Copy
Foto van Yoal Desurmont via Unsplash

ODISSEI Lunchlezing: 9 februari 12:00 - 13:00

Residential- and mobility-based environmental exposures and depressive symptoms by Hannah Roberts, Universiteit Utrecht

Op dinsdag 9 februari 2021, van 12:00 tot 13:00 uur, vindt de eerste ODISSEI Lunchlezing plaats. Dr. Hannah Roberts (UU) presenteert haar onderzoek (in samenwerking met Dr. Marco Helbich) naar de samenhang tussen blootstelling aan omgevingsfactoren en symptomen van depressie. Voor het onderzoek heeft Roberts survey data gelinkt aan CBS microdata en GPS data.

We nodigen je van harte uit om deze online lezing bij te wonen en meer over de mogelijkheden van CBS microdata te weten te komen. Na de lezing is er ruimte voor vragen en discussie. De lezing is in het Engels. Lees het volledige abstract (Engels) en meld je aan via onderstaande buttons
Aanmelden
Lees het abstract (Engels)

LISS Grant toegekend aan negen onderzoekers

De uitslag van de LISS Grant 2020 is bekend. Negen projecten van ODISSEI deelnemers hebben via de grant toegang gekregen tot gratis paneltijd op het LISS panel. Het panel, beheerd door CentERdata, geeft onderzoekers toegang tot survey data van ongeveer 7.000 respondenten uit ongeveer 4.500 huishoudens. In het najaar van 2021 opent waarschijnlijk een nieuwe ronde van de grant.
Bekijk de gehonoreerde projecten

Onderzoek: Wat leert de eerste lockdown ons over genderongelijkheid?

Foto van Pexels from Pixabay 
Via de ODISSEI Corona LISS call kreeg Mara Yerkes (Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht) in het voorjaar van 2020 samen met een interdisciplinair onderzoeksteam van drie Nederlandse universiteiten toegang tot het LISS panel om onderzoek te doen naar genderongelijkheid tijdens de COVID-19 pandemie. Hun onderzoek richtte zich op de gevolgen van de eerste lockdown (inclusief de sluiting van scholen en opvang in het voorjaar van 2020) voor genderverschillen tussen ouders in werk en de verdeling van huishoudelijke en zorgtaken, alsmede het welzijn van vaders en moeders.

Uit het onderzoek bleek dat de sluiting van scholen en opvang in maart en april een grote impact had op ouders én de genderongelijkheid tussen vaders en moeders. Moeders hadden een grotere afname van vrije tijd dan vaders, ervoeren meer werkdruk en namen meer huishoudelijke en zorgtaken op zich. Tegelijkertijd is een deel van de vaders meer gaan doen in de huishoudelijke en zorgtaken dan voor de pandemie. 

Met de huidige lockdown, die op 15 december 2020 inging, zijn de bevindingen van Yerkes en haar team nog altijd zeer actueel. Het team formuleerde de volgende drie beleidsaanbevelingen:
  1. Maak een heldere, landelijke richtlijn met betrekking tot het gebruik van noodopvang voor kinderen.
  2. Overleg met sociale partners om ouders beter te ondersteunen met mogelijke verlofregelingen.
  3. Maak geboorteverlof 100% betaald.
Lees het volledige artikel

Microdata Access Discount (MAD) voortgezet

Ook dit jaar kunnen onderzoekers werkzaam bij een deelnemende ODISSEI-organisatie gebruiken maken van de Microdata Access Discount (MAD). Via de MAD ontvangen onderzoekers tot 50% korting op de kosten voor een CBS microdata project. Sinds de intreding van de MAD in 2017 hebben bijna 200 projecten korting ontvangen. Bestaande projecten hoeven zich niet opnieuw aan te melden. De aanmelding voor de MAD loopt per kwartaal. Lees de volledige richtlijnen op de website.
Lees meer over de MAD
Naast de korting opent dit jaar ook een nieuwe ronde van de Microdata Access Grant (MAG) waarmee onderzoekers een CBS microdata project kosteloos kunnen uitvoeren. De opening van de MAG 2021 call staat gepland voor eind februari. Houdt de ODISSEI website in de gaten voor meer informatie.

ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) open voor projecten

Met expertise op het gebied van computationale wetenschap, statistiek en methodologie, ondersteunt het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) sociale wetenschappers kosteloos met hun onderzoeksprojecten. Onderzoekers verbonden aan een deelnemende ODISSEI-organisatie kunnen bij SoDa een laagdrempelig projectvoorstel voor ondersteuning indienen. Het team, momenteel bestaande uit Daniel Oberski en Erik-Jan van Kesteren van Universiteit Utrecht, werkt samen met onderzoekers in het beantwoorden van nieuwe onderzoeksvragen en het bouwen van expertise en vaardigheden.
Lees meer
Meld een project aan

Agenda


9 februari 2021, 12:00: ODISSEI Lunchlezing
'Residential- and mobility-based environmental exposures and depressive symptoms' - Hannah Roberts, Universiteit Utrecht
Meld je hier aan.
 
22 april 2021,'s middags: Save the date: ODISSEI Workshop
'Geospatial analysis with microdata' - georganiseerd met Marco Helbich en Hannah Roberts, Universiteit Utrecht
Zet de datum van de eerste ODISSEI Workshop alvast in je agenda, meer informatie volgt.
www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp