Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje | 23.6.2021

Proteiinipaniikki näkyy jo vesistössä

Ruokakeskusteluissa toistuu yksi aihe ylitse muiden: ”Saatko tarpeeksi proteiinia?”. Erityisesti tätä kysellään kasvisruokaa syöviltä. 

Erilaiset proteiinipainotteiset ruokavaliot ovat suosittuja. Samalla kun proteiinia kasataan lautasille, paikataan (usein oletettua) proteiinipuutetta myös ravintolisillä. Niitä ei voi välttyä näkemästä jokaisen marketin kassalla patukoina. 

Monipuolisesta ruokavaliosta huolehtiminen on tietenkin tärkeää ja kannustettavaa. Olemme kuitenkin tilanteessa, jossa proteiinia nautitaan jo liikaa. Tämä ei ole terveellistä eikä ympäristöystävällistä. Henkilökohtaisella tasolla liika proteiini on tutkimusten mukaan raskasta käsiteltävää elimistölle, erityisesti munuaisille. Mikäli proteiinia tankataan esimerkiksi punaisen lihan muodossa, sydän- ja verisuonitautien riski nousee kohisten.

Mutta miten tämä proteiinipaniikki näkyy ympäristössä? Helsingin seudun ympäristöpalvelut eli HSY on tutkinut muutoksia jätevedessä – siis sitä, mitä vedämme vessanpöntöistä alas. Typen määrä pääkaupunkiseudun jätevedessä on 2000-luvulla lisääntynyt 50 prosentilla. Syynä on pääosin se, että syömme liikaa proteiinia. 

Syömme siis niin ylenpalttisesti proteiinia, että se näkyy jo viemärivedessäkin.

Voima-lehden numerossa 5/2021 julkaistu artikkeli ”Proteiinipaniikki näkyy myös vesistöissä” on luettavissa täällä.

Avaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu sivun kokoisena uusimmassa Voimassa.

 

Mediakasvatustehtävät

1) Katsokaa Fart-vastamainosta ja käykää keskustelua teoksen sisällöstä. Vastamainoksessa esitetty ajatus hengitettävästä proteiinilisästä on pähkähullu. Kuinka se rinnastuu ajatukseen proteiinipullasta, proteiinijäätelöstä ja proteiinivedestä?

2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Ravinnosta keskusteltaessa turhan harvoin huomioidaan ravinnon tuottamisen vaikutus ympäristöön. Kuinka tämänhetkinen proteiinivimma näkyy ympäristössä?

3) Kuinka ruokailutottumuksia ja ruuantuotantoa voisi muuttaa kestävämmiksi?

Voiman mediakasvatusmateriaalit verkkosivuilla kaikkien käytettävänä!

Voima lisää mediakasvatusalan verkostoitumista sekä tuottaa lukijoille ja oppilaitoksille mediakasvatusta tukevaa aineistoa.

Materiaalit ovat tuottaneet journalismin ja mediakasvatuksen ammattilaiset. Myös nuoret ovat tehneet ammattilaisten ohjaamana juttuja ja kuvituksia Voiman media-aiheisiin teemanumeroihin.

Löydät mediakasvatuksen materiaalit täältä.

Tule kesäostoksille Voimakauppaan!

Kaikki Voimakaupan normaalihintaiset tuotteet ovat -10%. Käytä koodia kesäale verkkokaupan kassalla aktivoidaksesi alennuksen. Koodi on voimassa elokuun loppuun asti.

Voiman vuositilaus on elokuun loppuun asti 29€! (norm. 39€). Tee tilaus! Et tarvitse alekoodia lehden tilaamiseen.
Ota yhteyttä

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Vastamainokset

050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö

040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Muut Voiman yhteystiedot löydät täältä.
Twitter
Facebook
Instagram
voima.fi
Email
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland