Copy
In deze nieuwsbrief:
Foto door Kelly Sikkema op Unsplash

ODISSEI-Conferentie Call for Papers: laatste week

De Call for Papers voor de ODISSEI-conferentie sluit volgende week. De conferentie wil een gemeenschap van wetenschappers bijeen brengen om data, methoden, infrastructuur, ethiek en theoretisch werk gerelateerd aan digitale en computationele benaderingen in de sociale wetenschap te bediscussiëren. Voorstellen kunnen ingediend worden door onderzoekers uit alle carrièrefases, inclusief promovendi en masterstudenten. Abstracts van maximaal 300 woorden kunnen uiterlijk donderdag 30 juni 2022 worden ingediend. De conferentie heeft als keynote speakers Professor Frauke Kreuter en Professor Matthew Salganik. De conferentie vindt plaats op 3 november in Utrecht: zet de datum alvast in je agenda.

Ga naar de Call for Papers

ODISSEI Zenodo Community gelanceerd

De ODISSEI Community op Zenodo is nu live! Zenodo is een open opslagplaats voor digitale objecten. Bij het uploaden op Zenodo krijgen records een persistent identifier (een doi), wat output makkelijker vindbaar en citeerbaar maakt. Zenodo is flexibel omdat het ruimte biedt aan verschillende soorten output, waaronder tekst documenten, scripts en presentaties. Bovendien maakt de ODISSEI Community het mogelijk om output te verzamelen die voortkomt uit samenwerkingen binnen het ODISSEI-consortium. Graag moedigen we je aan om je ODISSEI-gerelateerde output aan de verzameling toe te voegen! 

Lees meer over de ODISSEI Community op Zenodo

Data support-wensen in de ODISSEI Community


Photo by Markus Spiske on Unsplash

De hoeveelheid medewerkers aan Nederlandse academische instellingen die dataondersteuning aanbieden neemt toe. Het belang van het ondersteunen van goede data stewardship bracht de Data Manager van ODISSEI en vertegenwoordigers van DANS ertoe om een kleine survey uit te zetten. De survey brengt wensen in kaart van data stewards die onderzoekers ondersteunen in de (kwantitatieve) sociale wetenschappen. Gebaseerd op de resultaten van de survey, heeft het ODISSEI FAIR Data team in mei 2022 het rapport ‘Assessing FAIR Data Support Needs Amongst Data Supporters in the ODISSEI Community’ gepubliceerd. Dit rapport is nu vrij beschikbaar via Zenodo. 

Lees meer over het FAIR data support-wensen rapport

ASReview is uit

ASReview, een tool die wordt ontwikkeld in samenwerking met ODISSEI, biedt een gebruiksvriendelijke, open-source interface die kan worden gebruikt om grote hoeveelheden tekstuele gegevens te screenen, bijvoorbeeld voor systematic reviewing of het uitvoeren van de meta-analyse. ASReview is onlangs gelanceerd en het beschikt o.a. over een simulatiemodus, zodat iedereen de prestaties van verschillende machine learning modellen (inclusief eigen modellen) kan testen. Wil je meer weten over de ASReview? Neem dan deel aan ASReview User Meeting op 1 juli 2022. 

Registratie ASReview Users Meeting

Herinnering: eScience Call en LISS panel Call open

De eScience Call en de LISS panel Call zijn momenteel open. Onderzoekers met een aanstelling aan een van de ODISSEI deelnemende organisaties kunnen een aanvraag indienen voor:

Een in-kind investering die bestaat uit uren werk door Research Software Engineers (RSE’s) van het Netherlands eScience Center. Deze call sluit op 6 september, 14 uur (CEST). 

Daarnaast kunnen onderzoekers een aanvraag indienen voor gratis datacollectie via het LISS panel en voor financiering voor een project dat de LISS panel data uitbreidt met CBS microdata. Deze call sluit op 23 september, 15 uur (CEST). 


Photo by Markus Winkler on Unsplash
Ga naar de eScience Call
Ga naar de LISS Panel Call

SANE gepresenteerd tijdens het SURF Cloud Event

Privacy-, auteurs- en concurrentieoverwegingen beperken het delen van gevoelige gegevens voor wetenschappelijke doeleinden. Tijdens het SURF Cloud Event op 23 juni zullen ODISSEI Chief Technology Officer Lucas van der Meer en Steven Claeyssens van de Koninklijke Bibliotheek Secure Analysis Environment (SANE) presenteren: een virtuele container waarin de onderzoeker gevoelige gegevens kan analyseren, maar de gegevensverstrekker de volledige controle behoudt. Door de principes van Five Safes te volgen, zal SANE onderzoekers in staat stellen onderzoek te verrichten op gegevens die tot nu toe nauwelijks voor hen beschikbaar waren. 

Bekijk het programma

ODISSEI bij het Open Science Festival 

Het programma van het Open Science Festival staat nu online. ODISSEI zal de hele dag vertegenwoordigd zijn. In de ochtend zal ODISSEI’s SoDa teamleider Erik-Jan van Kesteren een workshop leiden over synthetische data. Het ODISSEI Coördinatieteam zal mensen verwelkomen bij de informatiestand van ODISSEI gedurende de ‘marketplace’. In de middag draagt ODISSEI’s Data Manager Angelica Maineri bij aan de organisatie van een sessie over FAIR debatten, en de ODISSEI Portal zal hier worden gepresenteerd. Het nationale Open Science Festival zal plaatsvinden aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, op 1 september 2022. We hopen jullie daar te zien.

Programma Open Science Festival

ODISSEI Coördinatieteam updates

Het ODISSEI Coördinatieteam verwelkomt een nieuw teamlid en neemt afscheid van een teamlid:

Sofia den Haan is in mei 2022 gestart als ODISSEI’s Project Management Officer. In haar rol gaat Sofia het bestaande Coördinatieteam ondersteunen met financiële, administratieve en ook community management-zaken. Na haar masteropleiding op de Rotterdam School of Management heeft Sofia ervaring opgedaan in projectondersteuning in de scheepswerfindustrie. Zij zal zich komende tijd richten op diverse taken, zoals het opstellen van verschillende documenten/rapportages, het ondersteunen van vergaderingen en evenementen.   

Godelieve de Wijer, die een van ODISSEI’s Community Managers was sinds september 2022, heeft het Coördinatieteam verlaten om Community Mobilizer te worden bij de vredesorganisatie Pax for peace. Als ODISSEI’s Community Manager in het afgelopen jaar was Godelieve een fantastische en enthousiaste collega, die een van de drijvende krachten was achter de organisatie van de eerste SICSS-ODISSEI summer school. Het ODISSEI team bedankt haar voor al haar inzet om de ODISSEI community te ontwikkelen en wenst haar het allerbeste in haar nieuwe rol bij Pax. 

Agenda

20 juni - 1 juli: SICSS-ODISSEI summer school

23 juni: SURF Cloud Event

28 juni: SURF informatiebijeenkomst deïdentificatie van data

1 juli: ASReview users meeting

1 september: ODISSEI present at Open Science Festival

3 november: ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands

Klik hier om alle ODISSEI evenementen te bekijken.

www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp