Copy
In deze nieuwsbrief:
Foto via Wikimedia Commons

Reminder: Microdata Access Grant 2021

Aanvragen voor de 2021 ronde van de Microdata Access Grant (MAG) call moeten uiterlijk 30 april, 23:59 worden ingediend. De MAG biedt financiering voor onderzoek met CBS microdata. Onderzoekers bij een deelnemende ODISSEI-organisatie kunnen een grant aanvragen om een CBS microdataproject ter waarde van (maximaal) €7.500 uit te voeren. Er is ruimte voor zes projecten.
Meer informatie over de MAG call

Komende ODISSEI lunchlezingen

De ODISSEI lunchlezingen richten zich op methodologische uitdagingen en innovatie in de sociale wetenschappen.

29 april - The European Social Survey (ESS)

Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay
Op donderdag 29 april van 12:00 tot 13:00, presenteren prof. dr. Aat Liefbroer (NIDI) en Tim Hanson (City University London) de European Social Survey (ESS) en de methodologische en technische uitdagingen waar de ESS op het moment mee te maken heeft. Hanson presenteert de laatste ontwikkelingen, waaronder hoe de ESS omgaat met de uitdagingen van de coronacrisis en hoe de ESS experimenteert met een transitie naar een online data collectie. Liefbroer presenteert ESS-NL en recente onderzoeksresultaten van de ESS. 
Meer informatie en aanmelden

18 mei - From PDF to Knowledge Graph: parsing CBS metadata

Afbeelding van Pexels from Pixabay
Op dinsdag 18 mei, van 12:00 tot 13:00 presenteert Chang Sun (Universiteit van Maastricht) haar project “Knowledge Graph for metadata of CBS microdata”. Momenteel zijn de metadata van CBS microdata alleen beschikbaar in het Nederlands en in PDF formaat. Sun zette via textmining en semantische web technologieën de beschrijving van CBS microdata om in een ‘knowledge graph’. Deze knowledge graph bevat omvangrijke metadata in het Nederlands en Engels. Onderzoekers kunnen deze metadata makkelijk bevragen, relaties tussen meerdere datasets verkennen, en benodigden variabelen vinden. Dit proces bespaart de onderzoeker veel tijd.
Meer informatie en aanmelden

LISS panel informatie-evenement

Op donderdag 20 mei, van 13:00 tot 15:00, organiseren ODISSEI en CentERdata een informatie-evenement over onderzoek met het LISS panel. Tijdens deze middag introduceren verschillende sprekers het LISS panel en lichten ze de onderzoeksmogelijkheden toe. Twee onderzoekers presenteren hun LISS projecten die zijn gefinancierd door de ODISSEI LISS grant. Het evenement is geschikt voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in werken met het LISS panel, waaronder onderzoekers die een aanvraag willen indienen voor de LISS grant call die begin mei opent.
Volledig programma en aanmelden

ODISSEI en ASReview samenwerking

Afbeelding door Joukje Willemsen, www.statistics-illustrated.com
ASReview is een open-source tool die onderzoekers helpt om sneller een systematisch literatuuronderzoek uit te voeren en hun zoekproces te verbeteren. Begin 2021 begonnen ODISSEI en ASReview een samenwerking om onderzoekers in het gebruik van deze nieuwe digitale tool te ondersteunen. Het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) is beschikbaar om nieuwe gebruikers te ondersteunen en werkt met het ASReview team aan de verdere verbetering van de tool.
Lees meer over de ASReview en ODISSEI samenwerking

Aankondigingen van partners

SHARE conference call for papers

De SHARE-Netherlands user conference vindt plaats op 25 juni van 10:00 tot 14:00 en brengt
gebruikers van verschillende disciplines bij elkaar om lopende onderzoeksprojecten vanuit heel Nederland te presenteren. De call for papers is nu open. Onderzoekers met een project dat gebruik maakt van een van de onderdelen van de Survey of Health Aging and Retirement in Europe (SHARE) kunnen een abstract indienen. De organisatie is vooral geïnteresseerd in onderzoek dat gebruik maakt van longitudinale SHARE data, SHARE in combinatie met registerdata van CBS, of van data uit de SHARE corona survey. De deadline voor abstracts is vrijdag 30 april 23:59.
Meer informatie

Netherlands eScience Center Open eScience call

De Open eScience call van het Netherlands eScience Center is nu open. Deze grant biedt een in-kind investering van Research Software Engineers (RSE’s) van het eScience Center. De RSEs werken samen met de succesvolle aanvragers om onderzoekssoftware te verbeteren of te bouwen. De RSE’s voeren dit werk uit als leden van het onderzoeksteam. Aanvragers kunnen een voorstel indienen voor een early career project, ter waarde van een persoonsjaar in RSE-tijd (1.620 uur), of een spearhead project, ter waarde van twee persoonsjaren. 

Onderzoekers die behoefte hebben aan een kleinere hoeveelheid RSE-tijd kunnen een aanvraag indienen bij de ODISSEI en eScience Center call, speciaal voor de sociale wetenschappen. Deze call opent in juni en is open voor onderzoekers bij een deelnemende ODISSEI organisatie.
Meer informatie

Agenda

22 april, 13:00 - 15:30: ODISSEI Workshop: Integrating microdata with geospatial approaches, in samenwerking met Marco Helbich en Hannah Roberts (Universiteit Utrecht)

29 april, 12:00 - 13:00: ODISSEI Lunchlezing: European Social Survey, door Aat Liefbroer (NIDI) en Tim Hanson (City University London)

18 mei, 12:00 - 13:00: ODISSEI Lunchlezing: From PDF to Knowledge Graph: parsing CBS metadata, door Chang Sun (Maastricht University)

20 mei, 13:00 - 15:00: LISS panel informatie-evenement

25 juni, 10:00 - 14:00: SHARE-Netherlands user conference

Bekijk hier de volledige agenda met interessante evenementen voor de ODISSEI community. 
www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp