Copy

Zelf op pad: De opdracht (eerste deel)

beste <<Voornaam>>,

Zoals gezegd ga je één dag van de cursus zelf op pad. Hierbij het idee dat ik je mee wil geven voor je zoektocht naar jouw eigen stijl. Wat maakt dat anderen zeggen 'dit is typisch een <<Voornaam>> foto'? En nog liever: Herken je dit zelf ook en weet je dat je dat doet?

De opdracht bestaat uit twee delen die je kunt uitvoeren in de komende maanden. Ten eerste bekijk je je foto's van de afgelopen een tot vijf jaar en probeer je wat conclusies te trekken. Ten tweede ga je een of meer keren zelf op pad met een opdracht. Die opdracht volgt nog in een nadere uitleg binnen een maand. Deze mail gaat over het eerste deel.

Tussendoor kun je altijd vragen stellen en stuur je eventueel ook al wat foto's. Die zal ik opsparen en 1x per week voor iedereen gezamenlijk beantwoorden. Ik zal ook een keer tussendoor nog wat extra tips sturen voor je zoektocht en voor opdracht twee krijgt iedereen nog een persoonlijke aanscherping.

Ik ben heel benieuwd en wens je veel succes en vooral plezier met de opdracht.

groet,
Rob

NB: Je krijgt deze mail via hetzelfde kanaal als de nieuwsbrief. Mocht je nieuwsbrief niet willen ontvangen, schrijf je dan niet uit maar laat mij het weten. Ik zorg dan dat die niet meer komt.Alle foto's en teksten ©Rob de Groot, Fotovandenatuur

Onderdeel 1: Zicht op je werk

Ga eens door je foto's heen van de afgelopen een tot vijf jaar. Selecteer er 20 tot 30 waarvan je echt vindt dat de foto's weergeven wat jij ziet. Laat je echt leiden door je gevoel hierbij. Het gaat in eerste instantie om jouw eigen beeld en niet om wat een ander mooi zou kunnen vinden.

We gaan dan eerst selecteren en vervolgens conclusies trekken.

Het selecteren doe je het beste in stappen:
 1. Grove selectie (een paar honderd hier is prima).
 2. Verfijning (dit kan je meerdere keren doen, zie hieronder mijn stukje over hoe ik dat doe in Lightroom).
  Dit kan spontaan of met criteria in je hoofd of opgeschreven. Ik denk dan aan zaken als 'technisch gelukt', 'een foto die een gebied fantastisch weergeeft', 'onderdeel van een mogelijke serie', 'je favoriete onderwerp', 'bruikbaar voor aan de muur', ... Als je tijd hebt is het leuk hier eens over na te denken. Doe anders gewoon de spontane selectie.
 3. Eindkeuze vastleggen.
  Als je op het eindaantal van ongeveer 20 a 30 zit, ga er dan nog eens kritisch doorheen. Haal er nog een paar uit of voeg er nog wat aan toe.
 4. Afdrukken voor conclusies.
  Dit hoeft niet en je mag het ook vanaf de computer doen. Zelf doe ik het lang niet altijd maar soms wel en druk ik deze selectie af op 13x18cm. Dat is heel makkelijk met ernaar kijken, schuiven ed.
Zelf doe ik het selecteren in Lightroom met behulp van verzamelingen binnen een hoofdverzameling. Dan maak ik een verzameling 'eerste selectie' en zet die als doelverzameling. Als ik dan een foto tegenkom die ik wil selecteren druk ik op de 'B' en zit ie in die verzameling. Vervolgens maak ik een verzameling 'tweede selectie', maak die dan de doelverzameling en blader door de 'eerste selectie' en druk weer op de 'B'. Enz. tot ik vind dat ik een eindselectie heb.  Kan ook met sterren en vlaggen maar die heb ik zelf al in gebruik voor selectie per shoot. Ik begin vaak wel met de betere van iedere shoot, meestal met >-= 1 ster en een vlag. Een shoot is bijv. een cursusdag of een dag naar natuurgebied Leersumse Veld of ...

Het conclusies trekken is minder een proces in stappen maar een beschouwing. Het lijkt meer op de 'woorden' oefening die we op de feedbackavonden doen. Idee is dat je een stuk papier of een stapel 'geeltjes' pakt en ingaat op de volgende vragen.
 • Waarom fotografeer je dit?
 • Vallen onderwerpen op?
 • Vallen locaties op?
 • Welke instellingen gebruik je het meest of bevallen je het best?
 • Lensgebruik.
 • Wat valt je op aan sferen?
 • Kleurgebruik.
 • Lichtgebruik: Tegenlicht, natuurlijk licht, schaduwen, donker, contrasten, ...
 • Tijdstippen.
 • Alles scherpt of juist weinig.
 • Zie je iets dat je blijft vastleggen ook al heb je het al 1000 keer gedaan?
 • ...
Denk niet teveel na maar schrijf spontaan op wat in je opkomt. Wat je ook kunt doen is eens schuiven met de foto's om ze in groepen in te delen. Of pik je top 5 eruit. Laat het ook even liggen en kijk een paar dagen later nog eens.

Aan het eind probeer je een tekst te maken van maximaal 200 woorden waarin je opschrijft wat, hoe en misschien zelfs waarom jij fotografeert. Dit baseer je op wat je hebt gevonden aan woorden of ideeën. Het waarom is wat lastiger voor nu maar wie weet maak je daar een begin mee nu.

Let op: Dit is een oefening voor de volgende opdracht om daar makkelijker te kunnen selecteren later of vooraf te kunnen bedenken wat je gaat doen. Leg de prioriteit bij oefening 2 bij te weinig tijd. 

Je krijgt deze mail omdat je meedoet met de cursus van www.fotovandenatuur.nl. Schrijf je niet uit als je naast de cursusmails liever de nieuwsbrief niet ontvangt maar laat dat even los weten.

Rob de Groot - Fotografie, Waalsteen 29, 3991 ZX Houten
Uitschrijven Bijwerken
Delen Delen
Delen Delen
Tweet Tweet
Stuur door Stuur door
+1 +1


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fotovandenatuur · Waalsteen 29 · Houten, Utrecht 3991 ZX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp