Copy
In deze nieuwsbrief:
Foto door Jaarbeurs Media Plaza

Herinnering conferentieregistratie

Ruim driehonderd mensen hebben zich al aangemeld voor de ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands 2022. Registreren is nog mogelijk tot 23 oktober, maar aangezien er een limiet zit aan de capaciteit van de conferentielocatie zou de registratie eerder kunnen sluiten. Meld u dus zo spoedig mogelijk aan zodat we een plek kunnen reserveren. De conferentie vindt plaats in Utrecht (Media Plaza) en is gratis.

Ga naar het conferentieprogramma en de registratie
Afbeelding door Sensu

Maak kennis met ODISSEI

ODISSEI is de wetenschappelijke infrastructuur voor de sociale wetenschappen in Nederland. Met meer dan veertig deelnemende organisaties en een steeds verder groeiende hoeveelheid gebruikers, brengt ODISSEI onderzoekers samen met de data, expertise en hulpmiddelen die onderzoekers nodig hebben om baanbrekend onderzoek te verrichten met steeds prominenter beschikbare computationele oplossingen. Om ODISSEI te introduceren aan een breder publiek heeft Sensu, in opdracht van ODISSEI, een video gemaakt waarin ODISSEI’s missie en visie wordt gedeeld. De video is nu online te zien.

Bekijk de video

CBS - ODISSEI Microdata Meeting: Woonbase: Who lives where with whom?

Op 15 november, tussen 13.00 en 14.00 uur, presenteert dr. Corina Huisman (CBS) Woonbase, een nieuwe database ontwikkeld door CBS. “Wie woont waar met wie?” is een centrale vraag bij onderzoek naar de huizenmarkt. Samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft CBS een database ontwikkeld waarin data van verschillende bronnen worden verzameld: de Woonbase. Deze database maakt het mogelijk onderzoek te doen over de huizenmarkt dat zich concentreert op huizen, individuen, gezinnen of een combinatie hiervan. In haar online (Engelstalige) lezing geeft Huisman een introductie van Woonbase en legt ze onderzoekers uit hoe het te gebruiken.

Foto door Max Böttinger op Unsplash
Registratie Microdata Meeting

ODISSEI Lunchlezing: The robot and the brain

    
  
    Foto door DeepMind op Unsplash
Op dinsdag 6 december, tussen 12.00 en 13.00 uur, geeft dr. Irina Lock (Universiteit van Amsterdam) een online lunchlezing over het framen van Artificial Intelligence (AI) in online media afbeeldingen. In nieuwsmedia en publiekelijke online gesprekken worden digitale technologieën zoals machine learning applicaties vaak afgebeeld als magische “Artificial Intelligence” (AI). Nieuwsartikelen framen de AI-discussie vaak als baten versus lasten. Er is echter geen systematische kennis van de manier waarop AI wordt geframed. Om te ontdekken hoe AI wordt geframed in online media afbeeldingen, ontwikkelt Lock, in samenwerking met datawetenschappers, een machine learning classifier die automatisch online afbeeldingen categoriseert in voorgedefinieerde frames van AI.
Abstract en registratie

Traineeship Social Data Science Team (SoDa)

Het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) biedt traineeships aan voor beginnende sociale wetenschappers die ze in staat stelt tussen de 3-8 maanden te werken aan een zelfbedacht sociaalwetenschappelijk onderzoeksprobleem. Sollicitanten kunnen voorstellen indienen voor projecten in de sociale wetenschappen (zoals psychologie, sociologie, economie, gedragswetenschappen) waarbij een datawetenschappelijk of ander datagerelateerd vraagstuk moet worden opgelost. Het traineeship wordt aangeboden in de vorm van een ‘rolling call for proposals’ die gedurende het academische jaar open blijft. Houd er rekening mee dat de traineeship onder voorbehoud van beschikbaarheid is.
Foto door Desola Lanre-Ologun op Unsplash
Lees meer over het SoDa traineeship

ODISSEI bij het Open Science Festival

Op 1 september vond het National Open Science Festival plaats aan de VU Amsterdam. Honderden mensen die zich bezighouden met de ontwikkeling en implementatie van Open Science onderzoeksprincipes verzamelden zich om ideeën, kennis en methoden uit te wisselen. ODISSEI speelde bij verschillende onderdelen van het programma een rol. Zo waren er presentaties tijdens verschillende sessies, een panelsessie met onze Scientific Director Pearl Dykstra in de Open Science and Policy track en was er een informatiekraam op de Marketplace.

Lees meer over ODISSEI's activiteiten bij het Open Science Festival

Controlled vocabularies for the social sciences: what they are, and why we need them

Middelen zoals controlled vocabularies, taxonomieën en thesauri zijn essentieel voor interoperabiliteit. Echter zijn de toepassingen van zulke hulpmiddelen in de sociale wetenschappen nog gelimiteerd. Het ODISSEI FAIR support team heeft een kort (Engelstalig) artikel geschreven waarin, aan de hand van relevante sociaalwetenschappelijke voorbeelden, deze belangrijke hulpmiddelen worden toegelicht. Als u ideeën heeft voor soortgelijke korte artikelen in de toekomst, neem dan contact op met fairsupport@odissei-data.nl.Foto door Edho Pratama op Unsplash
Lees het hele artikel

Vacatures Thematic Digital Competence Center SSH

In 2022 heeft NWO, in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de sociale en geesteswetenschappen, de start ingeluid van een nieuw Thematic Digital Competence Center Social Sciences and Humanities (TDCC SSH). Het doel van het TDCC SSH project is om een ondersteunend netwerk voor onderzoek op te zetten in dit domein. Data Archiving and Networked Services (DANS) zoekt een Network Manager en een Community Coordinator voor het TDCC SSH.
Ga naar de vacatures

CLARIAH & NDE jaarlijkse conferentie

CLARIAH’s jaarlijkse conferentie wordt dit keer georganiseerd in nauwe samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). De focus zal daarbij liggen op CLARIAH’s infrastructuur voor de digitale geesteswetenschappen en het gebruik daarvan door onderzoekers en andere gebruikers vanuit de erfgoed-hoek. U kunt colleges, debatten, interactieve presentaties, workshops, postersessies en netwerkmogelijkheden verwachten. De conferentie vindt plaats op 24 november in het Muntgebouw in Utrecht.
Meer informatie en registratie

Agenda

20 oktober, 16.00-17.00: SoDa Data Drop-in

3 november, 9.00-18.00: ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands

15 november, 13.00-14.00CBS-ODISSEI Microdata Meeting: Woonbase: Who lives where with whom? Dr. Corina Huisman (CBS)

6 december, 12.00-13.00: ODISSEI Lunchlezing: The robot or the brain. Dr. Irina Lock (UvA)

Klik hier om alle ODISSEI evenementen te bekijken.

www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp