Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje | syyskuu 2021

Suuri muoviaalto

Muovi on monipuolinen, edullinen ja kaikkiaan mainio materiaali vaikka mihin. Eipä siis ole ihme, että sitä tuotetaan nykyään lähes 400 miljoonaa tonnia vuodessa.

Maailman suurin yksittäinen muovin käyttäjä on Coca-Cola Company, joka käyttää ilmoituksensa mukaan muovia kolme miljoonaa tonnia vuosittain. Muovia yhtiö tarvitsee pakatakseen juomat, joita myydään sen kokonaan tai osin omistaman noin 500 eri brändin alla.

Vuonna 2020 kolmannen kerran toteutetussa Break Free From The Plastic -selvityksessä kerättiin muoviroskaa merien rannoilta 55 maassa eri puolilla Maapalloa. Kolmatta kertaa tehdyn selvityksen kärkipaikka meni jo kolmannen kerran Coca-Cola Companylle. Muoviroskasta kyettiin tunnistamaan yhtiön valmistamia pakkauksia ja niiden palasia enemmän kuin kahden seuraavan kilpailijan valmistamia yhteensä.

Luonnossa muovi ei maadu, vaan jauhautuu aina vaan pienemmiksi hippusiksi. Näiden mikro- ja nanomuovien vaikutuksia eri eliöille selvitetään, mutta jo nyt tiedetään, etteivät vaikutukset ole hyviä.

Voima-lehden numerossa 7/2021 julkaistu artikkeli ”Suuri muoviaalto” on luettavissa täällä.

Avaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu sivun kokoisena uusimmassa Voimassa.

 

Mediakasvatustehtävät

1) Katsokaa Great Wave -vastamainosta ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Olette kenties lukeneet artikkeleita merien muoviroskasta. Oletteko puhuneet siitä, mitä luontoon jätetylle muoville käy?

2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Vaikka Coca-Cola-mainoksissa ollaan monesti rannalla ja meri on läsnä, poikkeaa vastamainoksen kuva Cokiksen mainoksista. Millainen tunnelma kuvan merestä tulee? Tunnistatteko alkuperäisen taideteoksen, johon kuva viittaa?

3) Kuinka yritykset voisivat vaikuttaa siihen, että niiden myymät pakkaukset eivät päädy luontoon?

Varastontyhjennys!

Viime viikkoina Voiman varastossa on käynyt kova kuhina, kun olemme käyneet läpi sieltä löytyviä tuotteita.

Nyt varaston kätköistä löytyneet tuotteet on lisätty myyntiin. Varastontyhjennyshinnoin tietenkin! Esimerkiksi tämä kuvassa oleva paita lähtee hintaan 5€.

Ostoksille: kauppa.voima.fi!

Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset: 6€ (norm. 20€)


Häiriköt on runsaasti kuvitettu tietokirja kulttuurihäirintänä (culture jamming) tunnetusta ilmiöstä.

Teos lisää medialukutaitoa ja antaa välineitä tulkita mediaa, taloutta ja politiikkaa.

HUOM! Jos haluat tilata kirjoja isomman satsin esimerkiksi opetusryhmän käyttöön, otathan yhteyttä tilaukset@voima.fi! Sovimme satsille tarjouksen.

Voiman mediakasvatusmateriaalit verkkosivuilla kaikkien käytettävänä!

Voima lisää mediakasvatusalan verkostoitumista sekä tuottaa lukijoille ja oppilaitoksille mediakasvatusta tukevaa aineistoa.

Materiaalit ovat tuottaneet journalismin ja mediakasvatuksen ammattilaiset. Myös nuoret ovat tehneet ammattilaisten ohjaamana juttuja ja kuvituksia Voiman media-aiheisiin teemanumeroihin.

Löydät mediakasvatuksen materiaalit täältä.

Ota yhteyttä

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Vastamainokset

050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö

040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Muut Voiman yhteystiedot löydät täältä.
Twitter
Facebook
Instagram
voima.fi
Email
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland