Copy
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Bekijk hem in de browser.
Op zoek naar het verhaal van 
oma Adri in Sint Catharinadal 
Ludwig Volbeda resideert bij de Norbertinessen
Illustrator Ludwig Volbeda (1990) resideert in 2021 bij de zusters Norbertinessen in Sint Catherinadal in Oosterhout. Ludwig komt uit een katholieke Brabantse familie en is in de omgeving opgegroeid en naar school gegaan. Hij woont nu in Amsterdam. Daar werkt hij aan kinderboeken en autonoom werk. In 2018 won hij de Gouden Penseel voor Fabeldieren, geschreven door Floortje Zwigtman.Het liefst vult Ludwig zijn muren en schetsboeken met kleine briefjes, tekeningen, schetsen en cartoons. Hij verbergt graag kleine codes in zijn tekeningen. Verder haalt hij inspiratie uit literatuur, geschiedenis, landschappen, fotografie, poëzie, scheikunde en strips. Zijn gedetailleerde tekenwerk wordt vaak getypeerd als monnikenwerk.Tijdens zijn residentie gaat hij op zoek naar het verhaal van zijn oma Adri. Aanleiding hiervoor is een foto uit het familiealbum waarop zij lachend te zien is op Sint Catharinadal. Van deze zoektocht doet Ludwig Volbeda verslag in de vorm van een interactief beeldverhaal. 
Tijdens het Brabants Kloosterjaar worden twee kunstenaars uitgenodigd om te resideren in Oosterhout. Ludwig Volbeda doet dat op verzoek van Graphic Matters, platform voor grafische vormgeving. Marijke Schermer werkt aan een boek in de wandelserie Terloops van Uitgeverij van Oorschot.
Dré Rennen is een van de mensen die meewerken aan Ons Kloosterpad  
Vrijwilliger op Ons Kloosterpad 

Dré Rennen is een van de mensen die meewerken aan Ons Kloosterpad. Als vrijwilliger is hij in Noord-Brabant belangenbehartiger voor Stichting Wandelnet, de organisatie die verantwoordelijk is voor beheer en ontwikkeling van de Lange Afstandspaden en Streekpaden.
 
Ons Kloosterpad is een rondwandeling van 330 kilometer in vijftien etappes. Dré heeft de route rond Tilburg nagelopen. Hij ontdekte dat het oude Trappistinnenklooster Koningsoord in Berkel-Enschot niet opgenomen was in de route en dat vond hij jammer. "Koningsoord heeft een sterke maatschappelijke functie gekregen in het dorp. Het is eigenlijk het nieuwe dorpshart geworden, terwijl de oude kloostersfeer er nog duidelijk te proeven is. Er is onder andere een café en restaurant in gevestigd. En het is een goed voorbeeld van hergebruik van een kloostercomplex." Daarom zette Dré een alternatieve lus uit die Koningsoord aandoet. Wandelaars kunnen rond Tilburg nu kiezen tussen een noordelijke of zuidelijke variant.
 
Bij het uitzetten van de route kwam Dré ook in gesprek met de eigenaar van de ijsboerderij ten zuiden van Udenhout. "Hij wist ons te vertellen dat de boerderij eigenlijk Kloosterhoeve heette. Het is een boerderij die rond 1500 is geschonken aan het Convent van Uijlenbosch (Mariënburg) in Den Bosch. Na de tachtigjarige oorlog is de hoeve steeds in particulier eigendom geweest. We willen uiteraard dat de route langs deze (ijs)boerderij loopt."
 
Ons Kloosterpad telt 15 etappes maar biedt ook 15 rondwandelingen. Dré heeft de rondwandeling die start bij Koningshoeven uitgezet. "Deze wandeling loopt langs een groot deel van het kloostererfgoed in de stad Tilburg." Ook heeft hij suggesties gedaan voor een kleinere rondwandeling over landpark Assisie in Biezenmortel waar de broeders ruim honderd jaar geleden startten met de zorg voor ‘idioten’ en waar tegenwoordig  Stichting Prisma is gevestigd. 
 

Interesse in het Bindboek
over Ons Kloosterpad?
 
 
Weer thuis
Mauritsraam keert terug in Sint Agatha
Na 140 jaar keert de gebrand-schilderde afbeelding van prins Maurits terug naar de kloosterkerk van de kruisheren in Sint Agatha. Al die tijd stond het in het Rijksmuseum in Amsterdam. Prins Maurits schonk het raam begin 17e eeuw aan de kruisheren, waarschijnlijk om de kloosterlingen eraan te herinneren dat hij hen had gered. Het raam vertelt een bijzonder deel van de kloostergeschiedenis in Noord-Brabant. Sint Agatha is het oudste klooster in Nederland. De opening van het Brabants Kloosterjaar vindt dan ook hier plaats op 10 februari 2021.
Meer lezen
De opening van Kloosterjaar Brabant online bijwonen? 
 
 
Kloosterproduct 
Boekje over 
kloostertuinen   

De kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp en de historische landschapstuin in St. Agatha zijn stuk voor stuk verborgen parels. Op 5 maart wordt het boekje Een weelde aan groen gepresenteerd, die je door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen gidst. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. 
Meer lezen

Ken je iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant is?
 
 
Kloosternetwerk     
Meld je oproep   

Heb je een product of een dienst die interessant is voor het kloosternetwerk? Wil je bijvoorbeeld een concertreeks geven tijdens het kloosterjaar, bied je lezingen aan, of heb je producten waar andere netwerkpartners iets aan hebben? Dan kun je een oproep doen in deze nieuwsbrief. Stuur die oproep naar kloosterleven@brabant.nl
 

Deze e-mail is verstuurd naar <<E-mailadres>>. Bekijk hier alle voorgaande edities.
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Afmelden

www.brabantskloosterleven.nl
You are receiving this email because you opted in via our website. https://brabantskloosterleven.us17.list-manage.com/unsubscribe?u=39cf2bc717e00d462732a7a28&id=c879a7c8db&e=[UNIQID]&c=8a4537b5d9 Provincie Noord Brabant Bloemgracht 20-H AMSTERDAM, Noord-Holland 1015 TJ Netherlands Email Marketing Powered by Mailchimp http://www.mailchimp.com/email-referral/?utm_source=freemium_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=referral_marketing&aid=39cf2bc717e00d462732a7a28&afl=1 Email Marketing Powered by Mailchimp