Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje | huhtikuu 2022

Aurinkoinen tervehdys Voiman toimistolta!

Tämä mediakasvatuksen uutiskirje sisältää:

🔸 mediakasvatustehtävät uusimpaan vastamainokseen
🔸 medikasvatusnumeron palautelomakkeen
🔸 muutaman vinkin Voimakauppaan

Iloa opettamiseen ja oppimiseen,
Voima & Häiriköt-päämaja

Vastamainos: Jeesus – sodan vai rauhan mies?

Matteuksen evankeliumissa Jeesuksen Vuorisaarna pursuaa rakkautta, anteeksiantoa ja rauhan sanomaa. Silti viimeisen parin tuhannen vuoden ajan sotaa ja tappamista on oikeutettu lukemattomia kertoja Jeesuksella.

Kuva, joka Jeesus Nasaretilaisesta piirtyy Raamatun välityksellä onkin ristiriitainen. Tuota ristiriitaisuutta korostavat entisestään villisti eri suuntiin laukkaavat Raamatun tulkinnat. Näillä tulkinnoilla on väliä riippumatta siitä, näkeekö Jeesuksen jumalallisena hahmona vai esimerkiksi anarkososialistisen aktivistin arkkityyppinä.

Sen lisäksi, että uskonnollista keskustelua ja -kiistelyä käydään hyvin laajasti, näkyy uskonto ja siihen viittaavat tarinat myös viihteessä. Viihteellä vaikutetaan ihmisten ajatuksiin ja heidän käsitykseensä maailmasta, ja siksi onkin tärkeää tarkastella myös viihdettä kriittisesti. Vaikka elokuvien John Rambo on kainaloita myöden tappamiensa vihollisten veressä kahlaava supersotilas, on hänen tarinassaan runsaasti yhtymäkohtia tarinaan, jota Jeesuksesta kerrotaan.

Voiman uusimmassa numerossa (3/2022) julkaistu artikkeli Jeesus – sodan vai rauhan mies? on luettavissa Häiriköiden sivuilla. Avaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu sivun kokoisena lehdessä.
 

Mediakasvatustehtävät

1) Katsokaa Jesus – The Second Coming -vastamainosta ja keskustelkaa sen sisällöstä. Tunnistatteko viittauksen Rambo-elokuvaan? Kuinka Jeesuksen kasvot Rambo-hahmolla ovat ristiriitaiset?

2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja keskustelkaa sen sisällöstä. Kuinka kristinusko on näkynyt Suomen historiassa ja sodissa?

3) Vaikka Jeesus Nasaretilainen on nykytutkimuksen valossa elänyt Uudessa testamentissa kuvattuna aikana ja kuvaamassa paikassa, vaihtelevan tulkinnat ja käsitykset siitä, kuka ja/tai mikä Jeesus oli. Mitä arvoa mielestäsi tästä Jeesuksen olemuksesta käytävällä keskustelulla on?

Lisätehtävä: Artikkelissa John Rambo, veriuhrin antanut käsitellään sitä, kuinka uskonnollinen symboliikka näkyy Rambo-elokuvissa ja yhdysvaltalaisissa elokuvissa. Mistä näkemistänne elokuvista osaisitte itse osoittaa uskonnollista symboliikkaa? Voit lukea artikkelin Häriköiden verkkosivuilta.

Mitä mieltä olit mediakasvatus-numerosta ja sen tehtävistä? Vastaa nyt!

Voima 2/2022 oli mediakasvatuksen teemanumero. Lehden liitteenä ilmestyi Mediaattori. Julkaisimme myös mediakasvatustehtäviä opetusryhmien käyttöön.

Mitä pidit materiaaleista? Toimivatko sisällöt opettamisessa? Olisiko joku asia voinut olla paremmin valmisteltu?

Anna palautetta tällä lomakkeella.

Kiitos todella paljon, jos vastaat kyselyyn! Palaute on arvokasta – se saa meidät hiomaan materiaaleja entisestään seuraavaa kertaa varten.


Voiman mediakasvatusmateriaalit verkkosivuilla kaikkien käytettävänä

Voima lisää mediakasvatusalan verkostoitumista sekä tuottaa lukijoille ja oppilaitoksille mediakasvatusta tukevaa aineistoa.

Materiaalit ovat tuottaneet journalismin ja mediakasvatuksen ammattilaiset. Myös nuoret ovat tehneet ammattilaisten ohjaamana juttuja ja kuvituksia Voiman media-aiheisiin teemanumeroihin.

Löydät mediakasvatuksen materiaalit täältä.

Tekemistä ja luettavaa Voimakaupasta
Hip Hop Puzzle 26,90€


Tätä palapeliä kootessa tutustut hiphopin tärkeimpiin hahmoihin. Idästä länteen, kasarilta tähän päivään.

1000 palaa.

Tilaa Voimakaupasta!

Tympeät tytöt 24,90€


Kirjan värejä, suloisuutta ja vastarintaa pursuavat sarjakuvat iskevät tyttöyden kipupisteisiin.

Kirja on riemastuttava ja tuiki tärkeä teos ahtaista asenteista ja arvoista, kehosta ja ulkonäöstä, pelosta ja miellyttämisen halusta. Se on elintärkeää kapinaa ja niin samastuttavaa siksi, että se on totta.

Tilaa Voimakaupasta!

Värityskirja: Subway Scrawl 9,90€

Tämän värityskirjan parissa pääsee maalaamaan New Yorkin, Berliinin ja Rooman metrojunia.

Tilaa Voimakaupasta!

Ota yhteyttä

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Vastamainokset

050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö

040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Uutiskirjeeseen liittyviä toiveita tai kysymyksiä? Ota yhteyttä markkinointikoordinaattori Pinja Nikkiin: pinja.nikki@voima.fi.
voima.fi
Twitter
Facebook
Instagram
Spotify
Email
RSS
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland