Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje | maaliskuu 2022

Aurinkoinen tervehdys Voiman toimistolta!

Tämä mediakasvatuksen uutiskirje sisältää:

🔸 mediakasvatustehtävät uusimpaan vastamainokseen
🔸 medikasvatusnumeron palautelomakkeen
🔸 näyttelyvinkin Helsinkiin – näyttely 24.4. asti
🔸 videon Lapin hippu -pelin pelaamisesta
🔸 muutaman vinkin Voimakauppaan

Iloa opettamiseen ja oppimiseen,
Voima & Häiriköt-päämaja

Vastamainos: Metsä vai puupelto?

Metsäteollisuus on ollut Suomessa kansallinen ylpeyden aihe ja se on nähty vaurauden takeena. Suomi on vihreän kullan maa.

Metsäteollisuuden ympärille onkin rakentunut Suomessa ainutlaatuisen tiivis ryhmittymä eri alojen yrityksiä, niin sanottu metsäklusteri, jossa yritykset tekevät yhteistyötä ja täydentävät toisiaan.

Kun esimerkiksi UPM lähti rakentamaan uutta tehdasta Uruguayhin, perässä seurasi muita kotimaisia firmoja. Mukana oli myös Ponsse, yksi maailman johtavista metsäkoneiden valmistajista, jonka koneet ovat elintärkeitä nykyiselle metsäteollisuudelle. Huipputehokkaiden harvesterien avulla metsä saadaan halki, poikki ja pinoon ennenäkemättömän tehokkaasti.

Tehokkaalle metsätaloudella on kuitenkin hintansa ja sen maksaa metsäluonto.

”Kattavien selvitysten perusteella Suomen metsäluonnon yksipuolistumisesta ei ole mitään epäselvyyttä. Muutoksen suurin yksittäinen syy on metsätalous”, kertoo BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava.

Voiman uusimmassa numerossa (2/2022) julkaistu artikkeli Metsä vai puupelto? on luettavissa Häiriköiden sivuilla. Avaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu sivun kokoisena lehdessä.
 

Mediakasvatustehtävät

1) Katsokaa Harvester of Sorrow -vastamainosta ja keskustelkaa sen sisällöstä. Millä tavalla metsätalouden tehokkuus näkyy kuvassa? Miksi teoksen kuva poikkeaa metsäteollisuuden tavallisesti käyttämästä kuvastosta?

2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja keskustelkaa sen sisällöstä. Mitä tarkoitetaan termillä ”puupelto” ja miten niitä syntyy?

3) Metsäteollisuus on tuonut paljon vaurautta Suomeen, mutta sen toiminta ei kuitenkaan voi jatkua entisenlaisena ja tarvitaan muutoksia. Mitä muutoksia tarvitaan, miten niitä voitaisiin vauhdittaa ja miten niihin voitaisiin varautua?

Palautelomake: Mitä mieltä olit mediakasvatus-numerosta ja sen tehtävistä?

Voima 2/2022 oli mediakasvatuksen teemanumero. Lehden liitteenä ilmestyi Mediaattori. Julkaisimme myös mediakasvatustehtäviä opetusryhmien käyttöön.

Mitä pidit materiaaleista? Toimivatko sisällöt opettamisessa? Olisiko joku asia voinut olla paremmin valmisteltu?

Anna palautetta tällä lomakkeella.

Kiitos todella paljon, jos vastaat kyselyyn! Palaute on arvokasta – se saa meidät hiomaan materiaaleja entisestään seuraavaa kertaa varten. 💚

Taidenäyttely: Vuáittu! ı Vuäitt! ı Vuoitu! ı Voitto! – saamelaista taidetta ja aktivismia


Keskustelu saamelaisten asemasta ja oikeuksien kunnioittamisesta on noussut julkiseen keskusteluun uudella tavalla 2000-luvulla. Muutoksen takana on osaltaan se, että saamelaiset taiteilijat ovat astuneet julkisuuteen.

Tule tutustumaan teoksiin, jotka ovat saamelaisten taiteilijoiden tekemiä ja jotka käsittelevät saamelaiskysymyksiä!

Näyttelyn taiteilijat ovat Sámi Hustler, Suohpanterror, Jonne Sippola sekä Häiriköt-päämajan puolesta Jari Tamminen, Ninni Kairisalo ja Julius Halme.

Näyttelykokonaisuuteen liittyy ohjelmaa koululaisryhmille sekä keskusteluiltoja.

Kulttuurikeskus Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki
9.3.-24.4.2022
Facebook-tapahtuma

LUE MYÖS: Jari Tammisen artikkeli Voitto taiteilijoille ja aktivisteille

HäirikötTV: Sámi Hustler ja Jari Tamminen pelaavat Lapin Hippu -peliä


”Mixed fiilis, kun voittaa”, totesi Sámi Hustler voitettuaan Lapin hipun. Kyseessä on Afrikan tähdeltä muotonsa lainannut teos, jonka avulla voi tutkia sitä, kuinka myös Suomen Lapissa raaka-aineita ja rikkauksia ulosmitataan teollisessa mittakaavassa.

Tämä video on nähtävissä Vuáittu! ı Vuäitt! ı Vuoitu! ı Voitto! – saamelaista taidetta ja aktivismia -näyttelyssä Stoassa. Myös Lapin hippu -teos on mukana näyttelyssä.

Video on katsottavissa Voiman YouTube-kanavalla.
Voiman mediakasvatusmateriaalit verkkosivuilla kaikkien käytettävänä

Voima lisää mediakasvatusalan verkostoitumista sekä tuottaa lukijoille ja oppilaitoksille mediakasvatusta tukevaa aineistoa.

Materiaalit ovat tuottaneet journalismin ja mediakasvatuksen ammattilaiset. Myös nuoret ovat tehneet ammattilaisten ohjaamana juttuja ja kuvituksia Voiman media-aiheisiin teemanumeroihin.

Löydät mediakasvatuksen materiaalit täältä.

Voimakaupassa uusia tuotteita
graffitista ja hiphopista
Hip Hop Puzzle 26,90€


Tätä palapeliä kootessa tutustut hiphopin tärkeimpiin hahmoihin. Idästä länteen, kasarilta tähän päivään.

1000 palaa.

Tilaa Voimakaupasta!

Graffiti Style Coloring Book 11,90€


Väritä yli 50 graffititaiteilijan teoksia! Kirjan paperivalinnassa on ajateltu tussien käyttäjiä: paperia voi värittää tussilla paperin molemmilta puolin.

Tilaa Voimakaupasta!

Protecting Art in the Street: A Guide to Copyright in Street Art and Graffiti 19,90€


Protecting Art in the Street on ymmärrettävästi kirjoitettu kirja, joka ohjeistaa grattifitintekijöitä ja katutaiteilijoita.

Se kertoo, miten tekijänoikeuslait koskettavat graffitia ja katutaidetta, ja kuinka niistä voi olla hyötyäkin taiteilijoille.

Teoksen kieli on englanti.

Tilaa Voimakaupasta!

Ota yhteyttä

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Vastamainokset

050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö

040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Uutiskirjeeseen liittyviä toiveita tai kysymyksiä? Ota yhteyttä markkinointikoordinaattori Pinja Nikkiin: pinja.nikki@voima.fi.
Twitter
Facebook
Instagram
voima.fi
Email
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland