Copy
In deze nieuwsbrief:
Foto van MG fotografie - Michel Groen

CBS Microdata informatie-evenement

Op dinsdag 23 maart organiseren ODISSEI en CBS een informatie-evenement over onderzoek met microdata. Tijdens dit evenement kunnen onderzoekers meer te weten komen over het werken met CBS microdata, de verschillende beschikbare datasets en de mogelijkheden voor onderzoek met microdata. Er is deze middag ook gelegenheid voor vragen over de ODISSEI Microdata Access Grant (MAG) call, die in april sluit.
Meer informatie en aanmelden evenement
Meer informatie over de MAG call

ODISSEI Lunchlezing over ASReview

Saving time and energy for systematic reviewing

Op dinsdag 30 maart van 12-13 in de middag geeft prof. dr. Rens van de Schoot, hoogleraar statistiek aan de Universiteit Utrecht, een presentatie over de open-source tool ASReview. Deze tool kan onderzoekers helpen om sneller relevante literatuur te vinden en hun zoekproces te verbeteren. Kom meer te weten over de ontwikkeling van ASReview en de manieren waarop onderzoekers deze tool kunnen gebruiken. Na de lezing is er gelegenheid voor vragen en discussie.
Abstract en aanmelden

ODISSEI Workshop: Integrating microdata with geospatial approaches

Foto door Daria from TaskArmy.nl via Unsplash.
Op 22 april organiseert ODISSEI een online workshop over geo-analyse met CBS microdata, in samenwerking met dr. Marco Helbich en dr. Hannah Roberts (Universiteit Utrecht). Tijdens deze middag zullen de verschillende type data, hoe deze data te gebruiken, en voorbeelden van onderzoek met microdata voor geo-analyse aan bod komen. Deze workshop bouwt voort op de Lunchlezing door Hannah Roberts in februari, over haar onderzoek naar omgevingsfactoren en depressieve symptomen.
Volledig programma en aanmelden
Lees meer over het onderzoek van Roberts

Afscheid Management Board-lid Ruurd Schoonhoven

In februari nam Management Board-lid Ruurd Schoonhoven (senior relatiebeheerder, CBS) na jarenlang bijzonder actieve betrokkenheid afscheid van ODISSEI wegens zijn komende pensioen. Ruurd viel bij ODISSEI-activiteiten en -besluitvorming altijd op door zijn toewijding en zijn zorgvuldige overwegingen. Hij is benoemd tot ODISSEI-erelid.
Lees verder

Even voorstellen: nieuwe teamleden

In de afgelopen maanden begonnen zeven nieuwe medewerkers bij partners van ODISSEI. Het Portal Team, het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa), en het Distributed Analytics Techniques team verwelkomen alle drie nieuwe medewerkers. Lees meer over de nieuwe teamleden via onderstaande button.

ODISSEI Portal

  • Margherita Martorana, promovendus, VU Amsterdam

ODISSEI Social Data Science Team (SoDa)

  • Jonathan de Bruin, Research Engineer, Universiteit Utrecht
  • Helen Lam, Data Steward, Universiteit Utrecht
  • Leonardo Vida, Research Engineer, Universiteit Utrecht

Distributed Analytics Techniques

  • Pedro V. Hernández Serrano, Applied Data Scientist, Universiteit Maastricht
  • Chang Sun, promovendus, Universiteit Maastricht
  • Birgit Wouters, promovendus, Universiteit Maastricht
Lees verder

Nieuwe website E-data gelanceerd en februarinummer verschenen

In februari is de nieuwe website van E-data gelanceerd. Dankzij de nieuwe website zijn de E-data artikelen nu als individuele items te vinden en te delen. Op de website staan onder andere de artikelen van het februarinummer. Zo zet Jacco van Ossenbruggen (lid van het ODISSEI Management Board) in een groot interview zijn visie uiteen over de rol van informatica in de sociale- en geesteswetenschappen. Het nummer omvat verder een artikel over ASReview, de intelligente software waarmee je veel sneller een systematisch literatuuronderzoek kan uitvoeren. Ook doet het verslag over het Kansenkaart.nl project van econoom Bastian Ravesteijn en zijn team.
Lees verder

Aankondigingen van partners

Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) 2021

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht is ook het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) begonnen. Het NKO verschaft inzicht in stemgedrag en de verkiezingsuitslagen in Nederland en wordt mede gefinancierd door ODISSEI. Dit jaar vindt het NKO online plaats. De respondenten, gebaseerd op een steekproef van het CBS, vullen zowel voor als net na de verkiezingen een vragenlijst in. De data van het NKO worden in september beschikbaar gesteld. Later dit jaar opent ODISSEI een grant call voor een project dat CBS microdata met NKO data koppelt.

Foto: Ulrike Leone via Pixabay 

SHARE COVID-19 data beschikbaar


 
De Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) ontwikkelde naar aanleiding van de coronapandemie een speciale vragenlijst. In deze vragenlijst werden respondenten gevraagd naar het effect van corona en de coronamaatregelen op hun gedrag rondom gezondheid, mentale gesteldheid, verandering in werk en financiële situatie en meer. De data van deze vragenlijst zijn nu te downloaden. Het is mogelijk om SHARE data te koppelen aan CBS microdata. ODISSEI financiert de Nederlandse bijdrage voor SHARE.
Meer informatie

SURF bouwt nieuwe supercomputer

Deze maand kondigde SURF de bouw van een nieuwe supercomputer aan. Op de huidige supercomputer Cartesius draait momenteel de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC). De nieuwe supercomputer, genaamd Snellius, zal tien keer zoveel rekenkracht als de huidige supercomputer hebben. In de toekomst wordt de OSSC naar de nieuwe supercomputer overgezet, waardoor ook sociale wetenschappers gebruik kunnen maken van de enorme hoeveelheid extra rekenkracht.
 
Lees verder

SURF Support4research nieuwsbrief 
SURF heeft een speciale nieuwsbrief voor onderzoeksondersteuning: Support4Research News. In deze nieuwsbrief deelt SURF evenementen en aankondigingen voor onderzoekers van belang kunnen zijn in hun onderzoek, zoals een webinar over supercomputing of een online bijeenkomst over de Research Cloud. De nieuwsbrief wordt ongeveer elke zes weken verstuurd.
Schrijf je in

Utrecht Summer School 2021

De afdeling Methoden en Statistiek van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht biedt deze zomer een aantal cursussen aan tijdens de Utrecht Summer School 2021. De registratie voor deze cursussen is nu geopend. De Utrecht University Summer School 2021 biedt geaccrediteerde cursussen aan in de zomerperiode op bachelor-, master-, en PhD-niveau, gegeven in het Engels. De organisatie hoopt dat de coronamaatregelen het toelaten om enkele cursussen op locatie te geven.Bekijk een selectie van de aangeboden cursussen

Agenda


23 maart, 14:00 - 16:00: ODISSEI CBS Microdata informatie-evenement
30 maart, 12:00 - 13:00: ODISSEI Lunchlezing over ASReview: Saving Time and Energy for Systematic Reviewing, prof. dr. Rens van de Schoot
22 april, 13:00 - 15:30: ODISSEI Workshop: Integrating microdata with geospatial approaches
29 april, 12:00 - 13:00: ODISSEI Lunchlezing: European Social Survey, door prof. dr. Aat Liefbroer (NIDI)

Bekijk hier de volledige agenda met interessante evenementen voor de ODISSEI community. 
www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp