Copy
In deze nieuwsbrief:
Het Muntgebouw Utrecht - Sam Derksen Fotografie

Registratie open ODISSEI Community Conference 2021

De Community Conference 2021 biedt de mogelijkheid om de mensen te ontmoeten die ODISSEI bouwen en gebruiken. Het programma omvat een serie interactieve en stimulerende sessies die zijn ontworpen om samenwerking aan te moedigen en nieuwe onderzoekslijnen uit te zetten. Sessies zullen draaien om alle relevante onderwerpen: van de laatste ontwikkelingen in surveyonderzoek tot projecten die de ODISSEI Secure Supercomputer gebruiken. Frank Pijpers, bijzonder hoogleraar Complexiteit voor Officiële Statistiek (CBS en UvA) zal een keynote lezing geven geven. De conferentie vindt plaats in het Muntgebouw in Utrecht op donderdag 18 november van 12:00 tot 18:00 uur. Het is nu mogelijk gratis voor de conferentie te registreren.
Aanmelden

ODISSEI Lunchlezingen

De ODISSEI Lunchlezingen richten zich op methodologische uitdagingen en innovatie in de sociale wetenschappen. Ze vinden online plaats, iedereen is welkom. Het programma van lunchlezingen in het najaar van 2021 is nu bekend:

September: ODISSEI & Computational Social Science


Op 23 september van 12:00 tot 13:00 uur geeft dr. Tom Emery de eerste lunchlezing van het seizoen. 'Computationele sociale wetenschappen' is vaak eerder een modewoord dan een nieuwe manier om sociale wetenschap te bedrijven. Deze lunchlezing gaat voorbij de hype en heeft als doel een werkdefinitie te geven van computationele sociale wetenschappen, een overzicht te geven van recente ontwikkelingen in het veld en te bespreken hoe ODISSEI op deze ontwikkelingen voortbouwt. 
Meer informatie en aanmelden

Oktober: Reconciliation of inconsistent data sources using hidden Markov models

 
Op 26 oktober van 12:00 tot 13:00 uur presenteert dr. Paulina Pankowska over haar promotieonderzoek naar de manier waarop Nationale Statistiek Instituten verborgen Markov modellen kunnen gebruiken om consistente statistieken te produceren met inconsistente bronnen. 
Abstract en aanmelden

December: POPNET: Population Scale Network Analysis


Op 9 december van 12:00 tot 13:00 uur presenteert dr. Eelke Heemskerk over POPNET: Population Scale Network Analysis. Meer informatie over deze lezing volgt, aanmelden is al wel mogelijk. 
Aanmelden

CBS microdata vragenlijst

CBS en ODISSEI nodigen jullie uit om een korte vragenlijst in te vullen over mogelijke ontwikkeling van de Remote Access omgeving van het CBS en de verbetering van toegang tot microdata. De vragenlijst is bedoeld voor zowel gebruikers als voor mensen die nog niet eerder in deze omgeving hebben gewerkt. Het invullen zal niet meer dan vijf minuten kosten. Jullie reacties worden zeer gewaardeerd en helpen om CBS microdata beter toegankelijk te maken voor onderzoek. 

Naar de vragenlijst

LISS Call 2021 herinnering

Onderzoekers verbonden aan een deelnemende ODISSEI-organisatie hebben nog tot 23 september om op de LISS call van 2021 te reageren. Onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor gratis dataverzameling in het LISS panel. De grant biedt ook mogelijkheid om de verzamelde LISS panel data te combineren met CBS microdata.

Meer informatie LISS Call 2021

ODISSEI Coördinatieteam ontwikkelingen

Het ODISSEI Coördinatieteam verwelkomt twee nieuwe teamleden:

Angelica Maineri is in september gestart als ODISSEI’s Data Manager. In deze rol zal ze onderzoekers ondersteunen in het verwerken van de FAIR principes in hun onderzoek. Angelica is PhD student aan Tilburg University, waar ze onderzoek doet naar de gevolgen van ‘datafication’ voor individuen en maatschappijen. Hiervoor maakt ze gebruik van secundaire data en kwantitatieve methoden. In de afgelopen vijf jaar verwerkte en documenteerde ze gegevens van de European Values Study (EVS) en vertegenwoordige ze EVS in Synergies for Europe's Research Infrastructures in the Social Sciences (SERISS) en ESS-SUSTAIN-2. 

Sinds september is Godelieve de Wijer begonnen als Community Manager (Trainee) van ODISSEI. Vanuit het Leiden Delft Erasmus (LDE) traineeship zal ze deze taak op zich nemen en het Coördinatieteam komen versterken. Na haar bachelor in Utrecht en Hong Kong, heeft Godelieve afgelopen zomer haar master International Conflict Studies afgerond aan King's College London. Zij zal zich komend jaar bezig houden met het onderhouden van de ODISSEI gemeenschap, de coördinatie binnen ODISSEI's educatieve programma's en uiteraard het organiseren van evenementen en bijeenkomsten.

Het ODISSEI Coördinatieteam neemt afscheid van een teamlid:

Eva Heitbrink, die sinds september 2021 een van de ODISSEI Community Managers was, heeft afscheid genomen van het Coördinatieteam om haar LDE Traineeship aan de Technische Universiteit Delft te vervolgen. Eva was een voorbeeldig lid van het ODISSEI team en een fantastische collega. Het Coördinatieteam bedankt haar voor alles wat ze heeft gedaan om de ODISSEI gemeenschap te ontwikkelen in een jaar met uitdagende omstandigheden, en wenst haar het allerbeste bij haar toekomstige werkzaamheden.

Nationale Roadmap gepresenteerd aan minister van Engelshoven


Op 8 september nam de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, de nieuwe Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur in ontvangst. Als een van de gehonoreerde projecten was ODISSEI onderdeel van de Roadmap die aan Van Engelshoven werd aangeboden. Wetenschappelijk directeur van ODISSEI, Pearl Dykstra, presenteerde ODISSEI bij het evenement.

Lees meer over de Roadmap presentatie

Agenda

16 september, 15:00 - 16:30: ASReview Academy (Advanced)

20 september, 15:00 - 16:00: SoDa Data Drop-in

23 september, 12:00 - 13:00: ODISSEI Lunchlezing: ODISSEI & Computational Social Sciences, by Tom Emery (ODISSEI en Erasmus Universiteit Rotterdam)

30 september, 14:00 - 15:30: ASReview Academy (Simulation)

26 oktober, 12:00 - 13:00: ODISSEI Lunchlezing: Reconciliation of inconsistent data sources using hidden Markov models, by Paulina Pankowska (Vrije Universiteit)

18 november, 12:00 - 18:00: ODISSEI Community Conference 2021

9 december, 12:00 - 13:00: ODISSEI Lunchlezing: POPNET: Population Scale Network Analysis, by Eelke Heemskerk (Universiteit van Amsterdam)

Bekijk hier de volledige agenda met interessante evenementen voor de ODISSEI community. 

www.odissei-data.nl
Twitter


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ODISSEI · Burgermeester Oudlaan 50 · Rotterdam, 3062PA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp