Copy
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Bekijk hem in de browser.
Samenwerken aan een sterker kloosternetwerk
Kloosterjaar Brabant heeft verschillende doelstellingen. Een ervan is om het netwerk van levende kloostergemeenschappen, herbestemde kloosters, musea en andere organisaties te versterken. Marloes van de Hei ziet al mooie lijntjes ontstaan.
Marloes van de Hei is beleidsmedewerker Erfgoed van de provincie Noord-Brabant en projectleider van het Netwerk Brabants Kloosterleven. De provincie constateerde rond 2009 dat veel kloosters in het nauw kwamen en problemen hadden met de exploitatie, verduurzaming en herbestemming. "Wat opviel was dat op veel plaatsen dezelfde problemen speelden, maar dat iedereen zelf het wiel aan het uitvinden was." Daar zag de provincie een taak voor haarzelf weggelegd.

Maar behoud van erfgoed gaat niet alleen om stenen. "Je kunt gebouwen behouden, maar die zijn leeg als je niet ook het verhaal erbij vertelt. En ook hier geldt: je kunt als klooster je eigen verhaal vertellen, maar je staat sterker als je het grotere verhaal samen vertelt."

Mede geïnspireerd door het succes van het Zuiderwaterlinieproject ontstond het idee iets vergelijksbaars op te zetten rondom de Brabantse kloosters. "Je hebt een project nodig waarlangs mensen elkaar leren kennen, want dan zoek je elkaar ook op andere momenten op." Tijdens een eerste verkenning bleek de behoefte bij kloosters aan zo’n gezamenlijk project overweldigend.

Nu is er dus het Kloosterjaar Brabant, zijn er kloosterproducten, komt er een publiekscampagne en wacht Ons Kloosterpad op wandelaars. "We zien dat partijen elkaar steeds beter weten te vinden. Ze overleggen: Hoe regelen jullie overnachtingen? Kunnen we iets samen doen met bagagevervoer? Jullie kloosterproducten kunnen ook bij ons in de kloosterwinkel verkocht worden."

Ons Kloosterpad blijft ook na afloop van het Kloosterjaar bestaan. Met diverse partijen wordt nu nagedacht hoe dat toekomstbestendig te organiseren. "Belangrijk is dat de opbrengsten naar de kloosters blijft gaan. Daar was het allemaal om bedoeld. Dat zou geregeld kunnen worden via een stichting, daarover denken we nu na."

Marloes ziet ook kleinere, indirecte vruchten in de samenwerking. "Ensemble Holland Baroque hangt een serie optredens komend jaar op aan het kloosterjaar, net als het koor Cappella Pratensis. Je ziet mooie lijntjes ontstaan."

Heb je zelf een vraag aan de 600 lezers van deze nieuwsbrief? Mail dan naar kloosterleven@brabant.nl of wordt lid van de besloten de facebookgroep. 
Heb je een vraag voor 
het kloosternetwerk? 
 
Peter Versteegen wandelde alle knooppunten van Ons Kloosterpad aan elkaar 
'Open je ogen voor al het moois onderweg'

Ons Kloosterpad wordt op 30 april geopend en vanaf 1 mei kunnen wandelaars op pad. Peter Versteegen (72) is hoofdontwerper van de route. Hij runde jarenlang een reisbureau gespecialiseerd in wandelvakanties, waaronder georganiseerde pelgrimswandelingen naar Santiago de Compostella. Zijn bedrijf heeft hij verkocht, maar de provincie Noord-Brabant wist hem zover te krijgen mee te werken aan de praktische uitvoering van de route. 

Versteegen deed er een jaar en drie maanden over om het traject uit te zetten. Uitgangspunt van het Netwerk Brabants Kloosterleven was dat de route grotendeels over het bestaande wandelknooppuntennetwerk zou lopen. Het eerste werk bij het uitzetten van een dergelijke traject is het bestuderen van kaarten en het lezen van informatie. "Je wilt mensen niet alleen mooie kloosters laten zien, maar ook andere religieuze gebouwen of kapelletjes onderweg. En het moet landschappelijk interessant zijn." Al studerend ontdekte Versteegen dat de Grote Wetering letterlijk monnikenwerk is geweest. De waterloop ten oosten van ‘s-Hertogenbosch is al in de dertiende eeuw aangelegd door kloosterlingen uit Vinkel en werd vroeger Monniksgraeve genoemd. "Ik heb zelden langs zo’n rustgevend pad gelopen."

Al wandelend ontmoet je mensen. “In Uden was ik op zoek naar de paaltjes. Die zijn niet altijd goed zichtbaar. Op de markt stond er een achter een terrasstoel. Een mevrouw zag me zoeken, we raakten aan de praat en ze wees me op de Leijgraaf. Die heb ik later opgenomen in de rondwandelingen die ook komen."

Minutieus heeft Versteegen alle paaltjes en stickers van het wandelknooppuntennetwerk gecontroleerd. "Soms waren ze wat moeilijk te vinden, of waren stickers verbleekt. Dat heb ik doorgegeven aan de organisatie."

Onder de indruk raakte hij onder andere van het eerste deel van de etappe van Eindhoven naar Vessem. "Dat is bijzonder fraai omdat je het Dommeldal volgt." Jammer vindt hij het dan ook dat het hem niet gelukt is een alternatief te vinden voor een stukje langs de snelweg. "Dat is het enige stuk in de route waar ik een hekel aan heb."

Moeiteloos somt hij de fraaie landschappen op die je onderweg doorkruist. De Maashorst, de Graafsche Raam, het zuidelijk deel van de Kampina, het stuk vanuit Landpark Assisië langs de Loonse en Drunense Duinen. Spectaculair noemt hij de setting van klooster Sint-Agatha. "Als je vanuit het zuiden op de dijk aan komt lopen en dan ineens het klooster daar in het landschap ziet liggen."

Ons Kloosterpad wil ook uitnodigen tot reflectie, bezinning en overdenkingen. Want thema’s van kloosterlingen zijn ook vandaag de dag nog actueel. Hoe gaan we om met naastenliefde, zorg voor elkaar? Waar vinden wij rust en tijd voor onze eigen gedachten en innerlijke behoefte? Hoe gaan we om met de aarde en verduurzaming? Versteegens tip aan de wandelaars: "Open je ogen voor het landschap en voor de kloosters en de schoonheid van de gebouwen. Dan komt de reflectie en bezinning vanzelf!
 
Kijk programma De Leken terug 
Eerste voorstelling over sterfelijkheid 

De eerste voorstelling van de rondreizende theatrale dienst De Leken ging over sterfelijkheid. Bijzondere gesprekken over leven en dood onder leiding van Oskar Kocken en Daan Wildhorst. De voorstelling is online terug te zien. Aanrader! 


Bekijk online

Interactieve website voor iedereen beschikbaar om online te delen
Monnikenwerk: Illustrator Ludwig Volbeda tekent duizend jaar kloosterleven

Met zijn minutieuze handgetekende ‘Mappa Brabantiae’ verbeeldt illustrator Ludwig Volbeda duizend jaar Brabantse kloostergeschiedenis. Hij maakte de verhalende kaart ter gelegenheid van het Kloosterjaar 2021. De kaart is als interactieve website te bezoeken en voor iedereen beschikbaar om online te publiceren. 
 

De Middeleeuwse ‘mappae mundi’ waren landkaarten bedoeld om verhalen te vertellen. Via een interactieve website geeft dit hedendaagse ‘monnikenwerk’ van Ludwig Volbeda inzicht in bijna 40 thema’s. Hij tekende maandenlang op basis van gesprekken met nonnen, paters en pelgrims, verbleef in een klooster en verdiepte zich in tientallen boeken.

Door de online rondleiding te volgen wordt de invloed van duizend jaar kloosterleven op de huidige maatschappij zichtbaar. Bij elk thema is een uitleg geschreven door Marga Arendsen van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Bijvoorbeeld over ridder Fulco van Berne die op de vlucht het eerste Brabantse klooster sticht, de vele torens als bakens in het Brabants landschap en strijd tussen katholieken en protestanten in de 80-jarige oorlog, de steun van de Oranje’s, zorg en onderwijs en de actuele behoefte aan bezinning en het delen van bezit.

Ken je iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant is?
 
 
Oproep van De Vegetarische Zuster  
Wie wil onze producten verkopen? 
De Zusters Clarissen in Megen komen graag in contact met partijen die hun producten willen verkopen. De zusters maken zelf onder het merk De Vegetarische Zuster allerlei heerlijkheden zoals thee, jams en groentespread. Hun producten zijn al te koop in veel kloosterwinkels en een aantal streekwinkels. Stuur een mail naar Zuster Marijke.
 
Boeken, muziek en overnachtingen 
Kloosterproducten
Bindboek Ons Kloosterpad vanaf 30 april te koop
Het Bindboek dat hoort bij Ons Kloosterpad is klaar! Het boek bevat routekaarten, achtergronden over de kloosters en inspirerende verhalen van mensen die er wonen en werken. Het boek is vanaf 30 april te koop bij kloosters langs de route voor €29,50 en via Berne Media. 
Bestel het Bindboek  
 
Een tour langs Bossche kloosters 
Rondwandeling van ongeveer vijf kilometer langs verschillende kloosters in Den Bosch. De wandeling is uitgezet door Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Je start op de Parade met uitzicht op de Sint Jan. De wandeling kun je hieronder gratis downloaden. 

Bekijk de route
Leven als een dwaas
omwille van Christus

Bij gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de norbertijnenorde schreef cultuurtheoloog Frank G. Bosman het boek De eeuwige nar. Bosman roept religieuzen van vandaag op trouw te blijven aan hun bijzondere roeping: leven als dwaas omwille van Christus. 

Bekijk online
 
Pompoen-pruimenjam 
met kaneel 

De Vegetarische Zuster heeft haar thuisbasis te midden van een gemeenschap van zusters clarissen. In hun (web)winkel verkopen de zusters zelfgemaakt vegetarische producten. Nieuw in het assortiment: pompoen-pruimenjam met kaneel. Erg lekker!
Bestel online

Vaker deze nieuwbrief ontvangen?
 
Evenementen rond Kloosterjaar Brabant
Agenda
30 april 
Opening 
Ons Kloosterpad   
Sint-Josephsberg Megen
30 april 
Jubileumviering
300 jaar clarissen 
21 t/m 23 mei  
Pelgrimswandeling langs twee kloosters
 
10 juli t/m 21 augustus 
Kunst in de heilige driehoek 
 
Heilige driehoek Oosterhout 
Deze e-mail is verstuurd naar <<E-mailadres>>. Bekijk hier alle voorgaande edities.
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Afmelden

www.brabantskloosterleven.nl
You are receiving this email because you opted in via our website. https://brabantskloosterleven.us17.list-manage.com/unsubscribe?u=39cf2bc717e00d462732a7a28&id=c879a7c8db&e=[UNIQID]&c=7434dce09d Provincie Noord Brabant Bloemgracht 20-H AMSTERDAM, Noord-Holland 1015 TJ Netherlands Email Marketing Powered by Mailchimp http://www.mailchimp.com/email-referral/?utm_source=freemium_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=referral_marketing&aid=39cf2bc717e00d462732a7a28&afl=1 Email Marketing Powered by Mailchimp