Copy
In deze nieuwsbrief:

LISS Grant 2022 bekendmaking

De resultaten van de 2022 LISS panel grant call zijn bekendgemaakt. Dit jaar kon ODISSEI de vijf hoogst scorende voorstellen van bijna 40 aanvragen een beurs toekennen. De succesvolle aanvragers richten zich op een brede hoeveelheid onderwerpen, van de verdeling van cognitief werk in huishoudens, de bepalende factoren van sociale segregatie in maatschappelijke organisaties en buurten, tot duurzaam gezondheidsgedrag, en ondersteuning voor democratische innovaties onder ondergerepresenteerde burgers. Een project over de manieren waarop burgers aankijken tegen ongelijkheid en fiscale beleidsvoorkeuren zal bovendien uitgebreid worden met links naar relevante CBS microdata. 
De volgende ronde van de LISS panel call zal waarschijnlijk in de lente van 2023 openen. Bekijk onze website voor meer informatie over de LISS panel grant en de projecten die de grant hebben ontvangen in eerdere rondes van de call (2021, 2020, 2019, 2018 en coronabeurzen hier en hier). 
Overzicht van de toegekende projecten

CBS-ODISSEI Microdata Meeting: Q&A sessie ZVWZORGKOSTEN
De volgende CBS-ODISSEI Microdata Meeting zal een Q&A sessie zijn met ZVWZORGKOSTEN-experts van het CBS, op 19 januari van 10.00 tot 11.00 uur.  Zvwzorgkostentab: Zorgkosten personen basisverzekering (cbs.nl) wordt vaak gebruikt voor algemene gezondheidsinformatie. Eén van de uitdagingen bij het gebruik van deze dataset is de continue verandering van gezondheidsbeleid. Onderzoekers die meer willen leren over deze dataset en de manier waarop deze zich verhoudt tot andere datasets, zijn van harte welkom om zich aan te melden voor deze Q&A sessie en eigen vragen de sturen naar microdata@cbs.nl (met @Q&A in het onderwerp van het bericht). 
Meld je aan

SICSS-ODISSEI Summer School 2023

Van 19 tot en met 30 juni zal ODISSEI een tweede summer school organiseren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, als deel van de Summer Institutes in Computational Social Science (SICSS) en de Erasmus Graduate School for Social Sciences and the Humanities (ESGH). Tijdens deze summer school hoopt ODISSEI promovendi, postdocs en onderzoekers aan het begin van hun carrière bij elkaar te brengen die geïnteresseerd zijn in computationele sociale wetenschappen. Het programma is bedoeld voor sociale wetenschappers en datawetenschappers. Registratie voor deze summer school zal in januari openen.Foto door MG Fotografie - Michel Groen
Lees meer over SICSS-ODISSEI 2023

Eerste hulp bij datavragen: hoe SoDa je kan helpen om webscrapers en AI modellen te ontwikkelen

Wetenschappers weten vaak wel dat er nieuwe manieren zijn om data te verzamelen en analyseren met innovatieve methoden, maar het is niet altijd duidelijk wat de daadwerkelijke opties zijn of hoe nieuwe technieken ontwikkeld kunnen worden tijdens het onderzoek. Sociaal psycholoog Eftychia Stamkou benaderde het ODISSEI Social Data Science (SoDa) team om te bespreken of en hoe het mogelijk zou zijn om een model te ontwikkelen dat conformerende en niet-conformerende genderuitdrukkingen in kunst kan onderscheiden: ‘Mijn onderzoeksdroom is dat we dit kunnen toepassen op een groot corpus, om te zien hoe gender in de loop van de tijd is gerepresenteerd in de kunst.’Foto door Ana Municio op Unsplash
Lees het hele artikel

Traineeship Social Data Science Team (SoDa)

Het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) biedt traineeships aan voor beginnende sociale wetenschappers die ze in staat stelt tussen de 3-8 maanden te werken aan een zelfbedacht sociaalwetenschappelijk onderzoeksprobleem. Sollicitanten kunnen voorstellen indienen voor projecten in de sociale wetenschappen (zoals psychologie, sociologie, economie, gedragswetenschappen) waarbij een datawetenschappelijk of ander datagerelateerd vraagstuk moet worden opgelost. Het traineeship wordt aangeboden in de vorm van een ‘rolling call for proposals’ die gedurende het academische jaar openblijft. Houd er rekening mee dat de traineeship onder voorbehoud van beschikbaarheid is.
Foto door Desola Lanre-Ologun op Unsplash
Lees meer over het traineeship

FAIR ja, maar hoe? FAIR Implementation Profiles in de sociale wetenschappen


Foto door Jon Tyson op Unsplash
Een FAIR Implementation Profile (FIP) is een verzameling middelen, diensten en technologieën die door een community worden gebruikt om de FAIR-principes toe te passen. Maar wat zijn FIPs, waarom zouden ze moeten worden gebruikt, en hoe kan een FIP worden geïnitieerd? Angelica Maineri en Shuai Wang van het ODISSEI FAIR Support Team en de FAIR Expertise Hub for the Social Sciences lichten verschillende aspecten van FAIR Implementation Profiles toe. 
Lees het hele artikel
Foto door Top Down Tech op StockSnap

ODISSEI Onderzoeksaanvraagondersteuning

Op 15 december vond er een Q&A sessie plaats waarin ODISSEI Scientific Manager Kasia Karpinska vragen beantwoordde van onderzoekers die wilden weten hoe ODISSEI kan helpen met de ontwikkeling van onderzoeksaanvragen. Kon je er niet bij zijn, maar wil je wel weten wat ODISSEI kan betekenen voor de ontwikkeling van je onderzoeksvoorstel? Bezoek dan onze pagina over ondersteuning bij onderzoeksaanvragen en neem contact op als je de mogelijkheden verder wil bespreken.
Ga naar de pagina over ondersteuning bij onderzoeksaanvragen

Netherlands eScience Center lancering van Research Software Directory

Onderzoekssoftware wordt steeds belangrijker voor het uitvoeren van onderzoek, maar dit wordt momenteel nog niet duidelijk erkend als onderzoeksoutput. Daarom heeft het Netherlands eScience Center samen met de Helmholtz association, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en Amsterdam UMC de Research Software Directory ontwikkeld. DIt is een online service om onderzoekssoftware uit te lichten en het hergebruik en de impact ervan te promoten.Lees meer over de Research Software Directory

ASReview Users Meeting

De volgende ASReview Users Meeting vindt plaats op 12 januari. Deze bijeenkomst brengt mensen bij elkaar die ASReview gebruiken of bijdragen aan één van de vele subprojecten in het ASReview universum. Het doel is om elkaar te ontmoeten, informatie te delen, te leren over nieuwe ontwikkelingen en om samenwerkingen te bespreken. De Users Meeting is toegankelijk voor wie maar wil aansluiten, en vindt plaats in Utrecht.
Meld je aan voor de ASReview Users Meeting

Women in Data Science Datathon

Op 3 en 4 februari vindt de vierde editie van de Women in Data Science (WiDS) Maastricht Datathon 2023 plaats. Dit jaar zal het evenement live plaatsvinden. Het heeft als doel vrouwen te inspireren om meer over data science te leren en om een goede omgeving te creëren waar vrouwen contact kunnen leggen met anderen in hun community. Alle genders zijn welkom bij dit evenement.
Meer informatie en registratie
Foto door MG Fotografie - Michel Groen

Fijne feestdagen van het ODISSEI Coördinatieteam 

Het ODISSEI Coördinatieteam wenst iedereen fijne feestdagen. We kijken met plezier terug op een jaar waarin de ODISSEI community aanzienlijk is gegroeid, waar meer over te lezen is in ons Annual Report. We kijken ernaar uit om onderzoekers te blijven ondersteunen om baanbrekend computationeel sociaalwetenschappelijk onderzoek te doen in het nieuwe jaar, na een welverdiende vakantie.
Lees het Annual Report

Agenda

12 januari, 9.00-12.30: ASReview Users Meeting

19 januari, 10.00-11.00: CBS-ODISSEI Microdata Meeting: Q&A sessie zvwzorgkosten

19 januari, 16.00-17.00: SoDa Data Drop-in

23 februari, 14.00-15.00: CBS-ODISSEI Microdata Meeting: Energy Poverty in Figures, Lydia Geijtenbeek (CBS)

28 februari, 12.00-13.00: ODISSEI Lunch Lecture (uitgesteld sinds december): The robot or the brain, dr. Irina Lock (UvA) and Christiaan Meijer (Netherlands eScience Center)

Klik hier om alle ODISSEI evenementen te bekijken.

Huidige open call

www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp