Copy
Kunstatelier - Anne-Marie van der Wilt, theoloog en beeldend kunstenaar

Een schoot van ontferming is onze God.
Hij heeft ons gezocht en gezien.
Hij is ons verschenen toen wij in duisternis waren,
in schaduw van dood.
Hij zal onze voeten richten op de weg van de vrede.

Huub Oosterhuis
Nieuwsbrief 5, januari 2020

Beste lezers van mijn nieuwsbrief.
U krijgt de nieuwsbrief een stuk later dan gepland. Reden daarvoor is dat ik 4 maanden ziek ben geweest vanwege longontsteking met complicaties. Daardoor heb ik helaas veel kerkdiensten , lezingen en activiteiten buitenshuis  af moeten zeggen. In mijn atelier ben ik heel voorzichtig beetje bij beetje weer aan het werk gegaan met veel ingeplande rust.
Gelukkig maken al die kleine stukjes werk samen een groter geheel en zijn er toch opdrachten afgekomen.

 
U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat:
▪ We vaker hebben samengewerkt.
▪ We aan elkaar zijn gelinkt via LinkedIn of een ander sociaal netwerk.
▪ We elkaar kennen en eerder hebben gecommuniceerd.
▪ U aanwezig was bij een workshop, meditatiecursus of lezing.
▪ U zich via onze website hebt geabonneerd op onze nieuwsbrief.
▪ We elkaar hebben ontmoet bij een eerdere gelegenheid, zoals een netwerkbijeenkomst
. Dan kunt u zich afmelden.
 
Mocht u de oude nieuwsbrieven willen bekijken;
Nieuwsbrief 1
Nieuwsbrief 2
Nieuwsbrief 3

Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, klik dan hier.
Een schoot van ontferming
Vrij werk: houtenpaneel 152x122 met licht van beschilderd hout met glas.
Titel;  "een schoot van ontferming"
Ontleend aan het lied dat Huub Oosterhuis maakte bij de lofzang van Zacharias.

 
Beeldmeditatie "Herademing" voorjaar 2020
"Een schoot van ontferming"


Lucas 1:78-80  "Dankzij de liefdevolle ​barmhartigheid​ van onze God
zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan
en verschijnen aan allen die leven in duisternis
en verkeren in de schaduw van de dood,
zodat we onze voeten kunnen zetten op de weg van de ​vrede."

 
In de lofzang van Zacharias gaat het over mensen die in duisternis zijn of waren. In de Bijbel een vaak terugkerend thema, en niet alleen van toen maar gegeven met het menselijk bestaan zo lijkt het. Oorlogen, geweld, brandhaarden in de wereld ,maar ook donker in levens van mensen wanneer van alles je kan overkomen dat sterker is dan jij. Blof vertolkt het zo mooi: "het regent harder dan ik hebben kan". Volgens mij is er niemand die dat nooit eens heeft meegemaakt in je eigen leven of dat van iemand die je lief is, of in de wereld die we dagelijks op het journaal zien. Dat je het gevoel hebt dat de ellende je overvalt en de overhand dreigt te krijgen. De lofzang van Zacharias noemt het niet mis te verstaan "de schaduw van de dood". Juist daar verteld Zacharias over Jezus die komt als tegenkracht. God zoekt ons mensen juist in dat donker dat ons kan overvallen en omsluiten ,en God  vindt ons. Het Licht van God zichtbaar geworden in Jezus Messias tilt ons op uit het donker of het schemerdonker. Raakt ons aan, ziet ons en zet ons in het Licht.
Er zijn momenten en situaties dat we het helaas zelf niet zo kunnen ervaren , dat we ons juist ongezien en eenzaam voelen. Het kan zijn dat donker, dat verdriet ons verblinden om überhaupt licht te kunnen zien. Momenten dat zinloosheid en negativiteit ons leven  doordrenken en ons somber kan maken. In deze Lofzang staat er zo troostend dat God een Schoot van ontferming is, waar wij op terug kunnen vallen die ons opvangt als we in het donker weg zakken.
Soms duurt het donker lang en vraagt het veel geduld van ons mensen om te wachten tot het weer lichter of licht wordt. God belooft in dit prachtige lied van Zacharias dat Hij aanwezig is in dat wachten, ons als tegenkracht blijft zoeken en uiteindelijk vindt.
Op het kunstwerk van glas en hout is een brede  basis te zien verwijzend naar de schoot van ontferming, of zoals de Bijbeltekst zegt "de liefdevolle barmhartigheid van onze God ".
Van daaruit is veel beweging te zien vormen die het leven zelf weergeven, verschillend van vorm, zoals het leven zich aan ons voordoet. Soms speels licht van kleur, dan weer donker of een mengvorm daarvan, Soms gebroken soms juist heel uit een stuk. Het leven dat zijn weg gaat. Centraal een opgaande zon die licht verspreidt en een weg vrijmaakt waar het licht ongehinderd doorgang kan vinden. Het licht van God dat een tegenkracht vormt tegen donker, duister, zinloosheid en negativiteit. Het Licht met Jezus naar de wereld gekomen om ons allen uit te nodigen om ons op dat Licht te richten. Dat Licht dat ons innerlijke vrede wil geven. Dit kunstwerk wil een oproep zijn ons steeds weer te richten op de liefdevolle barmhartigheid van God, ons hart en onze ziel daarvoor op een kier te houden.

 
Inspiratie delen in een cursus of workshop
De  rijke traditie van het christelijk geloof blijft mij steeds opnieuw intrigeren, fascineren en inspireren. Die inspiratie wil ik graag met anderen delen in de vorm van een cursus of workshop. Kerngedachte van de cursussen is op een creatieve manier uitdrukking geven aan jouw inspiratie bron en verlangen, aan datgene dat in jouw hart leeft. Afgelopen jaar heb ik een aantal cursussen ontwikkeld die een verbinding willen maken tussen het christelijk geloof en creativiteit.
Cursus 1: Op zoek naar bronnen van Inspiratie, creatief verwerkt in een stiltekastje
We leven in een drukke wereld waar vele prikkels op ons af komen. Veel mensen zijn op zoek naar een manier om te kunnen opladen en tot rust te komen, om stil te worden en na te gaan wat er echt toe doet en je inspireert in je leven. Het christendom heeft een rijke traditie als het om stilte, inspiratie en bezinning gaat. In de cursus ga jij op zoek naar jouw persoonlijke bronnen van Inspiratie. Gaandeweg geef je hier op een creatieve manier uitdrukking aan in de vorm van een stiltekastje. We maken kennis met stil worden en mediteren en zetten de eerste stappen om met stilte en bezinning meer in verbinding met de Eeuwige te gaan leven. We maken op een nieuwe manier kennis met de Bijbel om te kijken hoe die je meer of opnieuw kan inspireren. De derde bron die we verkennen is de kracht van de creativiteit. Deze stappen reiken je mogelijkheden aan een weg van verstilling te gaan, waarbij de andere deelnemers je reisgenoten zijn. In de loop van de cursus krijgt wat voor jouw geloof of spiritualiteit belangrijk is een plek in je eigen stiltekastje. Ik reik je kleuren, materialen en technieken aan die je helpen een mooi persoonlijk stiltekastje te maken. Dit kun je thuis neerzetten als een herinnering aan wat je in de cursus ontdekte en als een heel persoonlijke stiltehoekje /aandachtsplek.
De cursus kent de volgende thema’s :
 • De kracht van stilte, wat ontmoet je in de stilte, en de eerste oefeningen in stilte en creatief bezig zijn.
 • Bronnen ontdekken: bijbel lezen met verbeeldingskracht.
 • Kennismaken met kleuren, materialen en technieken, maken ontwerp stiltekastje.
 • Bronnen ontdekken: creativiteit: leven met kleur, hoe verbeeld je wat jou inspireert.
 • Wat heb je ontdekt.
 • Realiseren van jouw persoonlijk stiltekastje.
De cursus in het najaar, en in het voorjaar van 2021 (als je hier belangstelling voor hebt laat het even weten).
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2 à 3 uur  2 dagdelen van 4 à 5 uur  tijd: 10.30-15.30 uur en een later af te spreken terugkomdag.
De cursus is incl. alle materialen, koffie en thee met wat lekkers , op de langere dagdelen inclusief een lekkere lunch. Cursusprijs € 345,00.
Mocht de prijs een belemmering zijn neem dan even contact met mij op.
Ook is het mogelijk een cursus te boeken voor  groepen vanaf 6 personen in een af te spreken tijdspad.
Cursus 2: "Weet dat jij  van waarde bent",  creatief verwerkt in een matroesjka
Een matroesjka bestaat uit 5 laagjes die je in de cursus als het ware één voor één afpelt als een ontdekkingsreis naar je innerlijk. Naar de kern van je bestaan vanuit het besef dat je een parel bent in Gods hand, van waaruit jij je als mens mag ontwikkelen. De 5 matroesjka's geven iets weer van jouw leven als mensen tussen geloof en misschien wel twijfel, de weg die jij gaat. De matroesjka wordt beschilderd met verf. De matroesjka en overige materialen  zijn bij de cursus inbegrepen.
De cursus bestaat uit 5  bijeenkomsten van ongeveer 2 a 3 uur. (Data: nog niet bekend) Als je belangstelling hebt voor deze cursu stuur even een mail.  De cursus is incl. alle materialen, koffie en thee met wat lekkers . Cursusprijs € 175,00
Bent u/jij geïnteresseerd in een cursus op een later moment neem contact met mij op zodat ik voor u/jou een cursusplek kan reserveren of meer info kan geven  over data van de volgende cursus. Maximaal aantal deelnemers: 9 personen.
Ook is het mogelijk een cursus te boeken voor  groepen vanaf 6 personen in een af te spreken tijdspad.
Plaats:          
Kunstatelier Zin-in-Kleur
Amerweg 2A
Lage Zwaluwe
Tentoonstelling hedendaagse iconen 2019/2020
Sinds ruim 3 jaar bestaat mijn vrije werk uit het maken van hedendaagse iconen van glasmozaïek. Inmiddels zijn er 28 iconen. Mijn wens is dat de tentoonstelling te zien zal zijn in verschillende kerken. Inmiddels zijn er al 15 tentoonstellingen geweest. In 2020 /2021 zullen er meer volgen.

Passie en Missie
De iconen komen vanuit mijn passie tot stand. Ze vormen onderdeel van mijn missie om het christelijk geloof  op een andere manier naar het leven van nu te vertalen. Om deze passie en missie te kunnen blijven doen ben ik genoodzaakt  voor een expositie een huurtarief te vragen om daarmee in de kosten te kunnen voorzien. Wil je meer daarover weten; via de mail stuur ik je graag de mogelijkheden toe. 
Agenda
 • Landelijk Dienstencentrum PKN in Utrecht  22 januari 2020 tot half      april. De iconen zijn alle werkdagen te bekijken.
            Adres ; Joseph Haydnlaan 2A Utrecht
 • 2020 PKN Diepenheim
 • 2021 museum Rijssen
 • 2021 Grote kerk Den Bosch
Verder zijn een aantal aanvragen in overleg, daarover leest u meer in de volgende nieuwsbrieven.
Over iconen in het kort:
In Jezus Christus nam God de menselijke gestalte aan, daardoor is het voor ons mensen mogelijk geworden om een beeld te vormen bij de Eeuwige. Een beeld  dat ons uitnodigt om ons hart te openen om ons te richten op God die veel  groter en alom vattender is dan dat wij kunnen denken en verbeelden.
Een ikoon is geen beeld om te aanbidden maar slechts  een afspiegeling van datgene wat lang geleden heeft plaatsgevonden,  een beeld dat duidelijk maakt dat God nog altijd in ons leven hier en nu present is.
Een beeld dat duidelijk maakt dat wij in contact kunnen komen met God met Jezus Christus.
Een ikoon is een verbeelding die het Licht wil oproepen en zich wil verbinden met de harten taal van de christelijke traditie. Met mijn werk wil ik mij graag voegen in deze traditie en op een hedendaagse manier uiting geven aan wat een icoon wil oproepen en zo iets van het goddelijk mysterie present stellen in de leefwereld van nu.
Overzicht voltooide opdrachten 2019

Een serie antependia voor de Protestantse gemeente Oostvoorne.
Deze kleden zullen op 9 februari tijdens een feestelijke dienst  in gebruik worden genomen tijdens een feestelijke themadienst waarin ik zal vertellen over de gebruikte symboliek in combinatie met de 4 liturgische kleuren.
Kunstwerk "Zonnelied" aangekocht door zorginstelling Laurens, locatie "Den Hoogeban", Overschie.
Kunstwerk ( - object van hout, wol en glas)  voor de Protestantse gemeente van de Bethelkerk in Leerdam.
 Op 22 september 2019 is  het werk tijdens de startzondag feestelijk in gebruik genomen.
Foto: Henk Looy
Kunstwerk "Gedragen Last" voor de kerkzaal van PKN gemeente "De Veste" in Gouda.
Tijdens een Thomasviering op 15 december werd het kunstwerk feestelijk in gebruik genomen.
Opdrachten te realiseren in 2020
 • Glaskunstwerk in opdracht van een kerkelijke gemeente
 • Serie van 14 kruiswegstaties in opdracht van een kerk.
 • Inrichten van een stilteruimte voor een middelbare school.
 • Ontwerpen en maken van een uitvaartstola
 • Kunstwerk voor de stilteruimte van zorgcentrum "Magnushof" in Schagen Werk in wording ... het zaagwerk is al bijna klaar!
Kerkdiensten met aandacht voor verbeelding en kunst;
 • 9 februari Oostvoorne
 • 23 februari Zevenhuizen
 • 1 maart Sprang Capelle
 • 8 maart Breda
 • 22 maart Alphen aan den Rijn
 • 29 maart Lage Zwaluwe
 • 17 mei Sprang Capelle
 • 31 mei Zevenhuizen
 • 14 juni Krimpen aan de Lek
 • 21 juni Schenkelkerk Capelle aan den IJssel
 • 28 juni Lage Zwaluwe
 • 20 september Bleiswijk
 • 27 september Dordrecht
 • 4 oktober Breda
 • 18 oktober Zevenhuizen
 • 25 oktober Terheyden
 • 15 november De Veste Gouda
 • 29 november Lage Zwaluwe
Via de webshop is het mogelijk om kaarten, het boek en reproducties te bestellen
Webshop
Facebook
Website
LinkedIn
Email
Copyright © 2018 Zin-In-Kleur, All rights reserved.

E-Mail adres is:
vanderwilt@zin-in-kleur.com

U heeft deze mail ontvangen, omdat:
▪ We vaker hebben samengewerkt.
▪ We aan elkaar zijn gelinkt via LinkedIn of een ander sociaal netwerk
▪ We elkaar kennen en eerder hebben gecommuniceerd.
▪ We elkaar hebben ontmoet bij een eerdere gelegenheid, zoals een netwerkbijeenkomst.
▪ Je je via onze website hebt geabonneerd op onze nieuwsbrief.
▪ Je aanwezig was bij een workshop, meditatiecursus of lezing.

unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zin-In-Kleur · Orfeo 34 · Capelle Aan Den Ijssel, Zuid-Holland 2907JE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp