Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje / Syyskuu 2020
Hyvät mediakasvattajat,

tässä uutiskirjeessä on Voiman kolonialismia käsitteleviä mediakasvatustehtäviä, tietoa Spektaakkeliakatemiasta ja Jari Tammisen uuden Nauti tyhjyydestä, ja muita vastamainoksia -kirjan erikoistarjous.

Mediakasvatustehtävät: Lapin Hippu


"Lappi näyttäytyy monille runsaudensarvena, josta kelpaa hakea rikkauksia. Samalla ohitetaan paikallisten asukkaiden tarpeet ja rikkauksien etsimisen vaikutukset luontoon."

Voiman uusimmassa numerossa (3-7/2020) julkaistu artikkeli Lappi – Suomen oma siirtomaa on luettavissa Voiman nettisivuilla.

Avaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu myös aukeaman kokoisena tulosteena uusimmassa Voimassa.

Tehtävät

1)  Katsokaa Lapin hippu -teosta ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Millä tavoin kuvitteellinen peli poikkeaa kaikille tutusta Afrikan tähdestä? Afrikan tähti edustaa kolonialistista ajattelua, jossa Afrikan manner on paikka, josta haetaan rikkauksia, ja niiden rikkauksien kanssa palataan Eurooppaan. Kuinka tämä luonnonrikkauksien kerääminen ja pois vieminen sopii Suomen Lappiin? 

2)  Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli. Millä tavoin kaivosteollisuus ja muu luonnonvarojen teollinen hyödyntäminen vaikuttaa saamelaisten elämään? Kuinka saamelaisten kohtelu Suomessa rinnastuu eurooppalaisten valtioiden aikoinaan harjoittamaan siirtomaiden valloittamiseen ja hallitsemiseen?

3)  Entä miten kansalainen voi vaikuttaa
a)  yhtiöiden toimintaan ja 
b)  vähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen?

Ps. Kaikki Voiman julkaisemat vastamainokset löytyvät täältä.
Spektaakkeliakatemiassa opetetaan kriittisen ajattelun perusteita vastamainosten kautta

Spektaakkeliakatemiassa näyttelytila muuttuu opetustilaksi. Vastamainokset ovat kokeellista kuvajournalismia, aktivismia ja taidetta. Ne ovat mainioita työkaluja mediakasvatukseen ja kulutusyhteiskunnan ytimeen kuuluvien kysymysten käsittelyyn.

Lue lisää täältä! Juttu on julkaistu myös Voiman uusimmassa numerossa.

Vastamainokset myös kirjana! Tilaa omasi syksyn tarjoushintaan.


Nauti tyhjyydestä, ja muita vastamainoksia -kirja on toimittaja, kirjailija sekä kulttuurihäirikkö Jari Tammisen neljän vuoden työ yksissä kansissa. Vastamainokset ovat viime vuosina löytäneet tiensä Voima-lehden sivuilta osaksi lukion opetussuunnitelmaa.

Kirjan väliin on kerätty vastamainoksia vuosilta 2015–19. Vastamainos on tapa opetella kohdistamaan kriittinen katse mainoksiin. Mainoksen tavoite on hyvin suoraviivainen, "osta tätä, äänestä tota", kun vastamainos kannustaa vastaanottajaa huomaamaan muita toimintavaihtoehtoja.

“Vastamainoksissa rakennan yhteiskunnastamme ajankuvaa sellaisena kuin se näyttäytyy meille kuluttajakansalaisille. Mainoskuvaston ja artikkelien kautta pystymme hahmottamaan kulutuspäätösten takaa löytyviä ajatuksia ja toimintamalleja. Huomiomme kohdistuu kuluttajan identiteetin rakentumiseen, ilmastokriisiin, työmarkkinoiden mullistukseen ja politiikan kielen muuttumiseen”, Tamminen kertoo.

Voima tarjoaa mediakasvattajille Nauti tyhjyydestä, ja muita vastamainoksia -kirjan alennettuun hintaan 20 e (normaalisti 25 e). Alennukset saat ostamalla kirjan Voiman verkkokaupasta ja käyttämällä ostoksen yhteydessä alennuskoodia: vastamainos. Alennus on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

Tilaa kirja Voiman verkkokaupasta!

Ota yhteyttä!

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Vastamainokset
Spektaakkeliakatemia


050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö


040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Muut Voiman yhteystiedot löydät täältä.
Twitter
Facebook
Instagram
voima.fi
Email
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland