Copy
In deze nieuwsbrief:
Foto door Jaarbeurs Media Plaza

Conferentieprogramma en registratie

Het volledige programma van de ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands 2022 staat nu online. De conferentie omvat sessies over onderwerpen zoals inzichten uit social media data, de impact van de pandemie, en innovaties in onderzoeksinfrastructuren, en keynotes van professoren Frauke Kreuter en Matthew Salganik. De conferentie vindt op 3 november plaats in Utrecht, in de Media Plaza (Jaarbeurs). Registratie is gratis.

Ga naar het conferentieprogramma en de registratie

ODISSEI Lunchlezing: Mark Verhagen (Universiteit van Oxford)

De volgende online lunchlezing wordt gegeven door Mark Verhagen (Universiteit van Oxford). De lezing gaat over zijn onderzoek naar de uiteenlopende effecten van beleidsinterventies in het Nederlandse sociale domein aan de hand van registergegevens. In zijn onderzoek naar decentralisatie in het sociale domein gebruikt Verhagen machine learning methodes die de identificatie mogelijk maakt van demografische groepen die op verschillende manieren reageren op bepaalde beleidsinterventies. Door deze aanpak kan een vollediger beeld worden geschetst van de effecten van decentralisatie op een populatie. Verhagen zal het potentieel van zulke methodes tonen.


Foto door AltumCode op Unsplash
Lees het abstract en registreer hier

Lancering van ODISSEI Portal bij Open Science Festival

Tijdens het nationale Open Science Festival, dat werd gehouden op 1 september, heeft ODISSEI de eerste versie van het ODISSEI Portal gelanceerd. Het Portal combineert metadata van verschillende datacollecties van grote onderzoeksinstellingen in een enkele interface en draagt zo bij aan de vindbaarheid van datasets voor de sociale wetenschappen in Nederland. Het Portal wordt ontwikkeld door ODISSEI, DANS, SURF en de VU. Feedback van gebruikers is cruciaal zodat het Portal verder ontwikkeld kan worden op basis van de wensen van de gebruikersgemeenschap.
Lees meer over het ODISSEI Portal

Vacature ODISSEI Science Development Officer

ODISSEI is op zoek naar een Science Development Officer die kan helpen ODISSEI en de sociale wetenschappen strategisch verder te ontwikkelen. Deze veelzijdige rol, die deel uitmaakt van het ODISSEI Coördinatieteam, omvat het schrijven van financieringsvoorstellen, het beheren van de ontwikkeling van Secure ANalysis Environment (SANE), communicatie en het creëren van wetenschappelijke visualisaties, alsmede het bijdragen aan de ontwikkeling van het educatieve programma. De deadline voor sollicitaties is 18 september.
Lees de vacaturetekst
Foto door Michel Groen - MG Fotografie

Eerste SICSS-ODISSEI summer school

Tussen 20 juni en 1 juli heeft de eerste SICSS-ODISSEI summer school succesvol plaatsgevonden in Rotterdam. In de eerste week werden er colleges en interactieve werkgroepen gegeven om de deelnemers bekend te maken met de belangrijkste uitdagingen en problemen in computationele sociale wetenschappen. In de tweede week voerden de deelnemers een unieke sociaal-wetenschappelijke benchmark challenge uit, waarmee ze hands-on ervaring kregen en hun vers opgedane theoretische kennis in de praktijk konden brengen. 

Lees meer over de summer school

Toekenning Microdata Access Grant (MAG) 2022 aan zeven projecten

De ontvangers van de 2022 Microdata Access Grants zijn bekendgemaakt. Dit jaar kon ODISSEI uit bijna dertig inzendingen aan de zeven hoogst scorende onderzoeksvoorstellen beurzen toekennen. De succesvolle voorstellen richten zich op een verscheidenheid aan onderwerpen, variërend van de mentale gesteldheid van kinderen van koppels van hetzelfde geslacht, huizenprijzen, financiële overdrachten binnen families tot aan educatieve trajecten van ongedocumenteerde migrantenkinderen. De volgende ronde voor aanvragen opent waarschijnlijk in de lente van 2023. Kijk op onze website voor meer informatie over de  Microdata Access Grant en de projecten die in 2020 en 2021 een beurs toegewezen kregen.


Photo by Windows on Unsplash
Lees meer over de in 2022 toegekende projecten

Herinnering: LISS call en eScience call deadline

Het is nog steeds mogelijk om voorstellen in te dienen voor de LISS Panel Grant. Onderzoekers die geaffilieerd zijn aan één van ODISSEI’s ledenorganisaties kunnen een voorstel doen voor gratis datacollectie middels het LISS panel en voor de financiering van een project dat de data van het LISS panel uitbreidt met CBS microdata. De aanmeldingen sluiten op 23 september om 15:00 (CEST). 
 
De deadline voor de Open ODISSEI eScience Center beurs die gratis Research Software Engineer (RSE) tijd toebedeelt is uitgesteld tot 14 oktober, 14:00 (CEST). Aanvullende financiering is beschikbaar gesteld door het Netherlands eScience Center in de vorm van de recentelijk geopende SSI-beurs.


Foto door Markus Winkler op Unsplash
Ga naar de LISS Panel Call
Ga naar de eScience Calls

ODISSEI FAIR ondersteuning


Foto door Andrew Neel op Unsplash

Om gebruikers van ODISSEI te helpen met de implementatie van de Gebruiksvoorwaarden, biedt ODISSEI ondersteuning op het gebied van databeheer, Open Science en FAIR-principes. Wie vragen heeft, kan contact opnemen met fairsupport@odissei-data.nl of onze ODISSEI FAIR Support webpagina bezoeken. De webpagina wordt voortdurend geüpdatet met informatie, hulpmiddelen en handleidingen die onderzoekers en data-medewerkers ondersteunen bij de implementatie van de FAIR-principes.

Ga naar de FAIR webpagina

FAIR Data Day

Op 29 november vindt de Nederlandse FAIR Data Day plaats in Utrecht. Het wordt georganiseerd door het National Programme Open Science (NPOS) en Research Data Netherlands (RDNL). Het is mogelijk om datasets in te dienen voor de gerelateerde Dutch Data Prize tot 30 september. Verder kunnen workshopvoorstellen voor de conferentie worden ingediend tot 7 oktober. Deelnameregistratie sluit op 15 november.

Registratielink FAIR Data Day

ODISSEI Coördinatieteam update

Het ODISSEI Coördinatieteam verwelkomt een nieuw teamlid:

Sinds 1 september is Thomas Groen actief als de nieuwe Leiden-Delft-Erasmus (LDE) trainee van ODISSEI. In zijn taak als Community Manager zal hij samen met Suze Zijlstra en de rest van het Coördinatieteam werken aan het organiseren van interessante evenementen voor de ODISSEI community. Daarnaast zal hij zich bezig houden met het faciliteren van unieke onderzoeksmogelijkheden voor onderzoekers van de partners van ODISSEI. Thomas’ MA in computercommunicatie stelt hem in staat een divers begrip te hebben van de vele uiteenlopende kansen en mogelijkheden die ODISSEI haar partners biedt. In de komende maanden zal Thomas aan verschillende evenementen werken, met de ODISSEI Conference for Social Science op 3 november te Utrecht als snel naderend hoogtepunt.

Agenda

13 oktober: Lunchlezing Mark Verhagen (Universiteit van Oxford)

3 november: ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands

Klik hier om alle ODISSEI evenementen te bekijken.

www.odissei-data.nl
Twitter






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp