Copy
Nieuwsbrief juli 2020
Bekijk deze mail in uw browser

Beste <<Voornaam>>,

Heb je het ook zo gemist? Contact met collega’s, medestudenten, samen zijn met vrienden en familie? De straten stil, de huizen met gesloten deur.



Hoe waren jouw afgelopen maanden? 
 
Iedereen heeft zijn eigen verhaal, want dat Corona ons allen heeft geraakt is wel duidelijk. Wennen aan nieuwe leefregels, de gevolgen voor je werk en privé. Een behoorlijke uitdaging. 
 
Velen van ons hebben iets kunnen ervaren van wat het betekent om in een sociaal isolement te zitten, weinig contacten te hebben. En veel mensen, jong en oud, hebben zich in een bepaalde mate eenzaam gevoeld. 
 
Nu weten de meesten heel goed dat dit een uitzonderlijke situatie is die deze gevoelens veroorzaakt. En omdat het tijdelijk is kunnen velen hiermee omgaan. Maar stel je eens voor dat dit langere tijd zou duren? Niet meer uit zichzelf overgaat? Dat je chronisch eenzaam bent.
 
Gelukkig zagen we ook de andere kant 💚 
 
Met z'n allen in zwaar weer zitten bracht veel samenhorigheid teweeg. Spontaan ontstonden Eindhovense initiatieven om anderen te voorzien van hulp en er -op afstand- te zijn voor elkaar. Prachtig!
Zoveel mensen die in actie zijn gekomen voor mensen in hun directe omgeving. En voor alle ouderen die letterlijk in isolement leven omdat zij het meeste risico lopen besmet te raken. 
 
Hoe mooi zou het zijn wanneer we dit ook door kunnen zetten als de meeste maatregelen weer verdwenen zijn? Wat meer omkijken naar elkaar. Alert zijn op signalen bij buurtgenoten en even een praatje maken. Daarom willen we Sociale Buurtpreventieteams gaan opzetten met vrijwilligers die hun buurt een warm hart toedragen.
 
Want wat nu kan, kan straks ook!
 
Wij wensen je een hele fijne zomer in spoedige nabijheid van allen die je liefhebt.

Met warme groeten,
het team van Eindhoven in Contact


lerend netwerk Eindhoven in Contact
Project GOudt zet in op verbinding

In de Gestelse Ontginning start binnenkort een driejarig project gericht op ouderen en zelfredzaamheid. Met het project GOudT willen bewoners en professionals een ontwikkeling op gang brengen waarbij er aandacht is voor samenkomen, samenzijn en samen blijven. Wijkgenoten die elkaar ondersteunen zodat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. En laagdrempelige dagbestedingen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
 
Een van de vier kernthema’s is eenzaamheid. Daarom zal Eindhoven in Contact ook meedoen. In de praktijk van de dagbestedingen zullen we gaan toetsen welke werkwijzen het leren omgaan met eenzaamheid bevorderen. In het Ontmoet & Groet Huys worden specifiek activiteiten opgezet gericht op het leren omgaan met eenzaamheid.

lerend netwerk Eindhoven in Contact
Nieuw: Sociale Buurtpreventie

Niemand vindt het oké als er in zijn straat iemand woont die chronisch eenzaam is. En toch gebeurt het. 1 op de 10 volwassenen voelt zich sterk eenzaam. Ook in een buurt waar je elkaar geregeld tegenkomt. Hoe kan dat toch? 

Kennelijk vinden we het niet makkelijk elkaar aan te spreken en even contact te maken met die onbekende in de straat. Terwijl we in coronatijd zo massaal in actie zijn gekomen om de ander te helpen.

S.O.S Eenzaam
Hierin willen wij iets betekenen. Onder de werknaam Sociale Buurtpreventie ondersteunen we buurtbewoners en bewonersverenigingen bij het opzetten van een buurtteam. Deze sociale buurtpreventers zorgen er samen met bewoners voor dat niemand in hun buurt het risico loopt te vereenzamen of in sociaal isolement te raken.

Zo werkt het
Bewoners zijn alert op signalen en geven dit door aan sociale buurtpreventers. Dit zijn buurtgenoten die getraind zijn om het gesprek aan te gaan. Zij gaan vervolgens even op bezoek om een praatje te maken. Laagdrempelig maar zo taboedoorbrekend!

Vragen?
Wil je meer weten over dit initiatief of hoe je sociale buurtpreventer wordt? Neem dan contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.


Nieuwe activiteiten

Corona dwong ons een pas op de plaats te maken. 
In maart stond de netwerkbijeenkomst Jeugd en eenzaamheid gepland en in mei een werkconferentie over ouderen en eenzaamheid. Helaas konden beide activiteiten niet doorgaan. Maar wat in het vat zit verzuurd niet!

Daarom een mooi vooruitzicht 😃
 
SAVE THE DATE Maandagmiddag 5 oktober 
'Ouderen en hoe zij omgaan met hun eenzaamheid'
Werkconferentie met prof Anja Machielse

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseren wij de werkconferentie: “Ouderen en hoe zij omgaan met hun eenzaamheid” met medewerking van prof Anja Machielse. We maken kennis met de interventieprofielen die zij samen met de Rotterdamse coalitie eenzaamheid ontwikkeld heeft.
 
Meer weten?
Je ontvangt nog een aparte uitnodiging met meer informatie. Kun je niet wachten of wil jij je alvast aanmelden? Stuur ons dan een mailtje.

lerend netwerk Eindhoven in Contact Van 'zorgen voor' naar 'helpen bij'

Deskundigheidsbevordering is zeer belangrijk binnen een effectieve aanpak van eenzaamheid. Uit gesprekken met verschillende deelnemers binnen ons lerend netwerk kwam duidelijk een urgente wens. 

Meer gesprekstechnieken
De zorg- en welzijnprofessionals die direct voor mensen thuis werken hebben met name behoefte aan gespreksvaardigheden. Zowel op het herkennen en erkennen van gevoelens van eenzaamheid als op gesprekstechnieken. Zo kunnen ze tijdig signalen herkennen en mensen doorverwijzen waar nodig. En mensen bewust laten worden van wat er speelt en hoe zij zelf hun gedrag kunnen veranderen. 

Probeer het zelf!
Meer over de training voor professionals kun je hieronder lezen. Voor vrijwilligers die actief zijn op buurt- en wijkniveau zullen we ook een passend scholingsaanbod ontwerpen.

lerend netwerk Eindhoven in ContactTraining ‘Een goed gesprek over eenzaamheid’ 

Een goed gesprek voeren over eenzaamheid, dat is lang niet altijd gemakkelijk. Maar wel belangrijk om toch te doen. Want eenzaamheid zie je niet aan de buitenkant. In zo'n gesprek kun je ook achterhalen hoe die eenzaamheid er dan precies uitziet. En dat is nodig om iemand goed te kunnen helpen met zijn of haar vraag.

GGD BZO & Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid
Samen ontwikkelden zij de training ‘een goed gesprek over eenzaamheid’. In deze training leer je als professional meer over eenzaamheid en krijg je concrete handvatten om het gesprek over eenzaamheid aan te gaan. 

🎁 EENMALIG GRATIS
Op donderdag 1 oktober, tijdens de Week tegen Eenzaamheid, bieden GGD BZO en Fontys de training eenmalig gratis aan voor maximaal 8 leden van het netwerk ‘Eindhoven in Contact’.

Speciaal voor jou!
  • De training is gericht op professionals die regelmatig in gesprekssituaties komen met eenzame personen
  • Deelname is gratis, onder voorwaarde dat deelnemers in de periode na de training meewerken aan een evaluatieonderzoek
  • Donderdagmiddag 1 oktober van 13.00u tot 17.00u
  • Locatie en voorbereiding volgen t.z.t.
  • Training onder voorbehoud van richtlijnen RIVM
Wil je deelnemen of heb je nog vragen?
Neem dan contact op via ggdacademy@ggdbzo.nl of 088 0031 358.
Er zijn 8 plaatsen dus meld je snel aan!

👉 Tip!
Zo maak je contact in een telefoongesprek 

Petra van der Horst is landelijk projectleider ‘Welkom in de wijk’ van Samen Sterk zonder Stigma. Ze geeft onder andere (online)trainingen over hoe vrijwilligers het beste een telefonisch gesprek kunnen voeren.

Niet even snel een belletje doen
"Als je belt met de vraag hoe het gaat, bereid je dan goed voor op wat voor vragen je gaat stellen om dichter bij die ander te komen. Want voor de persoon die je belt is het geen gewoon telefoongesprek van dertien in een dozijn.” Lees meer >


lerend netwerk Eindhoven in ContactDigitaal platform 'omgaan met eenzaamheid'

Dat er een digitaal platform komt gericht op het omgaan met eenzaamheid is zeker. Maar hoe dit er precies uit gaat zien is nog in ontwikkeling. Software engineering studenten van de Fontys Hogeschool hebben een mooi begin gemaakt.

De hogeschool werkt ieder jaar samen met bedrijven om eerstejaarsstudenten in teams aan praktijkopdrachten te laten werken. Dit jaar heeft Eindhoven in Contact aan drie teams zo'n profopdracht mogen geven. Ontwikkel een:
1) chatbot-toepassing
2) wegwijzer in het landschap van eenzaamheidsinterventies
3) digitale ontmoetingsplaats voor alle aanbieders van interventies

Op 25 juni presenteerden de teams hun werk. Technisch erg interessant! Met potentie voor de toekomst. We gaan nu samen met Fontys onderzoeken hoe we deze modellen kunnen doorontwikkelen. 

Boekenplank

Lectuur voor in het zonnetje: onze tips deze keer. Veel leesplezier!!
     
💡 Interessante tip voor de boekenplank? Mail ons gerust!
 
Eindhoven in Contact
Copyright © 2020 Eindhoven in Contact
Postadres:
Pauwlaan 8, 5613 CH, Eindhoven

Pas jouw voorkeuren aan. Wil je niet meer op de hoogte gehouden worden? Dan kun je je hier uitschrijven
Email Marketing Powered by Mailchimp