Copy

Juni 2021

Updates van het Landaankoopfonds

Al meer dan twintig jaar ondersteunt het Landaankoopfonds lokale partners bij de aankoop van strategische stukken land om zo het leefgebied van bedreigde soorten te kunnen beschermen of verbinden. Vorig jaar vierden we het 20-jarig jubileum van het Landaankoopfonds met een jubileumrapport en een online event. Inmiddels zijn er vele nieuwe ontwikkelingen. Daarover lees je alles in onze allereerste nieuwsbrief.

Landaankoopprojecten 2020

De jaguar in Brazilië. De geelstuitolifantspitsmuis in Kenia. De andescondor in Colombia. De zwarthandslingeraap in Nicaragua. Uit vele aanvragen zijn eind 2020 vier partners geselecteerd die we dit jaar ondersteunen.

Laatste leefgebieden van de jaguar

Partner: Instituto Terra Luminous
Aantal hectare: 126
Locatie: Brazilië
Nog maar 7% van het Atlantisch regenwoud is over. Veel van de bijzondere dieren die hier leven komen nergens anders ter wereld voor. Het gebied wordt ernstig bedreigd door ontbossing en versnippering. Met de steun van het Landaankoopfonds heeft Instituto Terra Luminous 126 hectare regenwoud onder de rook van São Paulo kunnen aankopen en wordt een belangrijk leefgebied van de jaguar vlak bij deze metropool beschermd.

Verbinding herstellen in Nicaragua

Partner: Paso Pacifico 
Aantal hectare: 42
Locatie: Nicaragua
De Paso del Istmo is een smalle strook land van 20 kilometer tussen Nicaragua en Costa Rica, ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het immense Cocibolcameer. Dit tropisch droogbos staat onder immense druk door fragmentatie en ontbossing. Paso Pacifico werkt hier om de belangrijkste bosfragmenten te beschermen en verbinden. Een nieuwe bijdrage van het Landaankoopfonds in 2020 heeft hen in staat gesteld het Mono Bayo reservaat uit te breiden van 65 naar 107 hectare. Mono Bayo is nu een veilige plek voor veel bedreigde soorten zoals de geelnekamazone papegaai en de zwarthandslingeraap.
 

Drie reservaten verbinden in Kenya

Partner: A Rocha Kenya
Aantal hectare: 170
Locatie: Kenia

De kustbossen in Oost Afrika dreigen omgezet te worden in akkerland. A Rocha Kenia beheert 590 hectare van het Dakatchabos en dankzij de schenking van het Landaankoopfonds kan een stuk land van 170 hectare aangekocht worden, waardoor drie reservaten met elkaar in verbinding komen. A Rocha Kenia werkt hierbij nauw samen met de lokale bevolking om de sokokedwergooruil en de geelstuitolifantspitsmuis, beiden ernstig bedreigde diersoorten, te beschermen.

Een rustige broedplaats

Partner: Parque Jaime Duque
Aantal hectare: 281
Locatie: Colombia
Parque Jaime Duque (PJD) heeft met de bijdrage van het Landaankoopfonds 281 hectare in de Almorzadero paramo gekocht. Twee belangrijke beschermde gebieden zijn nu aan elkaar verbonden. Dit gebied is specifiek gekozen omdat het broed- en rustplaatsen van de andescondor zijn, die ernstig bedreigd is. Het reservaat wordt het nieuwe bolwerk voor herstel, onderzoek en educatie.
Lees meer over onze projecten

Nieuws en evenementen

Webinar 1 juli 2021

Size doesn't matter: small grant, big impact

Op 1 juli van 16.00 tot 17.00 uur staat de volgende (Nederlandstalige) webinar gepland. Tjalle Boorsma gaat ons meer vertellen over het herstel van de ernstig bedreigde blauwkeelara die dankzij het werk van Armonía in Bolivia weer een opmars beleeft. Daniël van der Post zal ons vertellen over de blue-billed curassow in Colombia en Sarah Otterstrom neemt ons mee naar de Paso del Istmo Wildlife Corridor in Nicaragua, een gebied waar nog maar 2% van het oorsponkelijke bos staat. Sarah zal vertellen hoe ze dit gebied beschermt.
Bekijk het programma en meld je aan

De fietsende vogelaar

Natuurliefhebber en gepassioneerd vogelaar Koen de Geus staat te popelen om van Cancun, Mexico, helemaal naar Ushuaia, één van de meest zuidelijke steden in Argentinië, te fietsen. De ‘fietsende vogelaar’ trekt minimaal een jaar uit om de ruim 20.000 km tellende route per toerfiets af te leggen om geld in te zamelen voor het IUCN NL Landaankoopfonds. Tijdens zijn tocht zal hij verschillende partners bezoeken. Ontdek zijn verhaal.

Nieuwe donateurs

Een van onze nieuwe donateurs in 2021 is ENDANGERED. Door het verkopen van duurzame kleding vraagt ENDANGERED aandacht voor bedreigde diersoorten. Een kwart van de opbrengst komt bovendien ten goede aan het IUCN NL Landaankoopfonds. Zo draagt het merk daadwerkelijk bij aan natuurbescherming en betere overlevingskansen voor bedreigde diersoorten.

Tips

  • Volg ons op Twitter om iedere week op onze #TrapcamTuesdays beelden te zien uit de reservaten die het Landaankoopfonds steunt.
  • Luister onze eerste podcast over de markante maleo vogel in Indonesië die een aantal jaar geleden bijna was uitgestorven. Dankzij de inzet van Marcy en de lokale bevolking zit de maleopopulatie weer in de lift (in het Engels)
  • Luister naar de populaire vogelspotcast van onze ambassadeur Arjan Dwarshuis.

What's next?

In mei ontvingen we de eerste aanvragen voor de projecten van 2021, die we de komende maanden kritisch doornemen om een shortlist op te stellen voor de definitieve selectie.

Wij zijn onze donateurs, in eerste plaats de Nationale Postcode Loterij, maar ook alle andere donateurs enorm dankbaar voor de gulle giften waarmee we al twintig jaar partners ondersteunen om unieke natuurgebieden te behouden en veiligstellen.

Wil jij ook doneren aan het Landaankoopfonds? Ontdek hier de mogelijkheden.
Wil je meer weten over het Landaankoopfonds? Bekijk dit filmpje over onze werkwijze of ga naar onze website!

Deel deze nieuwsbrief:

Deel Deel
Tweet Tweet
Stuur door Stuur door
Deel Deel

Volg ons

Twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 IUCN NL, All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IUCN NL · Plantage Middenlaan 2k · AMSTERDAM, Noord-Holland 1018 DD · Netherlands