Copy

Zelf op pad: De opdracht

beste <<Voornaam>>,

Hierbij het tweede deel van de opdracht waarbij je zelf op pad gaat. In juni hebben we hiervoor de bespreekavond. De exacte datum volgt nog.

Even een herhaling: Zoals gezegd ga je één dag van de cursus zelf op pad. Hierbij het idee dat ik je mee wil geven voor je zoektocht naar jouw eigen stijl. Wat maakt dat anderen zeggen 'dit is typisch een <<Voornaam>> foto'? En nog liever: Herken je dit zelf ook en weet je dat je dat doet? Als het goed is heb je al wat door je foto's heen gelopen van deel 1 van deze opdracht. Mocht je je conclusies willen delen of heb je andere vragen, mail gerust. Je kunt ook de anderen vragen om feedback natuurlijk.

Het tweede deel van deze opdracht is een praktijkopdracht waarbij je zelf een of meer keren op pad gaat en met een aantal foto's terugkomt die je afdrukt op een door jou te kiezen manier en die je dan presenteert op de laatste avond in juni. Uiterlijk eind mei ontvang ik graag je resultaten per mail alvast en de afgedrukt versies een week voor de avond. Tussendoor kun je ook je vragen stellen en stuur je liefst ook al wat foto's. Die zal ik opsparen en 1x per week voor iedereen gezamenlijk beantwoorden. Ik zal ook een keer tussendoor nog wat extra tips sturen voor je zoektocht.

Ik ben heel benieuwd en wens je veel succes en vooral plezier met de opdracht. Maak het jezelf niet te moeilijk zodat je tijd hebt om een paar keer op pad te gaan en tijd overhoudt om je definitieve keuzes te maken.

groet,
Rob

Na de volgende dag krijgen jullie per persoon nog een persoonlijke aanbeveling / tip / idee voor een opdracht.Alle foto's en teksten ©Rob de Groot, Fotovandenatuur

Deel 2: Maak jouw foto

Dit tweede van de opdracht gaat erom bewuster te gebruiken in je fotografie van datgene waar jouw aandacht naar toe gaat. Het idee is tussen de drie en acht foto's te laten zien op de avond. De foto of foto's laten zien wat, hoe en waarom jij fotografeert  en bevatten daarmee eigenlijk een verhaal op zich. Het mag een kleine serie zijn maar dat hoeft niet. Het verband kan ook zijn dat jij ze hebt gemaakt. Neem in je achterhoofd dat het de bedoeling is dat de foto of foto's ergens komen te hangen of worden gepubliceerd. Niet echt (wie weet!) maar zie het als een leidraad. Het idee is dat je een afdruk maakt op een door jou gekozen formaat en die meeneemt. Als je vindt dat online juist heel goed bij jouw stijl past dan is een creatieve digitale presentatie natuurlijk ook mogelijk (voorkeur voor afdrukken dus doe het dan beide).

Ook hier een stappenplan om je op weg te helpen:
 1. Denk eens na welke boodschap of welk idee je meegeeft met iedere foto die je maakt.
  Wat zegt deze foto voor jou of wat wil je laten zien? Je kunt vooraf beginnen hiermee op basis van oefening 1 maar ook na een eerste shoot in een gebied waarna je uitvindt wat jouw aandacht heeft getrokken. Denk aan de sfeer van een landschap, een boodschap over de natuur die je wilt brengen, het enthousiasme dat je ervaart in de natuur, ronde vormen, ...
 2. Bedenk een context voor de foto(s).
  Waar komt je foto terecht: In je woonkamer, je favoriete tijdschrift, een museum, op internet, de krant, ... Ook kun je kijken hoe je fotografeert: Meer als journalist, als documentairemaker, als kunstenaar, of een mix van alles.
 3. Bedenk waar en wanneer je wilt fotograferen.
  Het belang hiervan hangt af van je doel. Het maakt niet altijd uit waar of wat je fotografeert. Jouw rode draad zal er altijd inzitten. Wil je echter specifiek bijv. een stuk natuur laten zien uit liefde daarvoor of de aanwezigheid van een object, ga je voor een sfeer of ... dan is dat anders en kies je dat. Kies sowieso een gebied waar je denkt te kunnen vinden wat je zoekt. Kies het tijdstip voor de lichtval die je wilt. Hoe gepland je op pad gaat hangt uiteraard af van wat je wilt laten zien. Ik ga zelf niet super gepland op pad maar andere fotografen gaan naar gebieden op bepaalde tijdstippen omdat daar dan te vinden is wat zij willen laten zien.
 4. Ga foto's maken.
  Bereid je voor op het weer, het gebied, keuze van apparatuur, ...
 5. Bedenk criteria voor de selectie.
  Maak het selecteren van hierna wat makkelijker door te bedenken waar de foto aan moet voldoen. Bijv. technisch in orde, aansluiting op het doel, geschikt voor vergroting, geschikt voor de context, vernieuwend, ...
 6. Kies je top drie en ga terug naar stap 4 en neem ervaringen van de eerste keer mee.
 7. Bedenk hoe je je foto(s) wilt presenteren.
  Welk formaat, welk papier, ingelijst of niet, creatieve presentatie, ... 
 8. Laat afdrukken.
  De presentatie kan met de afdruk.  Bedenk wel hoe je dat zou willen en vertel dat erbij aan het eind na feedback.

Tip: Het kan nuttig zijn te sparren met een van de andere deelnemers. Kijk eens of je kunt sparren over de eerste 3 vragen of laat  tussenresultaten alvast aan iemand zien.

NB1: Het draait hier niet om de perfecte foto maar om het inzicht dat je onder woorden gaat brengen en probeert over te brengen aan de kijker en in eerste instantie aan ons op de avond.

NB2: Maak bovenstaande niet te ingewikkeld. In de stappen 1,2 en 3 denk je na over de diepere laag die je wilt meegeven of eigenlijk automatisch al meegeeft in een foto als jij die maakt. Hier zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat meer om de ontdekkingstocht die je maakt hierbij. 
Je krijgt deze mail omdat je meedoet met de cursus van www.fotovandenatuur.nl. Schrijf je niet uit als je naast de cursusmails liever de nieuwsbrief niet ontvangt maar laat dat even los weten.

Rob de Groot - Fotografie, Waalsteen 29, 3991 ZX Houten
Uitschrijven Bijwerken
Delen Delen
Delen Delen
Tweet Tweet
Stuur door Stuur door
+1 +1


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fotovandenatuur · Waalsteen 29 · Houten, Utrecht 3991 ZX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp