Ilmastokriisin rahoittajat
Ihmiskunta on isojen muutosten edessä. Ilmastokriisi tulee vaikuttamaan meistä jokaiseen. Kriisin suuruuteen vaikuttaa se, kuinka nopeasti onnistumme muuttamaan tapojamme ja leikkaamaan päästöjä.
Energiantuotanto on yksi merkittävimmistä päästöjen tuottajista ja alan yrityksillä on suuri vastuu. Sen lisäksi, että energiayhtiöiden tulee kantaa tuota vastuuta, lankeaa osa vastuusta myös energiayhtiöiden toimintaa tukeville yrityksille sekä niiden omistajille.
Esimerkiksi pankeilla olisi halutessaan mahdollisuus vaikuttaa energiayhtiöiden toimintaan.
Nordea on tarjonnut öljy-, kaasu- ja hiiliteollisuudelle Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen lainoja ja takuita noin 14,5 miljardin euron edestä. Nordea on myös yksi energiayhtiö Fortumin suurimmista omistajista. Se voi halutessaan käyttää omistajan ääntä yhtiössä.
Nordea mainostaa yksityisasiakkailleen erilaisia ”vihreitä lainoja” ja tapoja laskea oman kulutuksen aiheuttamia päästöjä. Nordea on myös luvannut muuttaa koko toimintansa hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Toteutuakseen tavoite edellyttää toimia jo nyt, eikä tuota vastuuta voi ulkoistaa asiakkaille. Arjen pienet teot eivät riitä.
Voiman uusimmassa numerossa (3-4/2021) julkaistu artikkeli ”Ilmastokriisin rahoittajat” on luettavissa täällä.
Tehtävät
1) Katsokaa 50 Shades of Green -vastamainosta ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Tavallisesti yrityksen ympäristöystävällisyyttä mainostetaan kuvilla, joissa luonto on vehreää ja aurinko paistaa. Mitä vastamainoksen kuvasta tulee mieleen ja miten tuo ajatus sopii otsikkoon?
2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Pankkien merkitys ja vaikutus on paljon suurempi kuin vain asiakkaiden rahojen pitäminen tileillä. Keskustelkaa siitä, onko pankeilla vastuuta siitä, mitä niiden yritysasiakkaat ja niiden omistamat yhtiöt tekevät.
3) Kuinka yritysten mainosten viestit ympäristöystävällisyydestä voisivat vaikuttaa uskottavammilta?
Avaa vastamainos isompana klikkaamalla sitä. Se on julkaistu myös Voimassa 3-4/2021.
|