Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Nieuwsbrief december 2021
In deze nieuwsbrief:
 
Alweer de laatste nieuwsbrief van 2021
En wat een jaar was het.
Wie had gedacht dat we zo lang met het ronddwalende virus en de coronaregels te maken zouden hebben?! Gelukkig hebben veel vrijwilligers zich toch in kunnen zetten voor onze cliënten. Ook ontstonden er creatieve ideeën en alternatieve manieren voor invulling van vrijwilligerswerk. 

Het jaar 2021 was het Jaar van de Vrijwilliger. In kader daarvan hebben er op 26 november enkele activiteiten voor vrijwilligers uit Beverwijk en Heemskerk plaatsgevonden. Meer daarover, verderop in deze nieuwsbrief.

Hierna volgt informatie wat voor u van belang is. Lees het snel.
En ……… mocht u onderwerpen weten voor de eerstvolgende nieuwsbrief in het nieuwe jaar? We horen het heel graag!
7 december: Nationale dag van de Vrijwilliger
Voor al onze vrijwilligers die zich inzetten voor onze cliënten… dank daarvoor! 


Omdat de jaarlijkse decemberborrel voor vrijwilligers van de SIG/STG dit jaar vanwege de coronamaatregelen wederom niet door kan gaan, hebben we aan al onze actieve vrijwilligers een persoonlijke attentie per post toegestuurd: een doosje Merci met een bedankkaart. De SIG en STG Vrijwilligershulp & Mantelzorg bedanken hiermee de circa 200 vrijwilligers voor hun bijzondere bijdrage aan de zingeving van onze cliënten.
Verslag Klankbordgroep
Om alle betrokken vrijwilligers bij onze organisaties op de hoogte te houden, is er na elke bijeenkomst een korte terugkoppeling.   

In september heeft er weer een bijeenkomst van de Klankbordgroep plaatsgevonden. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:
  • scholing
  • 'Aan boord'-app voor vrijwilligers
  • evaluatiegesprekken
  • inhoud vrijwilligerswerkzaamheden
Lees het verslag

Volgende bijeenkomst
Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is het onduidelijk of en in welke vorm de volgende bijeenkomst plaatsvindt. 

Ziet u graag dat er een bepaald onderwerp wordt besproken? Mail dan naar vrijwilligers@sig.nu
Wij zoeken nieuwe leden voor de Klankbordgroep!
Er is weer plek voor twee nieuwe vrijwilligers in de Klankbordgroep!

Deelname aan de klankbordgroep iets voor u?

In de klankbordgroep, waar vrijwilligers van de SIG en STG elkaar ontmoeten, kunt u namens andere vrijwilligers actief zijn.
  • Bent u betrokken en vindt u het leuk om over overstijgende zaken na te denken? 
  • Draagt u graag uw steentje bij, ook naast uw huidige vrijwilligerscontact? 
  • En houdt u van meedenken en adviseren?
Dan maken wij graag gebruik van uw kennis en kunde.

De klankbordgroep komt 4x per jaar bij elkaar.
Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als geïnteresseerde, mail dan naar vrijwilligers@sig.nu.
Burendag 2021
Op 25 september, alweer een tijdje terug dus, hebben cliënten, medewerkers en STG/SIG-vrijwilligers op verschillende SIG-locaties activiteiten voor buurtbewoners aangeboden. Door middel van verschillende activiteiten konden de buren nader kennismaken met de woonlocatie, de bewoners en de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Dit leverde allerlei positieve reacties op van zowel de burgemeester als van verwanten van cliënten en natuurlijk van de buurtgenoten zelf. Enkele buurtjes zijn inmiddels gestart als vrijwilliger. Eenmaal kennisgemaakt met de cliënten en de grote hoeveelheid aan mogelijkheden van vrijwilligerswerk, was de stap snel genomen.

“Het was hartverwarmend om te zien dat dit woonproject omarmd werd door de buren. Dank aan allen die zich daarvoor ingezet hebben!”
(Moeder van één van de bewoners Woonproject Heemstede) 
2021: Jaar van de Vrijwilliger
Vrijwilligers in Beverwijk en Heemskerk zijn deze maand in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger getrakteerd op bijzondere activiteiten.
De SIG en STG vrijwilligershulp & mantelzorg sloten zich enthousiast bij dit initiatief van de twee gemeenten aan. Op vrijdag 26 november zetten het Siggy Theater in Beverwijk en Kinderboerderij Dierendorp in Heemskerk hun deuren open. Cliënten van de dagbesteding in Buurtwinkel de Schans serveerden de vrijwilligers in het theater een overheerlijke lunch. Daarna volgden een rondleiding en een bezoek aan de buurtwinkel. Kinderboerderij Dierendorp bood vrijwilligers in Heemskerk een workshop ‘vetbollen maken’ aan. Het bekertje mocht mee, voor de vogels in eigen tuin. 
Op beide locaties ontstonden bijzondere ontmoetingen tussen cliënten, begeleiders en vrijwilligers.
Decemberborrel en kerstattentie
Normaal gesproken vindt rond deze tijd de jaarlijkse decemberborrel voor vrijwilligers plaats. Niets liever hadden wij het dit jaar voor onze vrijwilligers georganiseerd in ons eigen gloednieuwe Siggy theater in Beverwijk. Helaas is deze altijd gezellige bijeenkomst vanwege de aangescherpte coronaregels ook dit jaar niet mogelijk. Volgend jaar dan maar?

Normaal gesproken krijgt u na afloop van de kerstborrel een kerstattentie mee naar huis. We zullen de kerstattentie dit jaar verspreiden via de locatie/afdeling waar u actief bent. Informatie over de wijze waarop u deze, na 15 december, in bezit kan krijgen, volgt vanuit de locatie. Houd daarom uw mail in de gaten.

Wat de attentie deze keer is, is ook voor ons weer een verrassing. Wel is bekend dat de cliënten van de dagbesteding, afdeling inpak, het pakket ook dit jaar met veel plezier samen hebben samengesteld en verpakt.

Een tip van de inpak: komt u met de fiets? Dan is het handig om een fietstas/mand mee te nemen....
Scholing
In de afgelopen maanden hebben de scholingen voor vrijwilligers met het thema 'Wat is de zin van mijn vrijwilligerswerk' en de avond over 'de Doeners' gelukkig plaats kunnen vinden.

Andere scholingen hebben we vanwege te weinig aanmeldingen of de aangescherpte coronaregels alsnog moeten annuleren. Hoe de mogelijkheden er het komende jaar uit gaan zien, lijkt nog onvoorspelbaar. Wel wordt er hard gewerkt aan de planning voor 2022. 
De thema’s die geen doorgang konden vinden, proberen we alsnog in te plannen voor volgend jaar. Duidelijk is dat de scholing 'Epilepsie', in samenwerking met Stichting de Baan, opnieuw wordt aangeboden in april 2022. Bovendien wordt er onderzocht welke thema’s volgend jaar weer online aangeboden kunnen worden. Daar hebben we het afgelopen jaar goede ervaringen mee opgedaan. 
Vrijwilligerswerk in de media
Item IJmond Nieuws
Dat vrijwilligerswerk bij SIG/STG leuk en gevarieerd is, hebben we verkondigd via verschillende kanalen. Onze vervoersvrijwilliger Bertus Bronkhorst vertelde in de vorm van een interview bij IJmond Nieuws waarom hij zo graag als chauffeur actief is bij de SIG. Het item is onderdeel van een reportageserie rondom vrijwilligers in de regio Noord- en Midden-Kennemerland. 

Bekijk het interview: 
 
SIG/STG op de radio!
Radio Beverwijk interviewde onlangs vrijwilligerscoördinator Arianne Zandbergen over vrijwilligerswerk bij de SIG/ STG. Ook is er een oproep gedaan voor diverse individuele vragen van cliënten, locaties, gezinnen en groepsbijeenkomsten. Dat smaakt naar meer! En wel in de vorm van een interview bij Radio Heemskerk (4 januari).

Wie weet komen hier enthousiaste reacties uit voort en starten er in het nieuwe jaar nog meer vrijwilligers bij SIG/STG.

Nieuwsgierig naar het radio-interview? Luister het fragment met Arianne Zandbergen terug: 
Wat is er nog meer te doen bij de SIG/STG?
Gastgezinnen
Binnen SIG/STG zijn we druk bezig geweest met het opnieuw vormgeven van de dienst Gastgezinnen. Een mooie nieuwe flyer is ontwikkeld voor de werving van nieuwe gastgezinnen. Weet u iemand in uw omgeving die huis en hart open wilt stellen voor een kind bekend bij de SIG of STG? Breng deze mogelijkheid dan onder de aandacht.

In het nieuwe jaar gaan we door met werven. In maart zal er een informatiebijeenkomst zijn voor geïnteresseerden en al actieve gastgezinnen.

Bekijk de nieuwe flyer Gastgezinnen!
Maatjes
Maatjescontacten, ingevuld op diverse manieren, is natuurlijk ook mogelijk. Om hier extra aandacht aan te geven en de vragen van cliënten onder de aandacht te brengen, is SIG/STG-deelnemer van de Maatjescampagne in Haarlem. 
Heeft u zelf misschien nog tijd over en/of wilt u meer weten over onze verschillende maatjesvragen? Mail dan naar vrijwilligers@sig.nu of ga naar www.sig.nu om een deel van de vragen van cliënten te lezen.
De beste wensen voor 2022!
Na alle mededelingen en nieuwsberichten in deze nieuwsbrief, rest ons alleen nog u een, waarschijnlijk, rustige maar fijne kerst te wensen en een goed begin van 2022! Een jaar waarin meer waardevolle ontmoetingen plaats kunnen vinden. 

Contact STG

STG vrijwilligershulp & mantelzorg
Postbus 101, 1940 AC Beverwijk

Bezoekadres STG (op afspraak)
Alkmaarseweg 11A,
1947 DA Beverwijk

Tel: 088-1182985

E-mail: stg@thuiszorg-gehandicapten.nl

Contact SIG

Stichting SIG
Postbus 101, 1940 AC Beverwjk

Bezoekadres SIG
Alkmaarseweg 1
1947 DA Beverwijk

Tel: 0251-257857

E-mail: vrijwilligers@sig.nu

Facebook SIG Facebook SIG
Instagram SIG Instagram SIG
Website SIG Website SIG
Facebook STG Facebook STG
Website STG Website STG
E-mail vrijwilligers SIG-STG E-mail vrijwilligers SIG-STG
Deze nieuwsbrief is een samenwerking tussen Stichting SIG en STG

Afmelden nieuwsbrief
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld u dan hier af. 

E-mailadres:
vrijwilligers@sig.nu 


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting SIG · Alkmaarseweg 1 · Beverwijk, NH 1947 DA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp