Puhdasta läheltä vai tuontiruokaa?
 Suomessa syödään poikkeuksellisen paljon kotimaassa tuotettua ruokaa. Ristiriitaisesti tämän ruuan tuotanto on äärimmäisen riippuvaista tuonnista.
Esimerkiksi lähiruokana myytävä liha on kasvatettu ulkomailta tuotavan rehun voimalla, ja jopa 95 prosenttia Suomeen tuotavasta soijasta syötetään tuotantoeläimille. Rehun lisäksi polttoaineen ja lannoitteen kaltaiset tuotantopanokset tuodaan pääosin ulkomailta.
Lähiruoka siis tarvitsee usein paljon tuontia tuekseen. Se ei välttämättä ole ekologista eikä takaa automaattisesti ruokaturvaa.
Voiman uusimmassa numerossa (10/2020) julkaistu artikkeli Ruokajärjestelmä muutoksen edessä on luettavissa Voiman nettisivuilla.
Avaa kuva isompana klikkaamalla sitä. Kuva on julkaistu myös sivun kokoisena uusimmassa Voimassa.
Tehtävät
1) Katsokaa Puhdasta lähiruokaa -vastamainosta ja käykää keskustelua teoksen sisällöstä. Kirjolohiksi muuttuvat soijapavut voivat vaikuttaa hämmentävältä, mutta onko kuva perusteltu? Mitä näkymättömäksi jäävää kuva tekee näkyväksi?
2) Lukekaa vastamainoksen rinnalla julkaistu artikkeli. Kuinka meille kuluttajille tavallisesti puhutaan lähiruuasta? Kerrotaanko artikkelissa jotain sellaista, jota tavallisesti ei mainoksissa tai tuotepakkauksissa korosteta? Muuttuuko brasilialainen soija lähiruuaksi, jos se kierrätetään tuotantoeläimen ruuansulatusjärjestelmän läpi?
3) Minkälaisia muutoksia ruokajärjestelmäämme tulisi tehdä, jotta se muuttuisi ympäristön kannalta kestävämmäksi?
|