ima pripremiti put

„Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?“ Poslanici žele imati jasan odgovor jer će kasnije morati prenijeti ono što su čuli. Nije im bilo dovoljno čuti tko Ivan nije. Željeli su čuti tko je on i što on znači u Božjem planu. Ivanov odgovor je uzet iz proroka Izaije: : „Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’ – kako reče prorok Izaija.“.
                Ovdje dolazi do izražaja još jedna veoma važna istina, a to jest da svatko od nas osobno mora pripraviti put Gospodinu. I ne samo u našim srcima, nego i u našim obiteljima, pa bilo to preko zajedničke molitve, dobrog svjedočanstva ili  požrtvovnosti. Možda je to na našem poslu, u našoj školi. Ali, sve zapravo kreće od nas samih, koji, kada poravnimo put Gospodinu u našim srcima, postajemo slobodni da i u drugim ambijentima nosimo ono svjetlo koje se nastanilo u nama.
 

  • Iv 1,25-28: Znacenje Ivanovog krstenja i njegove osobe

U kršćanskim su zajednicima na kraju prvog stoljeća postojali i oni koji su poznavali samo krštenje Ivanovo. Kada su upoznali druge kršćane koji su dobili Isusovo krštenje, željeli su znati što je značilo Ivanovo krštenje. U to vrijeme postojolo je mnogo krštenja. Krštenje je bilo jedan oblik preko kojeg bi osoba posvetila sebe određenoj poruci. Oni koji su prihvaćali poruku, bili su pozvani potvrditi svoju odluku ritualom krštenja. Preko Ivanog krštenja osoba bi se vezala za poruku koju je proglašavao Ivan, dok se preko Isusovog krštenja, osoba veže za poruku Isusa koja mu daje dar Duha Svetoga.

ORATIO

Komuniciraj s Bogom kao što bi to učinio s nekim za koga znaš da te voli i prihvaća. I predaj mu ono što si otkrio u sebi za vrijeme meditacije, svoje misli, brige, želje, nadanja. Pitaj ga jesu li u skladu s Njegovim planom za tebe? Što ti želi poručiti? Želi li te mijenjati i na koji način? Osluškuj odgovor u tišini. Odgovori molitvom na Njegovu Riječ.

Svemogući dragi Bože, Oče, Sine i Duše sveti
Daj da mogu nositi u sebi tu Svjetlost
koja tjera tamu iz tuđih srdaca
Daj da budem neustrašivi i ponizni svjedok tvoje ljubavi
Prema nama i cijelome svijetu.
Daj da noseći Tebe u svome srcu nikada ne zaboravim
Da si Ti taj koji osvjetljava, a ne ja
Bože hvala ti što me Tvoje lice svakodnevno obasjava
Hvala Ti što dolaziš i što voliš ovo svoje stvorenje.

CONTEMPLATIO

Otpočini u Božjoj blizini. Raduj se u spoznaji da je Bog s tobom i u riječi i u tišini. U kontemplaciji se okrećemo od aktivizma i učimo se jednostavno biti u prisutnosti nebeskog Oca. Ne boj se rastresenosti i „neuspješne Lectio“. Ne sudi uspješnost molitve po osjećajima, već se prepusti da Bog djeluje u tvom srcu onako kako On želi. Bitno je da u tom vremenu budeš sa svojim Bogom razmatrajući Njegovu Riječi.

  • Koje karakteristike Ivana Krstitelja su me privukle?

  • Jesam li poravnio svoje putove tako da Gospodin može preko mog života doći do moga srca? Što je to u mome životu što još nisam uspio/la predati Gospodinu?

  • Koliko se trudim postati svjedokom Božje svjetlosti? Jesam li neustrašiv znajući da preko Imena Isusova bježi svaka tama?

  • Kako nam sve ovo može pomoći da postanemo boljim kršćanima?

ACTIO

Pretoči u život ono što Bog od tebe traži u molitvi. Donesi neku konkretnu odluku. Gdje te Gospodin danas treba? Kako možeš postati Božji dar za druge?

Ovaj tjedan ću se potruditi biti neustrašivim svjedokom koji je svjestan da ima u sebi predragocjeno blago koje iz ljubavi želi podjeliti s drugima. Da bi došli do toga, iznimno je važno da osoba ostane ponizna, jer ostajući ponizna, shvaća da je zapravo sva njezina snaga u Gospodinu te može ići naprijed bez problema znajući da joj Bog štiti leđa.
Da bi radio/la na poniznosti, ovaj tjedan ću kontrolirati svoj jezik. Neću ogovarati druge, jer poniznome čovjeku svi drugi su bolji od njega samoga niti ću se ponašati prema drugima kao prema svojim slugama. I kada pitam nešto, koristit ću riječi molim, hvala, izvoli itd.

DUHOVNI KUTAK

Kroz ovu rubriku ćemo, koristeći tekstove službenog nauka Crkve, svjedočanstva salezijanskih i drugih svetaca, donositi neke situacije ili njihove zapise gdje su na najbolji mogući način stavili u praksu upravo evanđelje koje razmatramo.

(iz Snoviđenja sv. Ivana Bosca, str. 102 - 103)

BIJESNI BIK
27. rujna u Lanzo Torinese, obnavljajući uspomene na duhovne vježbe pripovjedio je don Bosco san kojim nam daje mnoge dragocjene savjete. Sanjao sam kako svi skupa putujemo iz Lanza u Torinu. Nalazimo se u nekom vozilu, ali ne znam je li bio vlak ili autobus. Najednom se vozilo zaustavilo. Siđem vidjeti što se dogodilo.
Tada mi pristupi neka nepoznata osoba, visoka i niska rasta u isto vrijeme. Bila je debela i tanka, istovremeno bijela i crvena, hodala je po zemlji i po zraku. Bio sam začuđen. Nisam to mogao shvatiti. - Dođi, dođi brzo - reče mi. - Vozit ćemo se po ovom polju. Polje se prostiralo unedogled. Kad su se vozila zaustavila na ravnici, povikali smo putnicima neka siđu. Tek što su sišli, vozila su nestala. Nismo znali ni kako ni kamo su otišli. Ne znajući kako postupiti prema toj stranoj osobi, svome sam Voditelju šapnuo:
- Reći ćeš mi... reći ćete mi... zašto ste nas zaustavili na ovom mjestu?
Odgovorio je: - Razlog je važan: da vam pomognem kako biste izbjegli silnu pogibao.
- Koju pogibao? - Pogibao pred bijesnim bikom koji ne pušta živa čovjeka na njegovom putu. Pozovi svu mladež k sebi. Javi im svečano i pomno neka budu oprezni i pažljivi pa čim začuju bikovo snažno rikanje, neka se bace na zemlju i tako ostanu potrbuške licem okrenuti prema zemlji sve dok bik ne prođe. Jao onomu koji ne posluša tvoj glas, koji se ne baci potrbuške. Kako sam ti rekao, bit će izgubljen. U Sv. pismu piše: »Tko se ponizuje bit će uzvišen, a tko se uzvisuje bit će ponižen.« Zatim ponovno doda:
 - Brzo, brzo! Bik je na domaku, viči neka se bace na zemlju.
- Ja sam jako vikao, a on me i dalje poticao: -Viči jače, viči jače! Vikao sam toliko snažno da sam čak preplašio don Lemovena koji je spavao u susjednoj sobi. Najednom se začulo strašno mukanje bika:
 - Pažnja, pažnja! Sve ih stavi u red, jednoga do drugoga, s jedne i druge strane, s prolazom u sredini kuda će moći proći bik. - Povikao sam i dao naredbe. U tren oka svi su se bacili na zemlju i ugledali izdaleka bika koji je bijesan dolazio iz daljine... Još se nisam bio dobro ni prostro po zemlji kad se čuo grozan krik. Bik je bio blizu nas.
Svi su drhtali. - Ne bojte se! Tu ste na zemlji - povikao sam. A onaj je Neznanac nastavljao: Tko se ponizi, uzvisit će se... Tko se uzvisi, ponizit će se- i tako je ponavljao više puta. Zbila se čudna stvar kojoj sam se divio: Premda sam imao glavu na podu i bio potpuno prostrt po tlu te s očima, vidio sam sve što se oko nas zbivalo.
Bik je imao sedam rogova postavljenih u obliku kruga. Dva su mu stajala pod nosom, dva na mjestu očiju, dva na uobičajenom mjestu ijedan malo iznad. Rogovi bijahu veoma snažni, lako pokretni. Bik ih je okretao kamo je god htio i obarao bi na zemlju svakoga bez okretanja tijela. Kad nam je bik već bio u neposrednoj blizini, Neznanac je kliknuo: Vidjet će se učinak poniznosti! U trenutku se dogodilo čudo. Bili smo podignuti u zrak toliko da biku više nije bilo moguće da nas dosegne. Međutim, oni koji se nisu ponizili, nisu bili podignuti. Stigao je bik i u jedan čas ih oborio. Nijedan se nije spasio. Mi, tako podignuti u zrak, zgranuti smo gledali kako divlji bik nastoji doseći i nas.
Bijesno je skakao kako bi nas rasparao. Ali nije nam mogao nauditi. Tada je bijesan otišao. Voditelj nam tada reče: Okrenimo se na jug. Okrenuti prema jugu, vidjeli smo izloženo sv. Otajstvo. Mnogo svijeća gorjelo je s obje strane. Nije nam se više pokazivala ona livada, nego se činilo da se nalazimo u golemoj ukrašenoj crkvi. Dok smo obavljali Klanjanje pred Presvetim, pokazaše se mnogi bijesni bikovi, svi s onim strašnim rogovima. Došli su nas potražiti. Ali, budući da smo mi svi bili pred Presvetim, nisu nam mogli naškoditi.
 Malo kasnije pogledasmo i više ne vidjesmo bikova. Kad smo se ponovno okrenuli oltaru, svijeće su iščezle i Presveto više nije bilo izloženo. Nestalo je i crkve. Ponovno smo se našli na polju, gdje smo i prije bili.(MB.,XIL, 1876., 463.) Vi dobro znate da je bik neprijatelj duša, Sotona, koji se mnogo srdi na nas i uvijek nastoji nanijeti nam kakvo zlo. Sedam rogova je sedam smrtnih grijeha. Ono što nas može osloboditi od rogova tog bika, tj. od napadaja sotonskih da ne upadnemo u grijeh, u prvom redu je poniznost, temelj i podloga drugih krjeposti.

Važan dio Lectio Divina je i podjela! Stoga ako želite podijeliti s nama jedan dio vaše meditacije ili ako možda imate pitanja ili nejasnoća, pišite nam slobodno! Kako bi mogli napredovati i razvijati se, voljeli bi znati vaše razmišljanje. Hvala! Vaši Don Boscovi sinovi +Bvb!

Evangeliziraj prijatelja :)
Pratite Lectio divina s Don Boscom na twitteru
Lectio Divina s Don Boscom
Lectio Divina s Dob Boscom na Sluzbenoj stranici salezijanaca


Copyright © 2017 Hrvatska salezijanska provincija, Sva prava pridržana.


Želite li promijeniti način na koji primate ove e-poruke?
Možete ažurirati svoj postavke ili otkazati pretplatu

Email Marketing Powered by Mailchimp