Copy
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Bekijk hem in de browser.
Kloosterjaar Brabant in cijfers  
Het jaar van het Brabants kloosterleven draait op volle toeren. Er zijn al indrukwekkende momenten geweest, en we hebben nog allerlei mooie activiteiten en evenementen te goed. Hoog tijd om eens te kijken hoe het gaat: het Kloosterjaar in cijfers.
De website trekt veel verkeer: maar liefst 45.000 bezoeken zijn er gebracht aan www.brabantskloosterleven.nl. Op de website staan nu: 
  • 68 locaties waar gedurende dit het kloosterjaar iets te doen is. 
  • 50 evenementen in de agenda 
  • 79 producten die te koop zijn.
Socials
De facebookpagina Ons Kloosterpad doet het goed met 952 likes. De groep Wandelaars Ons Kloosterpad telt 335 leden die elkaar tippen en ervaringen uitwisselen.
Rond het jaar van het Brabants Kloosterleven zijn aparte socials aangemaakt. De facebookpagina Brabants Kloosterleven telt 296 volgers. De privéfacebookgroep voor iedereen die verbonden is aan het Brabants kloosterleven telt 41 leden.

Nieuwsbrief
Gemiddeld een keer per maand komt deze nieuwsbrief uit, bedoeld voor mensen van het kloosternetwerk. Maar liefst 702 personen ontvangen de nieuwsbrief. 
 
Kloosterjaar in de Media 
Over aandacht in de media hoeven we niet te klagen. Er verschenen tientallen artikelen in onder andere het Brabants Dagblad, de Gelderlander, het Eindhovens Dagblad,  BN de Stem, Trouw en lokale kranten. Ook was er aandacht op radio en tv, met uitzendingen op Radio 1 en Radio 5. Kruispunt TV maakte twee uitzendingen over Ons Kloosterpad. 
 
Heb jij ook iets dat de moeite waard is om over te vertellen? Of heb je een product, evenement of een locatie die een plekje op de site verdient? Mail dan naar Kloosterleven@brabant.nl. Wil je achter de schermen in contact komen met anderen die ook betrokken zijn bij of iets hebben met het jaar van het Brabants kloosterleven. Word dan lid van de besloten groep ‘Brabants Kloosterleven’.
Heb je een vraag voor 
het kloosternetwerk? 
 
Presentator Oscar Kocken op zoek naar verhalen van kloosterlingen 
Broeders en zusters delen levenslessen in Podcasts
Broeders en Zusters uit de Brabantse Kloosters delen hun levenswijsheid in zes podcasts en drie bijzondere verhalen. Op maandag 31 mei startte een campagne op social media om die onder de aandacht te brengen.  De uitingen zijn gemaakt in het kader van het jaar van het Brabants Kloosterleven. 

In de Podcast 'Kloosterleven' gaat presentator Oscar Kocken op zoek naar de verhalen van zes Brabantse kloosterlingen. Mensen met een bijzonder leven, waar de buitenwereld eigenlijk amper iets van weet. Wat bracht ze tot hun keuze voor een leven in het klooster? Welke lessen leerden ze daar- over zichzelf én over het leven? En wat kunnen wij daarmee, in ons dagelijks leven?
 
In totaal zijn er acht verhalen gemaakt. Zoals die van Broeder Guido. Hij was 18 toen hij voor het eerst aanklopte bij het stilteklooster Maria Toevlucht in Zundert, maar de deuren stonden niet gelijk voor hem open. Hij is weggestuurd met de boodschap ‘ga eerst maar even in het leven staan’. Maar het kloosterleven liet hem niet los en nog eens 18 jaar later stond hij opnieuw aan de kloosterdeur. Deze keer werd hij wel binnengelaten. Broeder Guido leerde er naar zichzelf te luisteren, want ‘in stilte hoor je pas wat je zelf wilt.’
 
Of het verhaal van Broeder Luuk. Een Amsterdammer die op 20 jarige leeftijd intreedt in het klooster, maar daar ook weer gillend weg gaat. Hij komt terug, tot zijn tevredenheid. ‘Ik had in dertig jaar tijd 50.000 gulden gespaard, en binnen drie minuten maakte ik al dat geld over naar goede doelen’, vertelt Broeder Loek. ‘Zo zie je maar hoe makkelijk je je kunt ontdoen van geld en spullen.’ En wat dat dan oplevert? ‘Een leeg hoofd.’ 

Een overzicht van alle podcasts en verhalen vind je op deze pagina. Reclame maken voor deze prachtige verhalen via jullie eigen kanalen stellen we op prijs.
 
Ontmoet zondag 13 juni schrijfster Marijke Schermer   
Boekpresentatie Gods Wegen 

Op verzoek van Tilt verbleef schrijfster Marijke Schermer bij de zusters in het Sint Catharinadal en liep vier etappes van Ons Kloosterpad. 
 

Ze schreef er een boek over: Gods Wegen verschijnt bij Uitgeverij Van Oorschot in de literaire wandelreeks Terloops. Om 15.00 u nodigen we je van harte uit voor een kloosterommetje en de presentatie van het boek. We wandelen langs de wijngaarden van het klooster en ontmoeten Marijke Schermer onderweg. 

Meer informatie

Interactieve website voor iedereen beschikbaar om online te delen
Studenten en kloosters samen aan de slag met Kloosterwaardes 

Kerken en kloosters spelen met hun omringende pleinen en tuinen al vele jaren een rol in het dagelijkse leven. Soms opvallend, vaak ongemerkt. Kan op die plekken de gemeenschappelijkheid van weleer worden vertaald naar gemeenschappelijkheid voor de toekomst? Met die vraag gingen tweedejaars studenten van Art, Communication and Design (ArtCoDe) van Fontys Hogeschool voor de Kunsten aan de slag.

De studenten maakten drie tijdelijke interventies die bestaan uit een meubel en een bijbehorende podcast. Ze zijn tot 12 september te zien in Stadspark Oude Dijk in Tilburg, Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en op Landpark Assisië in Biezemortel. 

Een bijzondere reeks
Stadspark Oude Dijk in hartje Tilburg was ooit deel van de kloostertuin van de Congregatie van de Zusters van Liefde. De schommelstoel staat symbool voor de balans tussen samenwerking en individuele verantwoordelijkheid die de zusters al bijna twee eeuwen lang opzoeken. 
In de Trappistinnentuin Ons Koningsoord in Berkel-Enschot staan krukjes, ze zijn een knipoog naar de krukjes die de trappistinnen van abdij Koningsoord zelf gebruikten. 
In de kring van vijf bidstoelen (foto) op Landpark Assisië in Biezenmortel kunnen verhalen worden gedeeld tussen bewoners onderling en tussen bewoners en bezoekers. 
De podcasts bij deze drie locaties zijn te beluisteren via de website www.kloosterwaarden.nl
De interventies zijn gemaakt door Aïsha Dingemans, Sophie Hoogmoet, Lisa Machielse en Isis Peene. Kunstloc Brabant heeft het project ondersteund in het kader van De Kunstopdracht, een talentontwikkelingstraject voor jonge Brabantse makers. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, de Provincie Noord-Brabant, de Congregatie van de Zusters van Liefde, Ons Koningsoord en Landpark Assisië. 

Ken je iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant is?
 
Speciale uitgave In Brabant over Kloosterjaar
De redactie van het tijdschrift In Brabant wil graag aansluiten bij de vieringen tijdens het Jaar van het Brabantse Kloosterleven. Daarom staat het laatste nummer geheel in het teken van Noord-Brabantse kloosters en het kloosterleven.
Bij de hand genomen door verschillende auteurs duiken we in de geschiedenis van het Brabantse kloosterleven. Wouter Prins gidst ons langs de tijdslijn van de refugiekloosters in het noordoosten van de provincie. Ronald van Genabeek neemt ons mee naar het dagelijks leven van de minderbroeders in ’s-Hertogenbosch. Ricky van Oirschot laat ons zien hoe de Zusters JMJ naar Gemonde kwamen, en daar weer verdwenen. Olivier Rieter zoekt naar tekenen van nostalgie in Abdij Koningshoeven, en vond deze – vreemd genoeg – online.
Degenen om wie het allemaal gaat, ontbreken natuurlijk niet. Abt Denis Hendrickx komt aan het woord in het interview, en zuster Emmanuël Maas schrijft de column. Beide kloosterlingen spreken over de toekomst, en de manieren waarop zij in een veranderende samenleving hun plek innemen. In het beeldverhaal zien we actieve religieuzen, van maatschappelijk betrokken tot in hun schaarse vrije ogenblikken.
Welke vraagstukken er zijn rond het ontstane erfgoed, nu het kloosterleven langzaam verdwijnt, lezen we in de artikelen van Carine van Vught en Mark Buijs. Stichting Verhalis documenteerde nog op tijd de herinneringen van kloosterlingen, in Oudenbosch hielden burgers de sloopwagens tegen. Uit het archief en het museum komen twee mooie voorbeelden van tastbaar erfgoed.
 
Je kunt het nummer bestellen voor €9,50, via de button hieronder. 
 
Zet jezelf op de kaart  
Maak gratis een locatie aan op Visit Brabant 
Heb je als ondernemer een evenement, een overnachtingsplaats of interessantie locatie die iets te maken heet met Ons Kloosterpad of het Kloosterjaar Brabant Dan kun je gratis een locatie aanmaken op de de website van Visit Brabant. Dat kun je doen op deze pagina
Vaker deze nieuwbrief ontvangen?
 
Boeken, muziek en overnachtingen 
Kloosterproducten
Glossy Klooster! 
over Kloosterjaar 

Abt Denis Hendrickx mocht voor het speciale zomernummer van het magazine Klooster! de eindredactie voeren rond het thema Feest!, waarmee het Brabants kloosterleven in het middelpunt van de belangstelling staat. Het magazine is vanaf 23 mei te koop, onder andere bij boekhandel Berne en kost €9,95  

Bekijk online
 
Gods Wegen van 
Marijke Schermer  

In Gods wegen loopt Marijke Schermer stukken van het Brabantse Kloosterpad, bezoekt zij kloosters, en spreekt zij met nonnen, pelgrims en anderen. Het boek is vanaf 18 juni te koop in de diverse kloosterwinkels en online. 

Bestel online

Op 8 juli in Museum Krona 
Bijeenkomst voor start en stopplaatsen van Ons Kloosterpad en de ontwerpers van de souvernirs  
Ons Kloosterpad is ontstaan in een periode waarin het niet mogelijk was om elkaar echt te ontmoeten. Op 8 juli organiseren we daarom voor genodigden een Kloosterpad-bijeenkomst voor alle start- en stopplaatsen langs de route, waarbij ook de zeven ontwerpers van de kloostersouvenirs aanwezig zullen zijn. De bijeenkomst vindt plaats in de kloostertuin van Museum Krona in Uden en begint om 14.00 uur. 
Een mooie gelegenheid om elkaar te spreken, ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan verbetering. Op de bijeenkomst kan ook de tweede editie van het Bindboek bekeken worden, met daarin wat kleine aanpassingen. Zo zit er nu een enveloppe in voor de losse routekaarten. De 2000 exemplaren van de eerste druk zijn al verkocht.
Evenementen rond Kloosterjaar Brabant
Agenda
13 juni  
Boekpresentatie Gods Wegen  
6 juli t/m 10 juli  
Vijfdaagse mini-pelgrimage
Ons Kloosterpad
Abdij van Berne en Emmausklooster 
4 juli  
Rondleiding 
kloostertuin Uden 
 
10 juli t/m 21 augustus 
Kunst in de heilige driehoek 
 
Heilige driehoek Oosterhout 
19 september   
Picknicken bij
klooster Sint Agatha
18 juli om 13.30 
Rondleiding 
kloostertuin Velp 
Deze e-mail is verstuurd naar <<E-mailadres>>. Bekijk hier alle voorgaande edities.
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Afmelden

www.brabantskloosterleven.nl
You are receiving this email because you opted in via our website. https://brabantskloosterleven.us17.list-manage.com/unsubscribe?u=39cf2bc717e00d462732a7a28&id=c879a7c8db&e=[UNIQID]&c=aebb6704c9 Provincie Noord Brabant Bloemgracht 20-H AMSTERDAM, Noord-Holland 1015 TJ Netherlands Email Marketing Powered by Mailchimp http://www.mailchimp.com/email-referral/?utm_source=freemium_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=referral_marketing&aid=39cf2bc717e00d462732a7a28&afl=1 Email Marketing Powered by Mailchimp