Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje | loka- ja marraskuu 2021

Tervehdys!

Anteeksi, että viime kuussa mediakasvatuksen uutiskirje jäi välistä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen! Tässä uutiskirjeessä on sekä uusimman numeron että välistä jääneen numeron mediakasvatustehtävät.

Iloa opettamiseen ja oppimiseen,
Voima & Häiriköt-päämaja

Kulutuskulttuuri henkilökohtaisena kriisinä


Mikäli kuluttamisen tahti hidastuu, talousuutiset neuvovat meitä huolestumaan. Mikäli nuoriso ei kuluta riittävästi, on syytä huoleen. Talousuutisten mukaan meidän pitää myös huolestua, mikäli keski-ikäiset tai keski-iän ohittaneet säästävät kuluttamisen sijaan – heille pitäisi pikaisesti keksiä uusia tapoja kuluttaa.

Yhteiskuntamme on rakennettu sen varaan, että kulutuksen määrä kasvaa jatkuvasti ja poikkeamat kasvussa ovat häiriöitä, korjaamista vaativia tilanteita.

Tutkimusjohtaja Matilda Hellman Helsingin yliopistolta on huomannut yhteyden kulutuskulttuurin ja riippuvuusongelmien välillä. Riippuvuusongelmia tutkinut Hellman näkee samaa päihderiippuvuudessa ja patologisessa tarpeessa shoppailla.

Psyyken kannalta kulutuskulttuuri muuttuu ongelmaksi usein silloin, kun käytettävät varat ja ostoshalut eivät kohtaa. Entistä syvemmäksi henkilökohtainen kriisi ja ahdistus yltyy helposti sen myötä, kun ostamiseen kannustamisen rinnalla meille kerrotaan, että kuluttaminen myös tuhoaa maapallon.

Voiman uusimmassa numerossa (9/2021) julkaistu artikkeli Kulutuskulttuurin hinnan maksaa ympäristö ja yksilö on luettavissa Häiriköiden sivuilla. Avaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu sivun kokoisena uusimmassa Voimassa.

 

Mediakasvatustehtävät

1) Katsokaa Kalhygge-vastamainosta (”avohakkuu”) ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Oletteko koskaan kuulleet termiä "kertakäyttökulttuuri"? Mitä se mielestänne tarkoittaa?

2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Oletteko kokeneet ahdistusta siksi, että olette ostaneet jotain tarpeetonta tai siksi, että ette ole voineet ostaa jotain?

3) Onko alati lisääntyvä myynti – eli loputon kasvu – mahdollista rajallisella planeetalla?

Yksipuolinen viljely on tuhoisaa


Sillä mitä syömme, mitä tuotetaan ja miten tuotetaan on suuri merkitys planeettamme kannalta. Nykyinen ruokajärjestelmä on yksi suurimmista syistä biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden kaventumiselle.

Tästä yksipuolisuudesta käytetään ilmaisua monokulttuuri, ja sitä esiintyy maanviljelyssä aivan liikaa. Monokulttuurin symboliksi on monien mielissä vakiintunut banaani. Valtaosa maailman banaaneista on Cavendish-lajiketta. Pian nykyisiä banaaneja ei kuitenkaan enää tuoteta ja tämä on seurausta yksipuolisesta tuotannosta.


Voimassa (8/2021) julkaistu artikkeli Yksipuolinen viljely tappaa on luettavissa Häiriköiden sivuillaAvaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu sivun kokoisena uusimmassa Voimassa.
 

Mediakasvatustehtävät

1) Katsokaa Clonadita-vastamainosta ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Oletteko aiemmin kuulleet termiä ”monokulttuuri”? Mitä siitä tulee mieleen?

2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Miten monokulttuuri näkyy Suomessa? Miten monokulttuuri näkyy omalla ruokalautasellanne?

3) Mitä ratkaisuja liian yksipuolisen ruuantuotannon synnyttämiin ongelmiin keksitte?

Voiman mediakasvatusmateriaalit verkkosivuilla kaikkien käytettävänä

Voima lisää mediakasvatusalan verkostoitumista sekä tuottaa lukijoille ja oppilaitoksille mediakasvatusta tukevaa aineistoa.

Materiaalit ovat tuottaneet journalismin ja mediakasvatuksen ammattilaiset. Myös nuoret ovat tehneet ammattilaisten ohjaamana juttuja ja kuvituksia Voiman media-aiheisiin teemanumeroihin.

Löydät mediakasvatuksen materiaalit täältä.

Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset: 6€

Häiriköt on runsaasti kuvitettu tietokirja kulttuurihäirintänä (culture jamming) tunnetusta ilmiöstä.

Teos lisää medialukutaitoa ja antaa välineitä tulkita mediaa, taloutta ja politiikkaa. Tilaa Voimakaupasta!

HUOM! Jos haluat tilata kirjoja isomman satsin esimerkiksi opetusryhmän käyttöön, ota yhteyttä tilaukset@voima.fi. Sovimme satsille erityisen edullisen tarjouksen.

Ota yhteyttä

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Vastamainokset

050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö

040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Muut Voiman yhteystiedot löydät täältä.
Twitter
Facebook
Instagram
voima.fi
Email
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland