Copy
Mediakasvatuksen uutiskirje / Marraskuu 2020
Hyvät mediakasvattajat,

tässä uutiskirjeessä on Voiman ruoantuotantoa käsitteleviä mediakasvatustehtäviä, tietoa Stoassa järjestettävästä Spektaakkeliakatemia -näyttelystä sekä ruotsinkielisistä vastamainoksista.

Mediakasvatustehtävät:
Suomen ahtain maitohylly & Suomen pienin synnytysosasto


Nykyaikainen ruuantuotantokoneisto on viritetty tuottamaan tehokkaasti lihaa ja maitoa.

Lihan ja maidon tuottaminen on ekologisesti ja taloudellisesti tarkasteltuna tehoton tapa tuottaa ruokaa. Prosessi myös perustuu siihen, että tuotantoeläimet saatetaan raskaiksi ja että vastasyntyneet riistetään äideiltään. Lihaksi kasvatettavia eläimiä pitää synnyttää jatkuvasti ja samoin maidon tuottaminen edellyttää sitä, että lehmät saavat (ja menettävät) vasikkansa kerta toisensa jälkeen. Tästä menetyksestä ei puhuta koskaan mainoksissa.

Voiman uusimmassa numerossa (9/2020) julkaistu artikkeli Vakuumipakattu ja tölkitetty äitiys on luettavissa Voiman nettisivuilla.

Avaa kuvat isompana klikkaamalla niitä. Kuva on julkaistu myös sivun kokoisena uusimmassa Voimassa.

Tehtävät

1)  Katsokaa Suomen ahtain maitohylly ja Suomen pienin synnytysosasto -vastamainoksia ja käykää keskustelua teosten sisällöstä. Kuvat todennäköisesti herättävät tunteita, mutta millaisia? Vaikka teokset ovat provosoivia, niiden väitteet itse asiassa kuvastavat lihan ja maidon tuotantoa melko hyvin. Mitä sellaista teoksissa näkyy, mitä ei mainoksissa koskaan esitetä? 

2)  Lukekaa vastamainosten rinnalla julkaistu artikkeli. Kuinka meille tavallisesti puhutaan tuotantoeläinten vanhemmuudesta? Poikkeaako se siitä, kuinka meille kerrotaan vaikka lemmikkien suhteesta omiin jälkeläisiinsä?

3)  Miten kauppiaat ja tuottajat voisivat viestiä avoimemmin elintarvikkeiden tuottamiseen liittyvistä asioista kuluttajille? Tarvitsemmeko enemmän avoimmuutta, vai onko kuluttajien etu, että ikävistä asioista vaietaan?

Ps. Kaikki Voiman julkaisemat vastamainokset löytyvät täältä.
Stoan Spektaakkeliakatemiassa vielä vapaita opetusaikoja joulukuussa!

Opetustilaksi muuntautuvassa Itäkeskuksen Stoassa järjestettävässä Spektaakkeliakatemiassa opetetaan kriittistä ajattelua vastamainosten kautta. Vastamainokset ovat kokeellista kuvajournalismia, aktivismia ja taidetta. Ne ovat mainioita työkaluja mediakasvatukseen ja kulutusyhteiskunnan ytimeen kuuluvien kysymysten käsittelyyn. Voiman ja Häiriköt-päämajan vastamainostyöryhmää vetävä Jari Tamminen järjestää tilassa myös oppitunteja ja joulukuulle on vielä vapaita aikoja. Tiedustelut: jari.tamminen@voima.fi tai 050 331 4357.

Lue lisää täältä! Juttu on julkaistu myös Voiman uusimmassa numerossa.

Huom! Spektaakkeliakatemiassa järjestetään keskustelutilaisuus, Lemmikki vai kyljys?, ruokakulttuurimme muutoksesta 23.11. klo 17. Lisätietoa tapahtumasta ja linkki striimiin Voiman tapahtumakalenterissa.
Lemmikki vai kyljys? – keskustelutilaisuus ruokakulttuurimme muutoksesta Stoassa!

Keskustelutilaisuus ruokakulttuurimme muutoksesta Häiriköt-päämajan Spektaakkeliakatemia-näyttelyssä Stoassa 23.11. klo 17

Lemmikki vai kyljys? Kuinka ruokakulttuurimme muuttuu? 
-keskustelutilaisuus kysyy, miksi syömme kuten syömme? Miksi syömme ilolla yhtä ruokaa ja kavahdamme toista? Miltä näyttää ruokatottumustemme tulevaisuus? Ruoka on niin arkinen osa jokapäiväistä elämäämme, että unohdamme helposti sen merkityksen laajemmin yhteiskunnassamme: ruokailuun liittyy esimerkiksi eettisiä, ekologisia ja kulttuurisidonnaisia kysymyksiä.

Keskustelemassa ovat kauppatieteiden tohtori ja tutkija Galina Kallio, oikeustieteen tohtori ja dosentti Visa Kurki, yhteiskuntatieteiden tohtori ja tutkija Salla Tuomivaara, hyönteiskokki Topi Kairenius, sekä vastamainostaiteilija ja toimittaja Jari Tamminen. Keskustelua vetää Allegra Lab Hkin puheenjohtaja, dosentti Miia Halme-Tuomisaari.

Ruoan markkinointi luo illuusion vastuullisuudesta. On siis sopivaa, että Lemmikki vai kyljys? -keskustelu käydään vastamainosten keskellä Stoan Spektaakkeliakatemia-näyttelyssä.

Keskustelua voi tulla seuraamaan paikan päälle Kulttuurikeskus Stoaan tai katsoa sen suorana osoitteeseen tutkitusti.fi.

Lemmikki vai kyljys? -keskustelutilaisuus
Spektaakkeliakatemia & Allegra Lab HKI
Kulttuurikeskus Stoa
Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
23.11. klo 17:00-19:00

Vastamainoksia nyt myös ruotsiksi!


Voima avasi oman erillisen ruotsinkielisten vastamainosten kokonaisuudenn osoitteessa voima.fi/motreklamer.

Vastamainokset opettavat meille kriittistä ajattelua ja kannustavat miettimään mainosten roolia arjessamme. 
Katsojalle on merkityksellistä päästä kohtaamaan kulttuuria ja taidetta omalla äidinkielellään.

Vuonna 2020 vastamainoksia ja niihin liittyviä artikkeleita on julkaistu myös ruotsinkielisinä Ny Tid -lehdessä. Joulukuussa Pro Artibus -säätiö järjestää Stoassa oppitunteja sekä työpajoja vastamainoksista ruotsinkielisille koululaisille.

“Vastamainokset ovat olleet osa suomenkielistä opetusta jo pitkään. Nyt on aika sisällyttää ne myös osaksi ruotsinkielistä opetusta. On tärkeää, että pystymme opettamaan nuoria tulkitsemaan kuvia ja mainoksia, ja haluamme opettaa heitä tarkastelemaan kriittisesti sitä mitä mainoksissa meille esitetään ja kulutustottumuksiemme taustoja”, kertoo Pro Artibus -säätiön toimitusjohtaja Nina Toppila.
Ota yhteyttä!

Jari Tamminen

Häiriköt-päämaja
Vastamainokset
Spektaakkeliakatemia


050 331 4357
jari.tamminen@voima.fi


Tuomas Rantanen

Kustannuspäällikkö
Mediakasvatus ja -yhteistyö


040 507 7165
tuomas.rantanen@voima.fi

Muut Voiman yhteystiedot löydät täältä.
Twitter
Facebook
Instagram
voima.fi
Email
Voima Kustannus Oy
Vellamonkatu 30 B 3 Krs
Helsinki, Uusimaa 00550
Finland