Copy
In deze nieuwsbrief:
Het Muntgebouw in Utrecht - Sam Derksen Fotografie

Programma ODISSEI Community Conference 2021

Het programma van de ODISSEI Community Conference staat nu online met sessies over het innoveren van computationele onderzoeksprojecten in de sociale wetenschappen, Open Science in een beveiligde onderzoeksomgeving en het linken van grote datasets in the sociale- en geesteswetenschappen.

De conferentie zal plaatsvinden op 18 november, van 12.00 tot 17.30 uur in het Muntgebouw te Utrecht. Toegang tot de conferentie is gratis. Klik op de knop hieronder om meer te weten te komen over het programma en de sprekers, of registreer direct hier.

Programma en registratie

ODISSEI Lunchlezing: Reconciliation of inconsistent data sources using hidden Markov Models

Op dinsdag 26 oktober van 12:00-13:00 uur presenteert dr. Paulina Pankowska (Vrije Universiteit) haar onderzoek naar het gebruik van verborgen Markov modellen om inconsistente data tot consistente statistiek te verwerken.

Pankowka’s onderzoek naar de obstakels die verborgen Markov modellen met zich meebrengen, is veelbelovend en impliceert dat de voorgestelde methodes hanteerbaar zijn voor Nationale Statistiek Instituten (NSI’s). 
Abstract and registratie
Foto: Vera Duivenvoorden

Opening van de Snellius Supercomputer

Op donderdag 16 september is de nieuwe nationale supercomputer Snellius officieel geopend door Koningin Máxima. De nieuwe supercomputer, in beheer van SURF, zal in staat zijn om 14 miljard berekeningen per seconde te maken en is daarmee het krachtigste high-performance computing-systeem in Nederland. Momenteel draait de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) nog op de oude supercomputer Cartesius, maar die zal in de nabije toekomst worden overgezet naar Snellius. Dit betekent dat sociale wetenschappers ook gebruik kunnen maken van de snelheid van Snellius binnen de beveiligde omgeving van de OSSC voor hun onderzoek.

Lees meer over Snellius

Even voorstellen: Nieuwe teamleden

Javier Garcia-Bernardo is per 1 oktober begonnen bij het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa), waar hij computationele modellen gebruikt om sociale en economische systemen begrijpelijk te maken. Voordat hij bij SoDa begon, werkte hij als postdoc bij de Universiteit van Amsterdam en de Charles Universiteit in Praag, en als data wetenschapper bij de Tax Justice Network. Hij heeft zijn PhD behaald in Political Economy bij de CORPNET groep (Universiteit van Amsterdam). Hij zijn Master behaald in Computer Science aan de Universiteit van Vermont. Zijn onderzoeksinteresses omvatten de intersectie van complexe systemen, ongelijkheid en netwerkwetenschap.


Jorik van Kemenade is adviseur voor de datapreservation diensten bij SURF en werkt sinds september bij het ODISSEI Portal. Hij heeft een Bachelor in Kunstmatige Intelligentie en een Master in Computer Science. Tijdens zijn afstudeeronderzoek aan CERN leerde hij de wereld van open en reproducible science kennen. Via zijn werk bij SURF en ODISSEI probeert hij om wetenschappers van bruikbare tools te voorzien om hun onderzoek zo waardevol mogelijk te maken.

Marco Stais als Data Scout verbonden aan ODISSEI. Zijn onderzoek richt zich op de effecten van sociaaleconomisch en strafrechtelijk beleid op diverse levensdomeinen, waaronder bijstandsafhankelijkheid, arbeidsparticipatie, criminaliteit en gezondheid. Naast zijn promotieonderzoek is hij betrokken bij diverse onderzoeksprojecten bij de afdelingen Economie en Criminologie van de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum. Via deze onderzoeksprojecten is hij in aanraking gekomen met de diversiteit in datavragen vanuit deze verschillende disciplines en de obstakels binnen de bestaande data-infrastructuren. Het streven naar een overkoepelende, toegankelijke data-infrastructuur, en de potentie die dat biedt voor onderzoekers, is wat hem dan ook sterk aantrok tot ODISSEI.


Parisa Zahedi werkt sinds 1 oktober als onderzoeksingenieur bij het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa), waar ze sociale wetenschappers ondersteunt bij de technologische kant van data onderzoek. Haar onderzoeksinteresses liggen vooral op het raakvlak van machine learning, deep learning en natural language processing. Naast haar werk bij SoDa, helpt Parisa Zahedi samen met een onderzoeksingenieursteam onderzoekers van de Universiteit Utrecht met het toepassen van digitale technologieën op onderzoeksprojecten vanuit verschillende domeinen.

Shiva Nadi werkt sinds 1 oktober als onderzoeksingenieur bij het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) en ondersteunt onderzoekers die problemen ondervinden bij programmeren en data onderzoek. Ze heeft een Master in Computer Science en werkt, naast haar rol bij SoDa, in een ingenieurswetenschap-onderzoeksteam bij de Research and Data Management Services van de Universiteit Utrecht. Hieraan voorafgaand heeft zij drie jaar gewerkt aan verscheidene onderzoeksprojecten in de sociale wetenschappen, met onderwerpen zoals text mining, machine learning en data onderzoek.

Agenda

 

14 oktober, 14.00-15.30: ASReview Academy Workshop (Beginner)

20 oktober, 15.00-16.00: SoDa Data Drop-In

21 oktober, 14.00-15.30: ASReview Academy Workshop (Gevorderd)

26 oktober, 12.00-13.00: ODISSEI Lunchlezing: Reconciliation of inconsistent data sources using hidden Markov models, door Paulina Pankowska (VU Amsterdam)

28 oktober, 14.00-15.30: ASReview Academy Workshop (Simulatie)

18 november, 12.00-18.00: ODISSEI Community Conference

26 tot 28 november: ASReview Online Hackaton: Follow the Money

9 december, 12.00-13.00: ODISSEI Lunchlezing: POPNET: Population Scale Network Analysis, door Eelke Heemskerk (Universiteit van Amsterdam)

Klik hier om alle aankomende ODISSEI evenementen te bekijken
 
www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp