Copy
In deze nieuwsbrief:
Foto door Top Down Tech op StockSnap

ODISSEI ondersteuning onderzoeksaanvragen informatiesessie

Op 15 december, tussen 12.00 en 13.00 uur, organiseert ODISSEI een informatiesessie over de manier waarop ODISSEI onderzoekers kan ondersteunen bij het schrijven van hun ERC of NWO-beursaanvraag. Faciliteiten die ODISSEI met partners biedt kunnen helpen om beursaanvragen beter te maken, wat een relatief voordeel kan bieden in het aanvraagproces. Dr. Zoltán Lippényi (Rijksuniversiteit Groningen), die gebruik heeft gemaakt van ODISSEI-ondersteuning bij het schrijven van een aanvraag, vertelt hoe hij hier baat bij had: ‘ODISSEI’s expertise op het gebied van het linken van survey- en registerdata en hun bereidheid om samen te werken om een datainfrastructuur te ontwikkelen in het nieuwe ODISSEI Portal, die de studie van ongelijkheid in organisatie mogelijk maakt, was nuttig, omdat dit in belangrijke mate bijdroeg aan een succesvolle VIDI-aanvraag in 2021.’
 

Tijdens deze sessie zal dr. Kasia Karpinska, ODISSEI Scientific Manager, de mogelijkheden presenteren die ODISSEI biedt. Daarnaast zal ze vragen beantwoorden van potentiële aanvragers. 

Ga naar de evenementpagina en registratie

ODISSEI Lunchlezing: The robot and the brain

    
     
       Foto door DeepMind op Unsplash
Op dinsdag 6 december, tussen 12.00 en 13.00 uur, geeft dr. Irina Lock (Universiteit van Amsterdam) een online lunchlezing over een machine learning image classifier die gebouwd is om te verkennen hoe AI wordt afgebeeld in de media. De classifier categoriseert automatisch online afbeeldingen in verschillende vooraf gedefinieerde frames van AI en is ontwikkeld in samenwerking met datawetenschappers. In nieuwsmedia en in online publieke debatten worden digitale technologieën zoals machine learning toepassingen weergegeven als magische 'kunstmatige intelligentie'. Nieuwsartikelen hebben het in de AI-discussie vaak over baten versus lasten. Er is echter geen systematische kennis van de manier waarop AI wordt geframed. Om te ontdekken hoe AI wordt geframed in de media analyseert dit project afbeeldingen die gebruikt worden wanneer AI in de media wordt gerepresenteerd. 

Christiaan Meijer, research software engineer van het Netherlands eScience Center, die de classifier heeft geprogrammeerd, zal Lock's lezing aanvullen met zijn presentatie over de technische uitvoering van het project.
Abstract en registratie
Foto door MG Fotografie - Michel Groen

Een terugblik op de ODISSEI conferentie

Op 3 november vond de ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands 2022 plaats. De conferentie, waar meer dan 300 deelnemers werden verwelkomd, was een perfect platform voor iedereen met een interesse in computationele sociale wetenschappen om te leren, delen en netwerken. Naast twee inspirerende keynote lezingen door professor Frauke Kreuter en professor Matthew J. Salganik presenteerden onderzoekers van verschillende achtergronden hun werk in twintig sessies met uiteenlopende thema’s. Ga naar het artikel voor foto’s, video’s en meer over de dag zelf.

Ga naar het artikel en de video's

Ik hou van PIDs - en jij?

Stel je voor dat je online een interessant artikel leest waarin wordt verwezen naar een ander artikel dat een aantal jaar geleden is geschreven maar heel relevant klinkt voor je huidige werk. Nieuwsgierig klik je op de link maar helaas is de enige melding die je browser geeft “404 Not Found”. Persistent Identifiers (PIDs) proberen dit probleem op te lossen door digitale bronnen van unieke en duurzame identificatie te voorzien. In dit artikel licht Ricarda Braukmann (DANS en ODISSEI Fair Support Team) toe wat PID’s zijn, welke rol ze spelen in het meer FAIR maken van onderzoek, en hoe je deze kan gebruiken in je eigen werk. 




Lees het artikel over PIDs (in het Engels)

Mass Online Experiments en het ODISSEI Portal in de nieuwe E-data

In oktober is een nieuwe E-data gepubliceerd, met een artikel over het recent gelanceerde ODISSEI Portal, dat toelicht hoe deze je kan helpen om metadata te doorzoeken in een grote hoeveelheid datasets in Nederland, inclusief CBS data en LISS Panel data. Deze E-data omvat ook een artikel over innovatieve manieren om sociaalwetenschappelijke experimenten uit te voeren. Het artikel richt zich op de recent voltooide Mass Online Experiment Lab pilot. E-data sprak een van de projectleiders, Rense Corten (Universiteit Utrecht) om meer te horen over het project en de plannen om het Lab in de toekomst verder te ontwikkelen.

Lees de nieuwe E-data (PDF)

Agenda

29 november: ODISSEI op de FAIR Data Day: Harmonising Access Procedures for Sensitive Data

6 december, 12.00-13.00: ODISSEI Lunchlezing: The robot or the brain. Dr. Irina Lock (UvA) en Christiaan Meijer (Netherlands eScience Center)

15 december, 12.00-13.00: ODISSEI ondersteuning onderzoeksaanvragen informatiesessie

15 december, 16.00-17.00: SoDa Data Drop-in

Klik hier om alle ODISSEI evenementen te bekijken.

Huidige open call

www.odissei-data.nl
Twitter






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp