Copy
In this newsletter:
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Microdata Access Grant call geopend

De Microdata Access Grant call van 2023 is geopend. Deze Microdata Access Grant (MAG) call biedt financiering voor zes CBS microdata projecten voor onderzoekers die aan een aan ODISSEI deelnemende organisatie werken. Aanvragen kunnen niet later dan 17 mei 2023, 15:00 CE(S)T worden ingediend. De voorwaarden voor deze call kunnen op de website gevonden worden, evenals de opname van het informatie-evenement dat in maart plaatsvond.
Ga naar de MAG callpagina

LISS panel grant informatie-evenement

Dit voorjaar zal ODISSEI weer een ronde openen van de LISS panel grant call (met een sluitingsdatum van half september). Onderzoekers die meer willen weten over het LISS panel en de mogelijkheden die het biedt, en die geïnteresseerd zijn in de voorwaarden van de call van dit jaar, zijn van harte welkom bij het LISS panel call informatie-evenement dat georganiseerd wordt door ODISSEI en Centerdata. Het evenement zal plaatsvinden op 25 mei van 14:00-15:00 uur.
Registratie

ODISSEI SoDa workshop: Causal impact assessment

Op 26 mei geven Erik-Jan van Kesteren en Oisín Ryan van het ODISSEI SoDa team een eendaagse workshop over causale effectbeoordeling. Tijdens deze interactieve workshop krijgen de deelnemers de gelegenheid om meer te leren over methoden die kunnen helpen bij het beoordelen van de causale effecten van verschillende gebeurtenissen en interventies, die vaak niet kunnen worden bestudeerd met behulp van gerandomiseerde gecontroleerde experimenten. De workshop is gratis voor onderzoekers die werkzaam zijn bij de aan ODISSEI deelnemende organisaties. Klik voor meer informatie, vereisten en registratie op de button hieronder.
Informatie en aanmelding
Image by pixabay.com

Find, Use, Cite, Repeat: een korte handleiding over hoe microdata te citeren van Centraal Bureau voor de Statistiek

Ondanks de verbeteringen wat betreft vindbaarheid en herbruikbaarheid van data, zoals gepromoot door de FAIR principes en de Joint Declaration of Data Principles, is het niet altijd makkelijk om databronnen van publicaties terug te vinden. Daarom bespreekt het FAIR Support Team in dit artikel het belang van het citeren van data, en de manier waarop je de Nederlandse registerdata (verzameld door CBS) kan citeren. Het laat zien hoe het ODISSEI Portal kan bijdragen aan dit proces.
Lees de blogpost (in het Engels)

E-data lezersonderzoek

E-data, de nieuwsbrief voor data en onderzoek in de sociale en geesteswetenschappen, waarvan ODISSEI stakeholder is, voert een lezersonderzoek uit. Met dit onderzoek willen de redacteuren achterhalen of het blad meer onderzoeksgebieden zou moeten verslaan, wat de verhouding papier/digitaal zou moeten zijn, en hoe ze dit blad nog aantrekkelijker kunnen maken. Lezers van E-data worden van harte uitgenodigd de korte vragenlijst in te vullen.

Doe mee aan het E-data lezersonderzoek

Lorentz workshops voor de sociale wetenschappen

Het Lorentz Center is een workshop centrum in Leiden dat internationale wetenschappelijke bijeenkomsten van normaalgesproken een week faciliteert. Lorentz Center workshops zijn bijeenkomsten waar onderzoekers elkaar ontmoeten en samenwerken om wetenschappelijke ontwikkelingen, ideeën en plannen op een open en interactieve manier te bespreken. Elke onderzoeker of groep van onderzoekers kan een aanvraag indienen om een workshop te organiseren bij het Lorentz Center, waarbij het Lorentz Center een aanzienlijk deel van de kosten van de workshop financiert. Voorstellen voor een workshop kunnen drie keer per jaar worden ingediend en sociale wetenschappers worden sterk aangemoedigd om een aanvraag in te dienen. Als je een idee hebt voor een workshop en graag contact wil met ODISSEI om ideeën voor mogelijke co-aanvragers of participanten te bespreken, email dan naar info@odissei-data.nl.
Lees meer over het organiseren van een Lorentz workshop

ASReview Q&A

ASReview organiseert de volgende ASReview Q&A sessie op 29 maart van 14:00-15:00 uur. In Q&A sessies introduceert ASReview kort enkele aspecten van ASReview LAB, toont het nieuwe ontwikkelingen en is er gelegenheid om alles te vragen over het gebruik van active learning voor systematisch literatuuronderzoek. Je kan bijvoorbeeld vragen stellen over het belang van de trainingsdata, wanneer je moet stoppen met het proces, en wat er gebeurt onder de motorkap van ASReview. Experts van het ASReview team staan klaar om je te helpen.
Informatie en aanmelding

Eerste symposium FACEing Binarism. Towards a more equitable AI

Op 30-31 maart zal het FACEing Binarism. Towards a more equitable AI symposium plaatsvinden aan de VU Amsterdam. Het is het eerste symposium gericht op het debinariseren van AI en de geesteswetenschappen. Het bestaat uit een serie lezingen met als belangrijkste doel om de state-of-the-art in het veld van (non)binarism in data science, computervisie, digitale kunsten en geesteswetenschappen te ontwikkelen. Het evenement zal bovendien artistieke lezingen omvatten, met kunstenaars die zijn gespecialiseerd in het debinariseren van AI-kunst.
Programma en aanmelding

Open Science Festival

Het volgende Open Science Festival zal plaatsvinden op 31 augustus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is een plek om academici en beleidsmedewerkers te ontmoeten die werken volgens de principes van Open Science, of deze principes mogelijk maken. In verschillende workshops en sessies zullen deelnemers ervaringen uitwisselen en over de huidige stand van zaken wat betreft Open Science leren. Het is nu mogelijk om abstracts in te dienen om een sessie in te vullen en te leiden tijdens het festival.
Ga naar de call for proposals

Agenda

4 april, 14:00-15:00: CBS-ODISSEI Microdata Meeting: ODISSEI Portalpresentatie

20 april, 9:30-10:30: CBS-ODISSEI Microdata meeting: Q&A Algemeen Bedrijven Register

20 april, 16:00-17:00: SoDa Data Drop-in

25 mei, 14:00-15:00: LISS panel grant informatie-evenement

26 mei: ODISSEI SoDa workshop: Causal impact assessment

2 november: ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands, Utrecht

Klik hier om alle ODISSEI gerelateerde evenementen te bekijken.

Huidige openstaande calls

www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp