Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje | 19.4.2021

Ilmastokriisin rahoittajat

Ihmiskunta on isojen muutosten edessä. Ilmastokriisi tulee vaikuttamaan meistä jokaiseen. Kriisin suuruuteen vaikuttaa se, kuinka nopeasti onnistumme muuttamaan tapojamme ja leikkaamaan päästöjä.

Energiantuotanto on yksi merkittävimmistä päästöjen tuottajista ja alan yrityksillä on suuri vastuu. Sen lisäksi, että energiayhtiöiden tulee kantaa tuota vastuuta, lankeaa osa vastuusta myös energiayhtiöiden toimintaa tukeville yrityksille sekä niiden omistajille.

Esimerkiksi pankeilla olisi halutessaan mahdollisuus vaikuttaa energiayhtiöiden toimintaan.

Nordea on tarjonnut öljy-, kaasu- ja hiiliteollisuudelle Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen lainoja ja takuita noin 14,5 miljardin euron edestä. Nordea on myös yksi energiayhtiö Fortumin suurimmista omistajista. Se voi halutessaan käyttää omistajan ääntä yhtiössä.

Nordea mainostaa yksityisasiakkailleen erilaisia ”vihreitä lainoja” ja tapoja laskea oman kulutuksen aiheuttamia päästöjä. Nordea on myös luvannut muuttaa koko toimintansa hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Toteutuakseen tavoite edellyttää toimia jo nyt, eikä tuota vastuuta voi ulkoistaa asiakkaille. Arjen pienet teot eivät riitä.

Voiman uusimmassa numerossa (3-4/2021) julkaistu artikkeli ”Ilmastokriisin rahoittajat” on luettavissa täällä.
 

Tehtävät

1) Katsokaa 50 Shades of Green -vastamainosta ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Tavallisesti yrityksen ympäristöystävällisyyttä mainostetaan kuvilla, joissa luonto on vehreää ja aurinko paistaa. Mitä vastamainoksen kuvasta tulee mieleen ja miten tuo ajatus sopii otsikkoon?

2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli ja käykää keskustelua sen sisällöstä. Pankkien merkitys ja vaikutus on paljon suurempi kuin vain asiakkaiden rahojen pitäminen tileillä. Keskustelkaa siitä, onko pankeilla vastuuta siitä, mitä niiden yritysasiakkaat ja niiden omistamat yhtiöt tekevät.

3) Kuinka yritysten mainosten viestit ympäristöystävällisyydestä voisivat vaikuttaa uskottavammilta?

Avaa vastamainos isompana klikkaamalla sitä. Se on julkaistu myös Voimassa 3-4/2021.

Opettaja! Osallistu luennolle, joka käsittelee kulttuurihäirintää ja vastamainoksia!


Mitä ihmettä on kulttuurihäirintä? Entä mitä tarkoittaa vastamainos? Ja mihin kaikkeen tällä pyritään? Voima-lehden toimittaja ja suomalaisen vastamainonnan pioneeri Jari Tamminen kertoo luennollaan kulttuurihäirinnän traditioista sekä Häiriköt-päämajan nimissä toteuttamistaan vastamainosprojekteista.

Luento on tarkoitettu opettajille. Tervetuloa!

Mediataide monitaiteellisuuden moottorina 3
perjantai 23.4.2021
klo 9:45–11:00 Luento: Kulttuurihäirintää ja vastamainoksia
klo 11:00-11:15 Keskustelua luennon pohjalta 

Ilmoittautuminen 21.4.2021 mennessä: katri.mononen@nokiankaupunki.fi.
Luento järjestetään etänä Zoomissa. Ilmoittautuneille lähetetään liittymislinkki luennolle.

Voiman mediakasvatusmateriaalit verkkosivuilla kaikkien käytettävänä!

Voima lisää mediakasvatusalan verkostoitumista sekä tuottaa lukijoille ja oppilaitoksille mediakasvatusta tukevaa aineistoa.

Materiaalit ovat tuottaneet journalismin ja mediakasvatuksen ammattilaiset. Myös nuoret ovat tehneet ammattilaisten ohjaamana juttuja ja kuvituksia Voiman media-aiheisiin teemanumeroihin.

Löydät mediakasvatuksen materiaalit täältä.

Pidätkö lukemastasi?

Voiman tilaaja on aina ensimmäisten lukijoiden joukossa, ja samalla antaa tukensa moniäänisen journalismin tuottamiselle jatkossakin.

Voiman voi tilata esimerkiksi kouluun, kirjastoon tai kulttuuritilaan. Lähetämme mielellämme myös yksittäisiä kappaleita opetuskäyttöön ilmaiseksi.

Voima-lehdessä on aina medialukutaitoa parantavaa sisältöä. Vastamainokset julkaistaan Voimassa sivun kokoisena. Myös niitä taustoittavat artikkelit julkaistaan lehdessä.

Tilaa Voiman vuositilaus hintaan 39€!

Ota yhteyttä

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Spektaakkeliakatemia

050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö

040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Muut Voiman yhteystiedot löydät täältä.
Vinkkejä Voimakauppaan

Graffiti – wraitterin käsikirja
Juho Toiskallio 2020
25 €
 
Graffiti – Wraitterin käsikirja kertoo, mitä graffiti on ja miten sitä tehdään.

Kirjassa esitellään tarvittavat materiaalit ja välineet sekä valotetaan monin tavoin graffitin tekemisen eri vaiheita suunnittelusta toteutukseen ja dokumentointiin.

1900-luvun Atlas – Kriittisen historian käsikirja
Le Monde diplomatique
15 €

 
1900-luvun Atlas – Kriittisen historian käsikirja käy uusin silmin läpi historiaa teollisesta vallankumouksesta meidän päiviimme: teos ei vain luettele faktoja, vaan selittää, asettaa ne perspektiiviin ja purkaa yleistyneitä virhekäsityksiä.
Psst, Voimakaupasta löytyy vaikka mitä muuta T-paidoista tietokirjoihin ja silkkimakuupusseihin!
Twitter
Facebook
Instagram
voima.fi
Email
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland