Copy
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Bekijk hem in de browser.
Ons Kloosterpad krijgt vorm  
Vijftien etappes, veertig kloosters en 330 kilometer telt Ons Kloosterpad. Op 30 april 2021 wordt het wandelpad geopend. Terwijl de routekaarten worden gedrukt en vrijwilligers de paden verkennen, zoekt de provincie samenwerkingspartners. 
"We willen met dit pad de kloosters verbinden, we rijgen er als het ware een snoer doorheen", vertelt Jasper van Deurzen, projectleider van Ons Kloosterpad. "We bouwen ondertussen aan een netwerk. De provincie jaagt dat aan, maar gaat het niet levenslang in de lucht houden. Daarom zoeken we samenwerking met andere partijen." 

Ons Kloosterpad loopt in vijftien etappes door 23 gemeenten. Elke etappe start en eindigt bij een (voormalig) klooster. Behalve de etappes is er de mogelijkheid een rondje rond zo’n startklooster te lopen. De meeste gemeenten met zo’n startpunt hebben een bijdrage geleverd voor de plaatsing van een informatiepaneel en het drukken van een routekaart voor het lokale rondje.

Uden is een van de meewerkende gemeentes. "Ik vind Ons Kloosterpad een geweldig initiatief", vertelt wethouder Ingrid Verkuijlen. "Wat ik in deze tijd, ook vanwege de coronacrisis, belangrijk vind is bezinning en beweging. Ons Kloosterpad biedt dat allebei. Het verbindt cultuur en natuur en biedt je de kans je te verdiepen in deze omgeving."
 
Verkuijlen is zeker van plan de route te lopen. “Ik heb gekeken langs welke kloosters het pad loopt. Met de Abdij van Berne in Bernheze en met het klooster van de Zusters Birgittinessen ‘Maria Refugie’ hier in Uden ben ik bekend. Vanuit mijn jeugd ken ik ook het Missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel. Het zijn plaatsen van rust."
 
Ons Kloosterpad is ook vanuit recreatief en economisch opzicht interessant, vindt ze. "Voor Uden is het een aanwinst. Het zou fantastisch zijn als wandelaars ons centrum en natuurgebied de Maashorst bezoeken en blijven terugkomen."
Kloosterlunch
Een kijkje in de kloosterkeuken
van De Vegetarische Zuster
We namen een kijkje in de kloosterkeuken van De Vegetarische Zuster. Fooddesigner Katja Gruijters experimenteerde met kruiden en filtering van thee, terwijl zusters Emanuel en Marijke verse groentespread maakten. Komende tijd wordt de kloosterlunch met ambachtelijke abdijproducten, zoals zelf gebrouwen bier, honing van de imker, wijn en noten uit de kloostertuin, verder ontwikkeld in samenwerking met kloosters en fooddesigners. Tijdens het kloosterjaar zal de lunch op verschillende locaties worden aangeboden.
Ken je iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant is?
 
 
Schrijversresidentie  
Schrijven bij de Norbertinessen 
Dit is Marijke Schermer. Zij liep een deel van Ons Kloosterpad om inspiratie op te doen voor haar nieuwe werk, geïnspireerd op het Brabants kloosterleven. Het kettinkje ontving ze van zuster Angela bij de start. Zodra corona het toelaat zal Schermer bij de Norbertinessen resideren. Wij kijken uit naar het eindresultaat: een boek in de wandelserie Terloops van Uitgeverij van Oorschot.
Bekijk meer initiatieven
 
Kloostericonen
Presentatie ontwerp
kloostersouveniers 
Vijf ontwerpers hebben 9 november (online) hun eerste ontwerpen gepresenteerd voor souvenirs en prentkaarten. De ontwerpen variëren in materiaal, van keramiek, hout, afval tot textiel en in beeldtaal. De komende maanden worden de nieuwe klooster-iconen verder uitgewerkt. Ze zijn volgend jaar te koop als souvenirs in de kloosters langs Ons Kloosterpad. 
Lees verder 
 
Erfgoedcollege 
Armoede in Brabant 
Kloosters speelden vroeger een grote rol in het bestrijden van armoede. Drs Marleen Reichgelt licht in het erfgoed-college (17 december) toe hoe onderwijs kinderen hielp hun positie te verbeteren. Ook nu is onderwijs een ingang om de effecten van armoede bij kinderen te verzachten, aldus de tweede spreker in dit college, Quiet-oprichter Ralf Embrechts (foto).   
Meld je aan
Vaker deze nieuwsbrief ontvangen? 
 
Komende evenementen 
Agenda
23 december om 15:00
Concert 'Kloosterkerst' door
Holland Baroque 

 
2 februari 2021 
Opening Kloosterjaar 2021
 
30 april 2021
Opening van
Ons Kloosterpad 
Er komt een
social mediakanaal.
Welk kanaal kies jij?
 
Deze e-mail is verstuurd naar <<E-mailadres>>. Bekijk hier alle voorgaande edities.
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Afmelden

www.brabantskloosterleven.nl
You are receiving this email because you opted in via our website. https://brabantskloosterleven.us17.list-manage.com/unsubscribe?u=39cf2bc717e00d462732a7a28&id=c879a7c8db&e=[UNIQID]&c=17805bfced Provincie Noord Brabant Bloemgracht 20-H AMSTERDAM, Noord-Holland 1015 TJ Netherlands Email Marketing Powered by Mailchimp http://www.mailchimp.com/email-referral/?utm_source=freemium_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=referral_marketing&aid=39cf2bc717e00d462732a7a28&afl=1 Email Marketing Powered by Mailchimp